top of page

EP 38 : Heb je notenleer nodig om te leren zingen?
Ik geef je in het begin van de podcast het antwoord al; Nee! Je hoeft helemaal geen noten te kunnen lezen, maaaaaaaaar het kan wel handig zijn! Ik leg je uit waarom, en hoe ik zonder noten mezelf beter leerde zingen.


Klassieke muziek Vs Popmuziek

Ikzelf kan wel een beetje noten lezen, hé. Maar ik gebruik het bij zingen amper! Nu ik zing natuurlijk popmuziek en geen klassieke muziek.

Een leuke anekdote over zangers die wél nood aan noten hebben; Het is zo dat er een groot verschil is tussen klassieke muziek en popmuziek. Popmuziek is namelijk muzikaal vaker iets minder complex dan zijn klassieke broertje. Daarom is het ook een afkorting van popular music. Nu bij klassieke muziek ligt het vaak helemaal anders. Klassieke muzikanten uit een orkest bijvoorbeeld kennen vaak geen akkoorden of kennen hun partijen niet altijd vanbuiten. Dat komt omdat klassieke muziek veel complexer is. Er zijn meerdere toonladders en er gebeurd vaak veel meer dan in een popsong. Meestal he.

Zo zong ik enkele jaren geleden een hele tijd bij Ozark Henry. Ik kreeg nooit notenbalken mee naar huis, of maakte ze toch zeker niet zelf. Ik leerde alles uit het hoofd. Dat kon omdat ik 1 een sterk muzikaal geheugen heb, en 2 omdat Ozark Henry voornamelijk popmuziek maakt. Nu moest Piet Goddaer samenwerken met het Nationaal Orkest van België en ook met enkele studenten van de Munt, dat is de opera in Brussel. En die laatste groep zangers die moesten met 3 mijn partij zingen uit de song ‘maybe’. Mijn partij in die song is echt niet moeilijk. Maar de zangers uit de opera stonden er op dat alles uitgeschreven was, anders konden ze het niet instuderen. Terwijl ik altijd songs instudeer door de opname van een repetitie of een studio sessie te beluisteren. Zo zie je dat zangers heel verschillend dingen instuderen.


Train je gehoor en je geheugen

Doordat ik alles op gehoor en geheugen doe, ben ik hier erg goed in getraind. Ik memoriseer snel de melodie en kan ook de toonhoogte van de melodie goed onthouden. Als je pas begint met zingen kan dit moeilijk zijn. Dit moet je echt trainen, maar dat komt wel snel. Natuurlijk, hoe jonger je bent, hoe makkelijker het melodie geheugen te trainen is. Zo heb ik nooit in mijn leven dansles gevolgd. En als ik naar de BBB ga om te sporten, dan heb ik het toch moeilijk met het onthouden van de pasjes ;-)

Nu geen noten of akkoorden kunnen lezen maakt wel dat je soms in een band minder goed kan communiceren als je de akkoorden niet goed kent. Anderzijds zijn noten en akkoorden niet helemaal hetzelfde. Dus iemand die akkoorden kent, kan daarom niet per sé noten lezen…


Visualisatie : een goede houvast

Tijdens mijn eerste intake gesprekken met beginnende zangers vraag ik vaak of ze ooit notenleer hebben gevolgd. Ze slagen dan in paniek en zeggen, ja ik kan geen noten lezen! Is dat een probleem? Dan zeg ik: “Neen, helemaal niet! Ik vraag dat gewoon omdat mensen die in hun kindertijd naar de notenleer les gingen (en dat was bij mij 2 a 3 keer per week en telkens meer dan 1 uur) die hebben vaak een voorsprong omdat ze in hun tienerjaren en jeugdjaren vaker hebben gezongen. Ook hebben ze vaker moeilijke afstanden tussen noten leren zingen en daarom hebben ze minder problemen met het zingen van toonladders… Het is als fietsen. Vroeg geleerd, en je vergeet het nooit meer. Enkel moet je even opfrissen en je bent er zo weer mee weg.

Voor mij is de tekst vaak de houvast van structuur. En vaak kent de band de tekst niet! Hahahaha En het publiek ook niet altijd. Maar probeer je tekst altijd zo snel mogelijk vanbuiten te kennen! Het is handiger om je tekst goed te kennen, want dan moet je je niet meer focussen op het onthouden en lezen van de song, je kan je helemaal focussen op zingen zelf.

Ik ben iemand die visueel leert en daarom is het wel handig om in het begin van het studeren met tekst er toch iets visueel bij neer te schrijven ook al ben je met klank bezig. Zo durf ik wel eens op mijn tekst de ademhalingen aan te duiden met een hoge comma en de vibrato’s die ik maak met een golvende lijn boven het einde van een woord. Zo kan ik hier naar teruggrijpen als ik aan het studeren/oefenen ben.

In mijn atelier krijg je bij sommige oefeningen wel de notenbalk omdat je dan visueel beter kan onthouden hoe de oefening gaat. Maar echt noten lezen heb je niet nodig. Daarom heb ik vandaag voor jou een info sheet gemaakt met enkele tips om notenbalken te interpreteren. Dan heb je net genoeg kennis voor moest je naar jou eerste zangles gaan en je wilt je niet te onzeker voelen over het enge notenlezen!


De hulpsheet die je kan downloaden

Ik heb voor jou een hulpsheet gemaakt om noten te interpreteren. Zo voel je je al iets beter voorbereid moest je een zangles volgen en iemand de notenbalken onder je neus schuiven! Je de pdf downloaden via de link in de beschrijving! Hey! Graag gedaan he ;-)
Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!

Laura


foto : thomas richard mertens

20 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page