top of page

EP 44 : Heb jij de perfecte houding om te zingen?

Bijgewerkt op: 14 sep. 2022

Hoofd recht! Schouders achteruit! Buik intrekken! Fiere houding! En span die billen ook maar op!


Welkom op alweer een nieuwe sing en zang podcast! Ik ben jouw host Laura Groeseneken en deze week vertel ik je ALLES over een juiste zanghouding… Als dit de eerste keer is dat je de podcast beluisterd, dan stel ik mezelf even kort voor. Ik ben Laura uit Leuven, professionele zangeres en vocal coach bij Sing en Zang! Ik geef bijna 10 jaar zangles en sta al meer dan 15 jaar op de planken. Momenteel ben ik een theatertournee aan het voorbereiden om in het najaar van 2023 mee te gaan toeren. Ondertussen geef ik ontzettend graag one-on-one vocal coaching in mijn zang atelier in Leuven en ben ik bezig aan een online cursus! In deze podcast probeer ik de stap kleiner te maken naar zanglessen omdat ikzelf dat heel eng vond. Door weetjes en techniek te delen kan je dus al op een fijne manier kennis maken met zingen en hoop ik dat je de zangmicrobe te pakken krijgt!

Ben je er klaar voor? Welkom bij podcast nummer 44!

Anchoring

Waarom is de houding van een zanger zo belangrijk? Wel het heeft veel invloed op jouw klank en ik vertel je zo waarom.

Sommige vocal coaches gebruiken bokshandschoenen, anderen gebruiken een pilates ring, of zelfs weerstandsbanden, … Er zijn ontzettend veel manieren om je houding te verbeteren. Onlangs hoorde ik zelfs dat er workshops bestaan waar dat je ondersteboven gaat zingen! Hahahahahaha

Anyway! Het heeft allemaal te maken met ‘verankering’ van je romp en nek. En hoe doe je dat dan? Je gaat bepaalde spieren aanspannen op belangrijke, of moeilijke noten om stabieler te staan. Zo zullen je strottenhoofd en ademsteun optimaler kunnen werken. Meer is het niet.

De flexibele megafoon

‘Je nek moet aan een draadje hangen’. Dat geeft zo een gevoel dat je hoofd recht en gecentreerd staat. Daardoor zitten er geen nekspieren in de weg van je strottenhoofd en zo kan die optimaal bewegen.

Maar als je jouw nek naar voor of naar achter beweegt, dan gaat de trechter van aan je stembanden tot aan je lippen van vorm veranderen. Daardoor krijg je een heel andere sound. Het is dus beter om je kaak een klein beetje naar beneden te doen kantelen. Je nek een klein beetje in te trekken en te denken dat het achterste van je hoofd aan een draadje hangt. Dan heeft jou megafoon de ideale vorm om je klanken vanuit je stemplooien goed te laten resoneren! Dat wist je nog niet he?


Op blote voeten

Sommige zangers staan er om bekend om telkens op blote voeten te zingen. Zo toerde ik enkele jaren met Ozark Henry en hij zong bijna altijd zonder schoenen aan. Maar ook Sandy Shaw, de zangeres die ‘puppet on a string’ zong op het Eurovisiesongfestival in ‘67. Ze stond er om bekend om zonder schoenen op de bühne te staan. Vaak doen zangers dit om stabieler te staan. Als je niet gebalanceerd op je twee voeten staat, dan gaan er spieren zich opspannen en kan je ontzettend veel spanning op je schouders en nek krijgen. Het is dus in mijn ogen niet ongewoon om op je blote voeten te zingen. Probeer maar eens te zingen op stiletto’s van 10 cm. Dat is ook een kunst hoor ;-)


Zin in zingen?

Heb je zin gekregen om te leren zingen met of zonder schoenen aan? Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!

Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!x Laura

10 weergaven0 opmerkingen
bottom of page