top of page

EP 16 : Songkeuze : Tips hoe jij de perfecte song kan uitkiezen om ze makkelijker te zingen!



Kiezen is verliezen. En een song kiezen is echt niet zo gemakkelijk!

Daarom geef ik je enkele tips bij het kiezen van een nummer dat jij graag wilt zingen.


Kies een nummer van een zanger die in dezelfde toonhoogte als jouw zingt.

Hiervoor moet je ontdekken of je een sopraan, mezzo of alt bent. Bij mannen is dat een tenor, baritone of bass. Soms is het heel duidelijk in welke range jij zit. Je range is de hoogte van jou stem en waar jou stembereik zit. Ikzelf ben bijvoorbeeld een sopraan. Mijn spreekstem zit aan de hoge kant. De meest zeldzame stemmen zijn alt en bass. Als je een bass of een alt hoort, dan valt dat onmiddellijk op! Mensen vinden dit ook heel aangename stemmen, omdat ze natuurlijk zo zeldzaam zijn.



Kies een nummer dat iets te moeilijk voor je is.

Je wilt toch een uitdaging he? Ikzelf geef mijn leerlingen graag moeilijke nummers. Dat laat je harder werken. Je leert er het meeste van. Een nummer zonder hoge of erg lage noten... Maar dat is mijn aanpak maar natuurlijk ;-)


Kies een nummer met een uitgesproken techniek.

Whitney is de queen of belting, een speciale zangtechniek.

Shakira is de queen of tilting, zingen met een gekanteld strottenhoofd...

Duffy is de queen of twang, zingen met een vernauwing waardoor je metaliger klinkt.

Zo heeft elke zanger wel zijn eigen techniek die er het meeste uitspringt. Door een nummer te kiezen van een zanger met een expressie volle stem en dat probeert te benaderen. Daarvan leer je het meeste. Ik heb jaren meegezongen met Amy Winehouse en Adele. Ze leerde me om voller te zingen...


Kies een nummer dat je zelf graag hoort!

Als je het maar niets vindt, of je weet dat je het nummer snel zal beu zijn. Dan is het absoluut geen optie op dit te kiezen. Aan een nummer werk je gemiddeld 2 maanden. Dus je zal het een hele tijd moeten zingen. En de mensen die met je samenleven mogen het ook niet beginnen haten. hahaha!



Kies een nummer dat je in de douche zou zingen 😊

Een nummer waar je alles durft geven wanneer je denkt dat niemand kijkt. Dat vind ik zelf een goede referentie. Ben jij ook een douche zanger? I'm guiltyyyyyyy


Kies een nummer waarvan je de karaoke kan vinden op youtube

Het is makkelijker om met een zanger mee te zingen. Maar vanaf dat je op eigen benen staat hoor je jezelf pas echt goed en kan je jezelf corrigeren. Daarom is het handig om een nummer of song te kiezen waarvan je de karaoke versie kan vinden. Judge yourself! But be kind to yourself...

Je vergelijkt jezelf met een studio opname. Dit kan je vergelijken met een gefotoshopte foto en een iphone foto. Dus wees realistisch in je kritiek.


Als laatste : Vraag jezelf af waarom je deze song wilt zingen en waar de song over gaat.

Je zingt een nummer en deze heeft een tekst. Het is altijd mooi meegenomen om de boodschap achter de song te zoeken. Gaat het over een break up? Kan je er iets van jezelf in steken? Gaat het over een nieuwe levensfase? Kan je jezelf er in vinden? Dat zijn belangrijke factoren! Want hoe emotioneler je jezelf er in kwijt kan, hoe makkelijker het is om de song met succes te brengen!


Bedankt voor het lezen, downloaden en luisteren!

En tot volgende week!


x Laura van Sing en Zang



foto : kristof spaey


22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page