top of page

EP 15 : Stop met vals zingen. Probeer deze handige skills!
Hou je van muziek? Kan je geen dag zonder?


Je vindt van jezelf dat je niet toonvast zingt. Vals zelfs! Het is HET excuus dat je opwerpt om niet in het openbaar te zingen.


Guess what... Helemaal toon zuiver zingen is echt wel moeilijk! En we horen elke dag ge-autotune-de stemmen op de radio. Dure producties die je kan vergelijken met een ge-photoshop-te foto. Je vergelijkt jezelf dus met een hele dure productie waar heel veel werk en tijd is ingekropen. Niet erg realistisch dus.


Eerst wil ik je al geruststellen; No worries! Je bent al zeker niet toon doof! Toondoofheid is wanneer je het verschil niet hoort tussen een hoge en een lage toon. Maar als je van muziek houdt, dan is de kans heel erg klein dat je toon doof bent :-) Wil je meer weten over toon doofheid? Dan moet je maar eens de interessante papers lezen van Boris Kleber. Hij is onderzoeker voor het centre for music in the brain in Denemarken, en weet ontzettend veel over dit topic. Laatst zat ik dankzij EVTA.be in een webinar met hem. Ontzettend boeiend was dat!


Maar wat is het dan juist? Hoe komt het dat jij niet juist op de toon kan zingen?

Er zijn verschillende redenen; en daarom overloop ik ze voor jou stap voor stap.


Maar eerst even dit :

Heb jij zin om zangles te komen volgen, online of offline? Dan kan dat! Boek dan nu je gratis online les van 15 minuten, en kijk of zangles iets voor jou is! ga naar www.singenzang.com/book-online


Oorzaak 1 : je zingt wel mee, maar eigenlijk ben je niet super hard geconcentreerd op de zanglijn. Je luistert er eigenlijk niet zo goed naar de song.


Oplossing : Hier in mijn praktijk laat ik mijn cursisten vaak even mediteren (of concentreren, zo zeg ik het eigenlijk liever) Daarnaast focussen we echt op het intensief beluisteren van de zanglijn. Vaak vertel ik dan dat ze mee moeten zingen in hun hoofd. FOLLOW YOUR GUTS; als je denkt ben je verloren! Zingen komt vanuit je intuïtie. Niet vanuit je analytische denken. Ben je aan het nadenken over een noot? Dan zit je er gegarandeerd naast. Je eerste idee is altijd juist. Promise!


Oorzaak 2 : het nummer dat je wilt zingen, is niet op jouw toonhoogte geschreven...


Oplossing : ga na of je een sopraan, mezzo, tenor of baritone bent (de klassieke indeling van de vrouwen en mannenstemmen) en zoek een nummer dat wel bij je past. Of gebruik een app om het nummer te transponeren en zing het een toontje lager of hoger. Iedereen heeft zo wel zijn of haar eigen voorkeurstoonaard. Ik zing bijvoorbeeld graag in La groot. Dus nummers die rond die toonaard liggen, die zing ik veel makkelijker en juister. Is het nummer te hoog voor je? Dan zal je niet makkelijk aan de noten geraken. Een nummer kan dus ook veel te laag voor je zijn. De juiste toonaard vinden is echt heel belangrijk!

Oorzaak 3 : je hebt een slechte techniek, en kan je stem dus niet zo goed beheersen dat je de exacte noot niet nagezongen krijgt. Oplossing : Volg een paar lessen zangles! Get a vocal coach! En werk aan je stembereik en pitch! Hiervoor zijn verschillende oefeningen die je mee krijgt tijdens jouw traject. Toonladders zingen kan je echt helpen! Daarnaast moet je ook aan flexibiliteit werken. Dit kan allemaal dankzij oefeningen en hulpprogramma's.


Daarom heb ik voor jou een lijstje gemaakt van mijn favoriete apps die je kan gebruiken om juister te zingen! Je kan ze hier downloaden op mijn website op de pagina van deze podcast. Dat is www.singenzang.com/podcast of hier in de beschrijving van de podcast zelf!Oorzaak 4 : Je bent nog niet opgewarmd en je kent het nummer nog niet zo goed.


Oplossing : opwarmen die handel!


Je kan mijn gratis e-book over opwarmen van je stem downloaden op de home pagina van singenzang.com. Je krijgt er 3 opwarmingsoefeningen met geluid bij! Ga naar deze link : https://unique-trader-9649.ck.page/7fff47f765 om het e-book te downloaden!


Daarnaast is een nummer soms ook te moeilijk. Dan helpt het om het nummer te oefenen op een trager tempo.


Noot : Je pitch wordt bepaald door je stembanden, de hoogte van je strottenhoofd en je tong. Deze elementen moet je goed ontwikkelen. En dat kan enkel met oefenen. Oefenen oefenen oefenen!Zo zie je maar. Zingen is écht een skill.

Je kan talent hebben. Maar de harde werker steekt uiteindelijk het talent voorbij... Enkel talent zal je dus geen grote zanger of zangeres maken.


Vraag het maar aan Céline Dion of Ariana Grande, Ze zingen elke dag hun oefeningen om in shape te blijven en toonzuiver te zingen. Ze hebben talent. Maar doen elke dag hun vocal fitness om hun stem op hoog niveau te kunnen houden.
Bedankt voor het luisteren en tot volgende week!


x Laura van Sing en Zang

foto : Kristof Spaey92 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page