EP 46 : Is talent echt nodig om te zingen? Luister hier waarom niet!

Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcast aflevering over zingen! Fijn dat je er bent!

Heb je het gevoel dat je totaal geen talent hebt om te zingen? En denk je dat alle zangers al van toen ze geboren waren met perfecte stembanden en een ideale zangstem ter wereld zijn gekomen? Wel dan is deze podcast zeker iets voor jou! Want ik onthul alle mythes en weetjes over ‘zangtalent’. Het wordt ook een beetje een persoonlijk verhaal en een persoonlijke kijk op wat talent nu precies is.

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival. Daarnaast geef ik al 9 jaar zanglessen! Hoe ik daar ingerold ben zal ik je eens vertellen in een andere podcast aflevering want dat is wel een grappig verhaal :) Anyway! Welkom bij podcast nummer 46


Betekenis 'talent'

Je hebt gezocht op het woord: talent. (Dikke van Daele)

ta·lent (het; o; meervoud: talenten) 1 aangeboren vermogen om iets goed te kunnen; = aanleg, begaafdheid 2 iem. met veel aanleg 3*(Bijbel)* bep. gewicht aan goud of zilver


Een goed ontwikkeld muzikaal brein.

Vaak kreeg ik van mijn omgeving te horen dat ik talent had om te zingen. Nu als kind zong ik non stop. Zeker in de auto. Ik denk vaak dat ik geluk heb gehad dat ik ben opgegroeid zonder ipad of smartphone omdat ik begon te zingen als ik me wat verveelde. Het kwam natuurlijk. En ik had op jonge leeftijd al obsessies met nummers die ik leuk vond en dus non stop bleef zingen! Ik maakte ook graag mijn eigen melodietjes.

Daarom ben ik het niet eens met de betekenis van talent in de dikke van dalen. Omdat ik niet denk dat talent het vermogen is om iets goed te kunnen. Ik denk niet dat ik een zo veel betere zanger was bij mijn geboorte. Maar het was een activiteit waar ik als kind van nature naartoe ging. Waar mijn hersens door geprikkeld werden. Iets wat me kon ontspannen. Iets waar ik veel plezier in had. Ik vergelijk het vaak met tekenen. Niemand wordt geboren als perfecte tekenaar. Je hebt gewoon kindjes die graag tekenen en dat van nature gewoon meer gaan doen. En net omdat ze het meer doen dan hun leeftijdsgenoten worden ze er beter en beter in. Ik denk dat ik hierdoor een voorsprong haalde met de kindjes van mijn leeftijd. Want in de kleuterklas merkte de kleuterjuf al op dat ik een zuiver stemmetje had en heel graag zong. Ook al klonk ik ontzettend hees en had ik amper techniek.


Oorwormen en muzikaal geheugen

Naast vaak zingen heb ik ook continu muziek in mijn hoofd, bijna obsessief. Enkele jaren geleden had ik een ontzettend moeilijke periode en ben ik echt hulp gaan zoeken om enkele nummers die in mijn hoofd obsessief vast zaten uit stil te krijgen. Dat is me uiteindelijk gelukt. Maar ken je dat? Wanneer je met een oorworm zit? Ik ben ontzettend vatbaar voor oorwormen hahaha! En nummers zijn in mijn hoofd vaak gelinkt aan hoe ik me voel of waar ik mee zit. Dus dat kan erg confronterend zijn…

Maar doordat ik vaak met oorwormen zit. Heb ik een heel rijk innerlijk muzikaal gehoor. Dat wil zeggen dat als ik aan een nummer denk. Ik de stem heel goed opnieuw kan horen, maar ook de drums, violen, piano enzovoort. Dat komt omdat ik van kinds af aan muziek echt als een magneet was en ik mijn muzikaal gehoor goed heb kunnen ontwikkelen. Ik maak hier weer graag de vergelijking met beeld. Denk aan fotografen. Je kan je oor trainen als muzikant en een fotograaf heeft dan weer een getraind oog. Je leert dingen zien en hoe meer je er naar op zoek gaat en het oefent hoe beter je oog voor compositie en licht beter wordt. Het is dus een skill die je kan aanleren. Natuurlijk zijn er altijd mensen waar het heel moeilijk is, of dat net dat gebied van je hersenen gewoon net niet die link heeft. Denk maar aan mensen met amusia. Dat is een ander woord voor toondoofheid. Dat kan je vergelijken met dyslexie. Er is gewoon een verbinding in de hersens die ontbreekt en daarom kan iemand muziek niet vertalen en verwerken in zijn hersens. No worries! Als je graag naar muziek luistert, dan heb je heel zeker geen amusia! Want mensen met amusia vinden dat muziek klinkt alsof er op potten en pannen wordt geslagen.


Talent VS bijleren

Ik had dus het geluk om getalenteerd te worden genoemd. Maar toen ik voor het eerst naar een zangles ging, toen viel dat talent onmiddellijk weg! Ik had GEEN Techniek. Ik kon wel wat. Maar als ik een uurtje zong, dan was ik mijn stem kwijt! Ik had dus wel aanleg ontwikkeld om op toon te zingen, en ik kon mijn stem flexibel gebruik en ik had een goed ontwikkeld muzikaal oor. Maar dat was het dan ook maar. Op mijn 15 moest ik dus aan het werk om niet hees te worden! Bye Bye talent bubbel. Ik heb nu wel spijt dat ik niet meer geoefend heb. Ik volgde een half uurtje zangles per week en thuis studeren deed ik echt amper. Maar ja het was ook de tijd dat er nog geen mp3tjes waren die je kon afspelen op je iPhone! Ik ben een beetje een dinosaurus he hahahaha!


Parijs en Londen

Allesinds voelde ik dat ik tot mijn 27ste op een niveau zat waar ik kon meedraaien in de professionele wereld zonder al te veel moeite te moeten doen. Maar toen begon het! Ik besefte dat ik als ik echt een solo carrière wilde uitbouwen als frontzangeres, ik echt wel moest beginnen oefenen en trainen. Want anders zou ik het niet halen. Ik heb enkele maanden in Parijs en Londen tussen de muzikanten gezeten en ik zag dat het niveau daar ZO ONTZETTEND HOOG lag, ik moest wel mijn tenen beginnen uitkuisen, zoals ze dat hier in België zeggen. En ik heb toen besloten om terug zangles te nemen. Me bij te scholen met Estill voice training en de vocal coaching niet als side job meer te zien, maar er helemaal voor te gaan. Want vocal coaching is een win win voor zowel mijn coachee als voor ikzelf. Ik leer bij van jou en jij van mij.


Blijven trainen

En ja hoor! Ik had gisteren nog een repetitie en ik voel dat ik op die 5 jaar sinds het songfestival zo veel beter ben geworden door dagelijks te zingen met zangoefeningen. Zingen is echt waar een skill die je moet onderhouden. Ik blijf het vergelijken met joggen. Je hebt mensen die een lichaamsbouw hebben die hun als jogger een voordeel geven. Maar om een marathon te lopen moeten ze trainen, dat komt echt niet vanzelf. En zelf met het ouder worden is het meer en meer een must om die skills goed te onderhouden. Om te blijven trainen. Bij zingen is het niets anders.

Als zanger kan je dus een achterstand hebben ten opzichte van iemand anders. Maar geloof me! Ik heb coachees hier in mijn zangatelier hier in Leuven die elke dat hun zangoefeningen doen, en daardoor andere en dus meer getalenteerde zangers gewoon voorbij steken. Want consistentie en oefenen wint in the end altijd van talent.

Daarom heb ik voor jou een zang schema gemaakt! Dan kan heb je een idee hoe een ideale training er ongeveer uit ziet! Download hem hier :


Talent kan een handicap zijn.

Zo besef ik nu veel later hoe jammer het is dat ik pas zo laat ben beginnen gericht te trainen en te oefenen. Had ik dit veel eerder gedaan samen met een super gestructureerde zang coach, dan was ik nu een nog straffere zangeres geweest. Maar mijn talent heeft me ook een beetje lui gemaakt op een of andere manier. En er zijn dus zangers met minder aanleg die me ondertussen hebben voorbij gestoken! Dus laat je zeker niet ontmoedigen door getalenteerde mensen. Zolang jij consistent blijft, en telkens je oefeningen, trainingen doet, je er plezier in hebt, wie weet steek jij dan ook die getalenteerde luie zangeres voorbij ;-)


Wil jij beginnen met je zang training?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!

Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura
30 weergaven0 opmerkingen