top of page

EP 55 : 9 dingen die ik wou dat ik wist voor ik startte als professionele zangeres


Hey en welkom bij alweer een nieuwe sing en zang podcast aflevering. Vandaag kom je te weten wat ik graag op voorhand had geweten toen ik besloot om professionele zangers te worden. En het zijn handige tips die je kan gebruiken ook al ambieer je geen professionele carrière!


Welkom!


Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival. Daarnaast geef ik al 9 jaar zanglessen!


#1 zorg dragen voor je stem

In mijn tienerjaren ging ik graag uit. Ik schreeuwde in de cafés met luide muziek mijn stem letterlijk kapot en wanneer ik stress heb sloeg het altijd op mijn keel. Ik heb ook 1 jaar echt gerookt als een turk! Maar toen maakte ik de switch. Als ik echt voor mijn carrière als zangeres wil gaan, waarom respecteer ik dan mijn stem niet? Ik dronk 1 liter cola met caffeine per dag en had altijd uitgedroogde lippen. Tijdens de lockdown periode ben ik gaan bezinnen en besloot ik om vanaf un echt goed voor mijn stem te zorgen. Ze heeft me tenslotte al op heel mooie plekken in mijn leven gebracht. Dus ik moet ze koesteren want ik heb er maar 1tje. Het is een vorm van self love denk ik. Tot voor 2019 duurde het bij mij tot ik echt mijn stem graag ben gaan zien. En nu laat ik er zelfs alcohol voor! En ik dronk zo graag een wijntje!!!


#2 een trainingsschema

Nooit heb ik een coaching programma of trainingsprogramma gehad. En dat vind ik wel jammer. Ik oefende wel met liedjes, maar kon daardoor niet zelf bijschaven en oefeningen zoeken als het een dagje minder was. Daarom heb ik een online cursus gemaakt boordevol met oefeningen, liedjes en een wekelijks trainingsschema waardoor jij elke keer duidelijk weet wat je precies aan het oefenen bent, en hoe je dat het beste doet. Een trainingsschema van ongeveer 30 minuutjes zingen. Zodat je elke dag een beetje beter wordt.


#3 hoge noten moet je onderhouden

Hoge noten kon ik makkelijk houden, maar ik onderhield de nummers met die hoge noten niet. Ik bleef ze niet oefenen. Ja dat is jammer! Want je steekt zo veel moeite in het oefenen van de song tot je hem perfect kan. En dan dacht ik dat ik hem voor de rest van mijn leven kon. Ja nee he! Onlangs moest ik een nummer zingen dat ik 10 jaar geleden zong met het Brussels Philharmonic en ik kon die hoge re niet meer in belt halen. Nochtans was ik er van overtuigd dat ik hem nog steeds zou kunnen. Dat was een goede wake up call! Blijf de moeilijkste nummers af en toe oefenen. Dan blijven ze fris in je hoofd zitten en goed in je keel.


#4 lukt het vandaag niet, dan lukt het misschien morgen!

Soms heb je een slechte dag. En gaat het je totaal niet af. Ik skip dan gewoon een sessie. Vroeger voelde ik me er schuldig over, vandaag niet meer. Je kan niet lke dag voor 100% perfectie gaan. Ik doe gewoon mijn dagelijkse oefeningen en hup. Gaat het me niet af? Dan doe ik er geen extra meer bij.


#5 zelfvertrouwen kan je kweken

ik luister graag naar affirmatie video’s op youtube wanneer ik me niet goed in mijn vel voel. Het helpt me echt om alles terug in perspectief te vinden. Zelfvertrouwen is een werkwoord. Je moet er continu aan werken. Maar ik denk wel dat het met de leeftijd beter en beter gaat! Hihihihihi


#6 muzikant zijn is echt wel een job

Het heeft me tot na het songfestival gekost om te beseffen dat ik van zingen echt mijn beroep wou maken. Ik gaf al zangles in bijberoep en was ook muzikante. Maar de combinatie met een 4/5e contract was gewoonweg veel te zwaar. Ik combineerde mijn passie samen met mijn job als grafisch vormgever bij IKEA, maar het heeft me een burn out gekost. Had ik maar eerder durven springen en mijn bijberoep maar sneller als hoofdberoep gestart.


#7 van les geven word je een betere zangeres.

Mijn eerste zanglessen waren niet van het niveau als dat ik ze nu geef. Maar ik ontdekte onmiddellijk dat je er heel veel van leert als zangeres. Ik moest nadenken hoe ik bepaalde dingen die voor mij al van nature gemakkelijk waren, moest beginnen uitleggen! Het was echt een challenge en daarom doe ik het zo graag. Ik hou van moeilijke vragen want dan leer ik zelf ook bij! En weet ik het niet? Dan zoek ik het gewoon op voor de volgende les. Ik weet ook niet alles. Ik weet veel, maar het is onmogelijk om alles te weten.


#8 soms val teen zangtechniek pas na jaren pas op zijn plaats

Sommige technieken die ik van mijn zangleerkracht heb gekregen, die snap ik nu pas helemaal! Ik begreep niet altijd waarom mijn leerkracht zei dat ik moest zingen alsof ik een helm op had… Dat had met projectie te maken en met de stand van mijn velum! Maar het heeft me letterlijk 10 jaar gekost eer ik het door had!

Ziezo! Heel wat tips waar jij van kan smullen! Nu zingen is gewoon leuk… Je hoeft geen pro te zijn om te starten met zingen. Zingen kan ook gewoon fun zijn! Een manier om jezelf beter te leren kennen en naar je lichaam te luisteren. Niet iedereen moet op een groot podium staan. Soms ligt het plezier er in om in een koor te zingen en zanglessen te nemen om je zelfzekerder te voelen en te weten wat je precies doet.


Wil jij die online cursus ‘starten met zingen’ volgen?

Schrijf je dan hier in en ontvang een earlybird korting! We zitten ondertussen in de helft van de testfase en het gaat echt top zijn! Je krijgt in een Live zoom meeting uitleg over zangtechnieken, zingt mee met oefeningen en krijgt een trainingsschema en MP3tjes mee naar huis.

Wil je ook graag zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura
109 weergaven0 opmerkingen
bottom of page