top of page

EP 39 : Zing jij vals? Luister dan NU naar deze aflevering! Peptalk!


Haal je jezelf telkens naar beneden als je zingt? Krijg je vaak negatieve commentaar wanneer je meezingt met de radio? Heb je totaal geen zelfvertrouwen over jouw zangstem? Dan is dit DE podcastaflevering voor jou! Want ik kan jou helpen om al deze negatieve gedachten en momenten te doen verdwijnen. Welkom!Luister en zwijg…

Wanneer ik in mijn omgeving vertel dat ik zangeres, voice over en vocal coach ben, dan krijg ik vaak de reactie; ‘oh maar ik ben toon doof hoor!’ of ‘Ik ben een hopeloos geval’ of ‘Ik durf zelfs niet luidop te zingen waar mensen bij zijn want anders krijgen ze pijn aan hun oren!’

En dit komt omdat in onze maatschappij het idee heerst dat enkel getalenteerde mensen mogen zingen en al de rest moet zijn mond maar houden en luisteren naar de getalenteerde zangers. Toch?!

En eigenlijk is dit een super belachelijke stelling. Want in veel culturen wordt er met heel het dorp, of heel de familie samen gezongen zonder gênes! Mijn vriend bijvoorbeeld, komt uit Ierland. En toen ik met hem voor het eerst naar Ierland reisde toen ik hem pas leerde kennen… (leuk weetje trouwens: we hadden elkaar nog maar 2 keer ontmoet en de 3e keer ging ik al met hem naar Ierland om zijn ouders en vrienden te ontmoeten… Over impulsieve beslissingen en springen in het leven gesproken, maar goed back to the point!) … viel het me op dat iedereen in Ierland wel een instrument kan bespelen, dat ze in de pub altijd live muziek hebben en dat iedereen zonder schrik voor afgang gewoon luidkeels mee zingt.

EN IK VOND DIT FANTASTISCH! Dit was zo anders dan wat we hier in België gewoon zijn! Wij hebben soms zelfs schrik om te dansen tijdens een concert op een festival. Of gebruiken alcohol als een excuus om onze slechte zangprestatie te coveren…

Is het dan niet absurd dat we allemaal zwijgen en enkel luisteren naar die ene getalenteerde zanger op een podium, terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat zingen het gelukshormoon stimuleert?!


Dat vervelende stemmetje in je hoofd.

‘Ja zie je wel, dat is niet zuiver!’

‘Oei daar klinkt mijn stem echt niet goed.’

Ja hoor, iedereen heeft last van dat vervelende stemmetje in zijn hoofd! Ikzelf ook met momenten. Ik heb zelfs ooit huilend voor de microfoon gestaan tijdens een zangsessie omdat ik mezelf de allerslechtste zangeres van de wereld vond op dat moment. Omdat het maar niet klonk zoals ik het wou. En dat had eerder te maken met de druk die ik mezelf oplegde dan met de artistieke prestatie die ik aan het neerleggen was.

Dankzij affirmaties, meditaties, zangles en self care ben ik een ‘betere’ en vooral zelfzekere zangeres geworden. Gewoon omdat ik mentaal niet op een goede plaats zat op het moment dat de tranen over mijn wangen rolde.

Mijn affirmatie werd; “Ik ben een zangeres, ik zing graag en ik ben gelukkig wanneer ik zing.”

De meditatie die ik deed die kan je gratis downloaden via de link in de beschrijving van de podcast.

En de self care die ik deed? Dat is een lange weg geweest, maar ik ben met een stevige ochtendroutine begonnen. Mezelf elke ochtend parfum opdoen, hele lichaam met body lotion insmeren, mijn nagels en haren goed verzorgen, beginnen sporten om terug spieren voor ademsteun op te bouwen. Zo ben ik begonnen aan de start to run 5K en heb ik een wedstrijd van 6K gelopen, maar na pijn aan mijn heup en onderrug ben ik overgeschakeld naar pilates om dan bij indoor cycling te komen en nu probeer ik 3 keer per week te spinnen in de voormiddag.

Maar niet alleen die affirmatie, meditatie en self care hebben me geholpen! Ook opnieuw zanglessen en masterclasses te volgen zorgden ervoor dat mijn imposter syndrome is gaan liggen. En weet je wat? Ik leer ontzettend graag bij! En ik wil geen enkel moment uit mijn leven niet meer bijleren. Anders word ik ongelukkig. Ik heb uitdagingen nodig.

Volgens mij zijn deze 4 pijlers de key naar het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om een zelfzekere zanger te worden!


Cadeautje! : Daarom heb ik voor jou een affirmatie poster gemaakt die jij kan downloaden en thuis kan ophangen op bv je badkamer spiegel! Dit helpt je om te geloven in jezelf!
Adem rustig uit

En die meditatie helpt niet alleen met jouw concentratie maar ook met een rustigere ademhaling. Coachees komen soms rechtstreeks van hun stresserende job naar mijn zang atelier. Ik kan onmiddellijk horen of ze gestresst zijn door naar hun zangstem te luisteren. Daarom deed ik deze meditatie al verschillende keren!

Maar naast je ademhaling te controleren en je hartslag naar beneden te brengen, is ademen van groot belang bij het juist zingen, ofwel het op pitch zingen…

Ademsteun zorgt er voor dat je een gelijkmatige ademstroom hebt wanneer je uitademt. Hierdoor kunnen je stemplooien optimaal trillen en de correcte toon zuiver blijven houden. Zuiver zingen heeft altijd te maken met een juiste ademsteun en een stiller stemmetje in je hoofd. En een juiste ademsteun kan je krijgen door goede core spieren te ontwikkelen, en je diafragma of middenrif, je weet wel, dat spier vlies onder je longen, goed te leren beheersen. Dit kan je allemaal leren tijdens zangles met de juiste oefeningen specifiek voor ademsteun!

Conclusie : Zing je vals volgens jou, maar zing je graag omdat het je gelukkig maakt? Of wil je zingen om gelukkiger te worden? Dan is zangles zeker iets voor jou!


Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!

x Laura21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page