top of page

EP 18 : Doe dit om een zelfzekere zanger(es) te worden!
Mijn zelfzekerheid blijft met ups en downs gaan. Maar ik weet 1 ding. Hoe beter je bent voorbereid, hoe zelfzekerder je op het podium staat!

Believe in yourself! You are your own biggest fan!

Cliché maar waar. In jezelf geloven is de eerste stap naar zelfzeker zijn...


1. Vergelijk je niet met anderen! Iedere zanger is uniek.

Toen ik Selah Sue verving bij Addicted Kru Sound, was dit de eerste vraag die we kregen; Hoe is het om haar te vervangen? Ik vond het een hele moeilijke vraag. Ik ben iemand totaaaaaal anders, van persoonlijkheid en van stem. Dus in hoeverre ben je een vervanger?

Sommige zangers kunnen perfect zingen, maar missen die ene x factor. Andere zangers hebben amper stemtechniek, maar kunnen toch raken.

Je kan niet vergelijken. PUNT! 🙂


2. Weet wat je kan en wat je niet kan.

Ga op een podium staan met een song die je goed kent, die niet te hoog gegrepen is en waar je op hebt geoefend. Zenuwen zal je altijd hebben. Maar met een goede voorbereiding hou je ze onder controle. Wees realistisch met jezelf. Een coach kan je hier zeker mee helpen!


3. Te veel stress? Laat je backup’en door een andere zanger!

Dit gebeurt vaker dan je denkt! Op het songfestival zong er een backing vocaliste met mij mee. Voor moest er iets fout lopen, maar ook is het makkelijker om mee te zingen met iemand dan helemaal alleen! Zo is het moeilijker om een karaoke versie te zingen dan met de zanger op het nummer mee te zingen... Zo normaal!


4. Leer wat ademhalingstechnieken om je ademhaling onder controle te houden.

Ademen is zoooo belangrijk bij zingen en het is een van de eerste elementen die we niet meer onder controle hebben wanneer we zenuwachtig worden. Met wat ademhalingstrucjes kan je jezelf echt wel ontstressen!


5. Creëer rituelen

Voor je oefeningen maar ook voor je concert. Om in de zone te komen. Van zodra je daar zit ben je zo gefocused dat het precies lijkt alsof alles gebeurde in een seconde! Ik doe altijd mijn make up in mijn eentje, en doe altijd dezelfde zang opwarmingen. Zo weet ik dat ik er klaar voor ben!


Ik heb een playlist gemaakt met allemaal killer confident songs om in de zone te komen! Deze kan hier hier downloaden!

6. Geef jezelf complimenten

Damn girl! You’re doing a goooooood job!!! Accepteer ook die complimenten na een optreden! Het is zo leuk!!!!! En de commentaar? Die is voor later, als ze opbouwend is. Anders moet je maar denken : Doe het gewoon zelf dan allemaal!

7.Omring je met gelijkgestemden.

Mensen die je omhoog liften en die je laten zien hoe je verder kan evolueren! Zo belangrijk om ook eerlijke feedback te vragen. En met mensen op te trekken die hetzelfde doel als jij hebben.


8. Mediteer!

Daarom heb ik voor jou een concentratie oefening gemaakt om je zelfzekerder en geconcentreerder te doen voelen. Deze kan je hier downloaden.
9. Zelfzekerheid is een werkwoord.

We moeten er elke dag aan werken. Je kan het niet zomaar plots worden voor de rest van je leven. Het is je innerlijke self talk! dus wees lief voor jezelf, doe altijd je best en behandel jezelf zoals je iemand anders zou behandelen. (inner child)
9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page