top of page
Foto van schrijverLaura Groeseneken

EP 40 : Weet jij hoe zingen werkt?

Tijdens mijn eigen zangverhaal heb ik nooit geleerd hoe zingen werkt. Je deed het gewoon. Na 10 jaar sporadisch zangles te volgen, begon ik me meer en meer af te vragen hoe zingen werkt. Vooral de stemplooien bleven voor mij een groot mysterie. Omdat ik met zo veel vragen zat, ben ik me specifiek hiervoor gaan bijscholen via de Estill Voice Training. Sindsdien kent de stem voor mij veel minder geheimen 🙂 Daarom geef ik je voor we beginnen met techniek en zangoefeningen enkele basics mee. Zo praten we dezelfde taal en weet je op welke pijler we aan het werken zijn.





"de 3 pijlers van zingen"

Voor deze drie pijlers werk ik van onder naar boven. Want zingen start niet in je keel.


1. je ademhalingsstelsel (torso?)

Hier gaan we dieper op in in een volgende module. Want ademen is een vak apart.

Houding speelt ook een belangrijke rol. Dat krijg je in detail uitgelegd in de toekomstige module over houding en verankering.

Wat je goed moet onthouden is dat je middenrif erg belangrijk is. Het werkt samen met je longen. Je middenrif beheerst dus de hoeveelheid lucht die uit je longen stromen. Want je longen zelf kunnen dit niet. Samen met voornamelijk het middenrif, de buikspieren, ribspieren en rugflanken is je ademhaling mogelijk.

Belangrijk is dat we bij het zingen ons voornamelijk focussen op het uitademen en niet op het inademen. Dat doe je namelijk vanzelf, zonder er bij na te denken. Stel je voor dat je zou vergeten om in te ademen? Will never happen…

Je kan je ademhalingsstelsel het beste vergelijken met een pomp om je luchtmatras mee op te pompen of een blaasbalg om je open haard mee aan te wakkeren.

Ademhaling om te zingen, prefereer ik met buikademhaling. Waarom? Omdat het me weinig moeite kost. Maar op zich is het niet fout om met je borstholte te ademen. Al leer ik je wel de buikademhaling aan in een volgende module!


2. Strottenhoofd

Dit is het meest complexe onderdeel maar ook het meest interessante onderdeel! Je strottenhoofd, ofwel de larynx genoemd (of zelfs in het engels the voice box) kan je vergelijken met de snaren van de gitaar of met een stemvork. Trillingen maken jouw unieke stemgeluid. En die trillingen worden uitgelokt door de lucht die via jouw stemplooien passeert.


Larynx

kan op en neer

kan naar voren en achteren kantelen (in stukjes)

bestaat uit : tongbeen, epiglottis, thyroid, cricoide beentjes, cricothyroid.

Veel mensen zetten druk op hun strottenhoofd tijdens het zingen. Dit is niet haalbaar om te blijven behouden.


Stemplooien

In je strottenhoofd bevinden zich onder andere de stemplooien (of stembanden zoals de meesten ze noemen). Waarom zeg ik stemplooien en niet stembanden? Omdat ze niet de vorm hebben van een band. Het zijn spieren die zich van vorm kunnen veranderen. Je stembanden of plooien hebben al zeker niet de vorm van snaren! (Ik dacht dat dus vroeger wel zo.) Enkele fijne weetjes over je stemplooien:

  • ze zijn niet groter dan 5 eurocent

  • hoe langer de stembanden, hoe lager ze klinken (denk maar aan een basgitaar. daar zijn de snaren ook langer van, en dikker) hoe korter de stembanden, hoe hoger ze klinken (denk aan een de snaren van een ukelele)

  • stemplooien kunnen 3 verschillende standen aannemen. Dik, dun en stijf! Daar zal ik je later meer uitleg over geven.

  • naast je echte stemplooien heb je vlak erboven je valse stembanden! Daar vertel ik je later meer over. Die maken niet echt een basis geluid, maar kunnen wel voor effecten zorgen. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je stemplooien gehydrateerd blijven.

Je stemplooien zijn erg fragiel want het zijn spieren en je hebt maar 1 paar waar je je hele leven mee moet doen. Draag er dus veel zorg voor! Sommige zangers zorgen niet goed voor hun stem (denk maar aan bijvoorbeeld Amy Winehouse) maar toch kunnen ze blijven zingen. Ik zou bij die hoeveelheid alcohol al snel mijn stem hebben verloren. Maar je kan het vergelijken met sporters. De ene atleet heeft al wat meer last van blessures dan de andere… Het lichaam is erg complex, net als onze stem!


3. Het masker (of gewoon je hoofd)

Zingen in je masker. Heb je daar al eens van gehoord? In je hoofd bevinden zich nog de tong, gehemelte (zacht en hard), het velum, de lippen, je nek en ook de kaak ga je gebruiken. AL deze parameters kan je bewegen en hebben een invloed op je klank. De lucht passeert vanaf je longen naar je stemplooien en strottenhoofd, daar wordt een unieke klank gerealiseerd door trillingen. Daarna reist de klank (en lucht die de klank bevat) verder naar je keelholte. Hier kan je kiezen met je zacht gehemelte of velum of je het naar je neusholte brengt, of naar je mondholte. Dit is orale of nasale klank. In de mondholte kan je nog eens gebruik maken van de tong, de kaak en de lippen om je klank te filteren (als bij een synthesizer). het geeft een extra effect aan de klank die je maakt. Vergelijk dus je masker met een megafoon. Het is een trechter die je klank versterkt en nog kan bij filteren.


Het klink allemaal heel technisch! Maar na een tijdje heeft zingen geen geheimen voor jou meer.


Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Wil jij NU al starten met zingen? Dat kan! Download dan nu de gratis opwarming via dit formulier en begin aan jouw zangtraject!





Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!

x Laura




22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page