top of page

EP 10 : 5 tips voor een killer microfoontechiek

Bijgewerkt op: 11 nov. 2021

yes, je hebt microfoontechniek nodig! En ik leg je uit waarom:


tip 1 : Je microfoon correct uit het statief halen

  • Don't : je doet dit best zonder dat je de microfoon naar je toe trekt omdat anders de kabel er kan uit vallen... Dat willen we niet.

  • Do : Je haalt de microfoon uit de houder met beide handen. Eén hand houdt de microfoon vast, de andere leg je over de clip houder zodat hij geen geluid maakt als je de microfoon uit de houder trekt.


tip 2 : Hoe hou ik de microfoon correct vast?

  • Don't : hou je hand niet over het hoofd van de microfoon. Anders verandert de klank en je wilt niet 'benepen' klinken. Alle fijne details wil je zo goed mogelijk door de microfoon laten opnemen. Tenzij je echt zoekt naar dat ene specifiek effect... Sommige rappers doen dit. Persoonlijk ben ik er geen fan van. Je hebt ook meer kant op feedback.

  • Don't : Probeer tijdens het zingen je hand niet te laten 'mee flapperen'. Sommige zangers doen dit, en het werkt ontzettend afleidend. Sommige doen dit zelfs zonder te weten :-)

  • Do : hou de mic ontspannen maar gecontroleerd vast. Het laatste wat je wilt is dat dure ding op de grond laten vallen. Tenzij je een 'drop the mic' moment hebt voorzien.

tip 3 : Zorg dat je microfoon altijd weg van de speakers is gericht.

Het laatste wat je wilt horen is een pijnlijke feedback in je oren. Als je microfoon te luid staat en in de buurt van de monitor, dan kan dit een pijnlijk geluid geven. We kennen dit allemaal. Dit is sterven. Dit is het ergste wat er maar kan zijn. I hate it 😖


tip 4 : Je kan jezelf 'mixen' door middel van afstand te veranderen tijdens het zingen.

Wees bewust wanneer je luid of zacht zingt. Hoe zachter je zingt, hoe dichter bij de microfoon je wilt zingen. Hoe luider, hoe verder weg van de microfoon. Zo kan je jezelf 'faden'. En het ziet er ook heel cool uit! Opgepast. Don't eat the mic, dat is geen heldere klank. Zing ook niet te ver af. Zoek naar de juiste afstanden die jou liggen.
tip 5 : plofgeluiden en sssss geluiden vermijden!

In de studio heb je een plofkap voor de microfoon staan. Op podium heb je dat niet. Dus je wilt je 'p', 'b' 's' 't' en 'd' klanken allemaal wat zachter zingen en vooral niet de nadruk op deze klanken leggen. Je wilt niet PHerFFFeCCCCTLy agressief klinken toch? Je hebt hier in de studio programma's voor om deze klanken wat te dimmen. Maar het is aan de zanger om hier op te werken voor hij zijn performance doet.
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page