top of page

EP 25 : De beste opwarming ever!Deze podcast wordt gesponsord door mijn online cursus die ik zal lanceren! Starten met zingen! Dankzij deze cursus is deze podcast mogelijk en helemaal gratis! Wil je meer weten over de online cursus? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief via laura@singenzang.com.


Het is mijn favo oefening en het ziet er belachelijk uit maar gelooooof me! Elke acteur, spreker en zanger doet het achter de schermen. Het is zo een krachtige opwarming! En het is mijn meest favoriete omdat het een hele effectieve is.


Lip trills, lip rolls, ... Er zijn verschillende benamingen voor. Maar wat doet het precies?

Het zorgt voor ontspannen lippen en een gelijkmatige adem flow! Yes! Twee voor de prijs van 1. En wat heel leuk is; als je het toepast op een nummer, dan ben je ademhalingsoefeningen aan het doen terwijl je aan het zingen bent. Dat is veel leuker dan enkel bezig te zijn met in en uitademingen, zonder je stembanden te gebruiken.

Zelf heb ik er meer dan 3 weken over gedaan voordat ik het kon. Het was verschrikkelijk moeilijk!

Maar nu heb ik tips voor jou! Zodat je ze sneller onder de knie hebt.


Tip 1 : Als je lippen te gespannen zijn, probeer dan om met je twee wijsvingers omhoog te wijzen. Breng ze dan naar je kaken toe, net naast je mondhoeken. En probeer dan eens te trillen. Misschien lukt het niet omdat je te veel spanning op je lippen hebt. Maar zit je ademflow wel goed.


Tip 2 : Zijn je lippen ontspannen? Probeer je dan te focussen op een punt in de ruimte. In mijn atelier vraag ik altijd om te focussen op het knopje van mijn bureau lamp. Het is op ooghoogte en je moet dan proberen om je licht er naartoe te blazen.


Tip 3 : Denk niet aan je lippen! De controle van de lucht gebeurd in je buik, namelijk met je middenrif. Daar controleer je hoeveel lucht je langs je stemplooien en lippen laat vloeien. Is de lucht plots weg? Dan is je middenrif of ook wel diafragma genoemd, te snel naar boven gekomen. Hierdoor is plots veel lucht uit je longen gestroomd.


Geen enkele zangleerkracht heeft het me aangeleerd, mijn producer vroeg er naar tijdens een sessie. Maar sinds ik ze kan voel ik echt de kracht van lip trills! Het leert me beter mijn lucht verdelen tijdens het zingen. De dynamiek van mijn stem (luid en zacht zingen) is veel beter en ik heb geleerd om mijn middenrif beter te beheersen. En laat dat nu net een stress span plek zijn

  1. Je klinkt helderder

  2. Je luchtflow is economischer / niet heel veel lucht in het begin / je leert de goede ademsteun punten vinden en de lucht beter verdelen over je melodie.

  3. Je bent met ademhaling bezig terwijl je aan het zingen bent

  4. Je lippen zijn ontspannen

  5. Heel effectief maar wel belachelijk 😅 en niet Corona proof helaas!

In mijn boek met gratis opwarmingen zit een liptrill oefening voor jou! Je kan deze downloaden via de link in de beschrijving van deze podcast!


Tijdens een zangles leg ik je exact uit hoe je deze opwarming gemakkelijk onder de knie kan krijgen aan de hand van oefeningen! Heb je zin gekregen om te zingen? Begint het al te kriebelen? Maak dan online een afspraak voor een gratis proefles van 15 minuten op www.singenzang.com! Dan kan je kijken of ik de geschikte vocal coach voor je ben, en wat je van zangles allemaal kan verwachten!


Bedankt voor het luisteren, en tot volgende week!

x Laura
48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page