top of page

EP 41 : Ben jij een buik of een borst ademhaler? Doe de test!


“Ja zingen is zo iets met ademen enzo”

“Ik kom voor ademsteun!”

“Ik kom voor ademhalingsoefeningen”

“ik neem zangles om me te ontspannen want dat is met ademhaling…”


Dit zijn allemaal zinnen die ik over de jaren heen tijdens mijn coaching te horen kreeg! Maar wanneer ik hen vroeg waarom ademhaling dan zo belangrijk is tijdens het zingen, kon niemand me een exact antwoord geven. En daarom ga ik hier wat dieper op in in de 41ste podcast! En je kan een test doen of je een buik of een borst ademhaler bent 😊 **


Zingen is uitademen

Met dit statement ga ik de podcast gewoon beginnen. Want die inademhaling, dat is waar vele mensen mee struggelen. Omdat ze gewoon veel te hard gefixeerd zijn op het inademen. Maar ademen is meer dan enkel inademen. Bij zingen is de uitademhaling oh zo belangrijk! En waarom dan? Omdat enkel bij de uitademhaling je stemplooien beginnen te trillen. Bij het inademen niet. Daarom dat we tijdens het zingen heel simpel vooral op die uitademhaling zullen werken. Want wanneer je je te fel begint te focussen op inademen, dan gaat het mis. Veel beginnende zangers denken dat ze veel lucht of adem nodig hebben om te zingen, maar dat is helemaal niet zo. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid lucht als anders, maar je gaat de hoeveelheid veel optimaler gebruiken! Dat noemen we ademsteun.


Ademsteun whut?

Je gebruikt dezelfde hoeveelheid lucht als anders, maar je gaat de hoeveelheid veel optimaler gebruiken! Dat noemen we ademsteun. Je kan het vergelijken met een ballon die je opblaast. Als je hem los laat, dan vliegt alle lucht er onmiddellijk uit! Maar wanneer je aan de onderkant van de ballon zou trekken, dan zou de lucht er veel trager uitlopen. Met onze longen (onze twee luchtballonnetjes) is dat net hetzelfde. Ons middenrif, onze buikspieren, rugflanken en ribspieren gaan we bij ademsteun wat langer laten uitrekken zodat de lucht niet zo snel uit onze longen kan lopen. Daardoor krijgen we een veel betere ademstroom die regelmatiger is. Waardoor we met evenveel lucht veel langer kunnen uitademen en dus langer onze stemplooien kunnen laten trillen. Zotjes toch?

Daarom is het aangeraden om nooit te veel lucht te willen ‘opzuigen’ voor je een lange zin of hoge noot wilt zingen. Het zal je alleen maar tegenwerken en je kan er zelfs draaierig van worden! Relax, inademen doe je sowieso. En die onbewuste buikademhaling is altijd voldoende liters lucht om mee te kunnen zingen. Beloofd!


Ben jij een buik of een borst ademhaler?


Ademhaling gebruiken als effect of expressie

Als we het dan toch even over inademen zullen hebben, dan kan je de inademhaling wel zien als een expressievorm tijdens het zingen. Als je hoog gaat inademen, dan maakt dit namelijk een geluid. Dat kan soms heel vervelend zijn, maar soms werkt het ook net om die ene zin wat meer expressie en geloofwaardigheid te geven. Luister maar even naar dit voorbeeld van ROBYN-heartbeat :


Hoor je dat haar ademhaling erg hoog zit en daardoor de spanning doet stijgen in het nummer? Ikzelf vond dit nummer ontzettend vervelend klinken toen ik het voor de eerste keer op de radio hoorde. Het klonk in mijn oren erg agressief. Maar ik vermoed dat dit echt een artistieke keuze was. Nu persoonlijk vind ikzelf dat het er een beetje over is.

Het omgekeerde is natuurlijk ook niet goed. Als je nooit een ademhaling kan horen op een opname, dan kan dat super artificieel klinken. Probeer dus heel zeker die buik en borst ademhaling te balanceren en af te wisselen.

Ikzelf heb altijd buik ademhaling aangeleerd, zowel tijdens de toneelles als bij de zangles. Volgens sommigen is dit achterhaald. Bij Estill voice training, de cursus die ik gevolgd heb om me meer te verdiepen in de stem, daar praten ze niet eens over ademhaling tijdens hun trainingen. Maar een lage ademhaling vind ik best wel ontspannend en daarom spendeer ik wel wat tijd aan het aanleren van de buikademhaling als vocal coach.


Een stevige core = gezond lichaam = goede ademhaling

Nu mijn ademsteun en ademhalingsskills zijn niet altijd wat ze geweest zijn. Zo heb ik de afgelopen jaren als professionele zangeres en vocal coach me heel hard toegespitst op het verder ontwikkelen van een betere core en een gecontroleerdere ademsteun. Zoals je weet ben ik een hevige lip trill fanaat en ook ben ik naar aanleiding van de theatertournee die er aan komt in 2023, ter voorbereiding cardio training begonnen. Eerst ben ik 5k beginnen opbouwen met joggen via de start to run app. Maar dat begon na een tijdje echt tegen te steken. Dus heb ik een dipje gehad van 3 maanden om daarna een nieuwe passie te ontdekken. Wielrennen! En nu zit ik 2 tot 3 keer per week een uur in de indoor spinning les. Om mijn longcapaciteit, mijn core en hartslag goed onder controle te krijgen. Zo zal ik dan met een goede ademsteun klaar zijn voor de concertreeksen van 2023.

Daarom zal je tijdens je zangcoaching ook wat buikspieroefeningen krijgen die je zal moeten trainen tijdens ademhalingsoefeningen!


Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!

Bedankt voor het luisteren!


En tot volgende week!

Ciao!


x Laurasinger tea cup zangeres tas thee microfoon studio microphone
Laura Groeseneken in ROOM 13 Studio ghent Gent by Thomas Richard Mertens
34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page