EP 47 : 10 pro tips om een zelfzekere performer op het podium te worden

Hey en welkom bij alweer een nieuwe sing en zang podcast! We zitten bijna aan podcast nummer 50! Want dit is de 47ste podcast! Dankjewel om te luisteren. Dankzij jou kan deze podcast blijven bestaan.

Deze week vertel ik je meer over ‘performen’ op een podium. Na enkele jaren ervaring met artiesten in België kan ik je het verschil vertellen tussen een goeie zanger en een goeie performer. Want om een goeie performer te zijn, moet je geen goede zanger zijn. Want een goede zanger is niet altijd een goede performer. Een performer is iemand die op een podium staat en de mensen kan entertainen. Met deze 10 tips wordt je een goede performer. Let’s go!

Tip 1 : Ken je nummers van binnen en vanbuiten.

Net zoals in de vorige aflevering waar ik het had over opnemen en zingen in een studio. Is het ook van belang dat wanneer je het podium opgaat, je jouw nummers die je brengt vanbinnen en vanbuiten kent. Ze moeten er uit vloeien. Zonder nadenken. Het moet een automatisme worden. En dat gebeurd natuurlijk als je al enkele ‘kilometers’ op je teller hebt staan. Be prepared. Een goede voorbereiding maakt van jou een goede performer.


Tip 2 : Ken je set list goed vanbuiten en zorg dat hij goed opgebouwd is.

Net zoals je songs goed vanbuiten kennen is het belangrijk dat je lijst van nummers goed is opgebouwd en dat je niet te veel moet spieken op die set list wat precies je volgende nummer kan zijn. Jouw hele show is opbouwen van energie en het is dus belangrijk om je show in zijn geheel te bekijken en niet nummer per nummer.


Tip 3 : Weet wat je aan het zingen bent.

En de betekenis er achter. Zo kan je dieper in de song kruipen en hem beter vertolken voor je publiek. Je show draait om emoties. Je moet connecteren met de song om te kunnen connecteren met je publiek. Als je geen idee hebt waarover je nummer gaat. Dan heeft je publiek al helemaal geen idee waar jij het over hebt.


Tip 4 : Het publiek is het alles aller aller belangrijkste van je show!

Laat ze dat weten of voelen. Ze zijn de reden waarom jij op het podium staat en ook de reden waarom je de volgende keer op het podium zal staan. Daarom is het belangrijk dat elke beslissing die je neemt, je je ook even in de positie van het publiek zet.


Schrijf je in voor de gratis online cursus die ik zal uittesten!

Tip 5 : Praat tegen je publiek.

Of als je niets wil zeggen, zwijg dan gedurende de hele show zodat het een statement is. Maar ik raad je toch aan om wat bindteksten voor te bereiden en contact met je publiek te maken tussen de de nummers door. Stel ze wat vragen. Maak eens een fijne mop. Mensen komen naar jouw kijken om zich te ontspannen en plezier te hebben. Geef ze dat moment.


Tip 6 : Oogcontact met je publiek mag je niet vergeten.

Met je ogen toe zingen kan af en toe, maar vergeet niet dat je contact moet maken. Zelf heb ik de neiging om mijn ogen dicht te doen als ik me moet concentreren. Maar het help zeker om iemand uit het publiek uit te kiezen en daar je song naartoe te zingen. Of naar verschillende mensen tegelijkertijd natuurlijk. Dan voelen ze zich persoonlijk aangesproken. Dan kan je magie maken!


Tip 7 : Kledij en make up zijn een belangrijk onderdeel van je show.

Ikzelf ben niet de grootste fashionista. Maar kledij is écht belangrijk. Mensen staan meer dan 60 minuten naar jouw te staren. En dan wil je natuurlijk dat je er goed uit ziet! Haha Als je een outfit vindt die je toch iets té vindt om op straat te lopen. Dan is die ideaal voor op het podium. Hou er ook rekening mee dat het licht dat op je zal stralen en hoe de stoffen en make up daar anders in lijken dan in het gewone daglicht.


Tip 8 : Zorg voor sfeer op het podium met licht, props en oog voor detail.

Een podium act maken is niet eenvoudig. Maar bijvoorbeeld een fijne stoel of een speciale lamp of een tafeltje waar je jouw thee of andere dranken op zet, kunnen het podium meer aankleding geven. Dan ziet het er af uit. Ook het licht is van groot belang. Een goede lichtman maakt er altijd iets prachtig van. Bekijk samen met hem hoe de sfeer is en wat je wilt uitstralen.


Tip 9 : Beweeg!

Ik ben niet de grootste danser en ik doe helemaal geen choreografie. Maar tijdens het zingen gebruik is wel wat moves. Daarnaast gebruik ik ook het ganse podium. Dat komt zelfzeker over dan iemand die op 1 plekje blijft staan gedurende het hele concert.


Tip 10 : De X factor : Wees uniek

Dit is natuurlijk de moeilijkste. Maar zoek je eigen stijl en jouw ding. Regi vraagt telkens ‘waar zijn die handjes! En andere performers vragen soms iemand van het publiek op het podium. Hoe jij je show opbouwt moet je zelf beslissen. En probeer daarom origineel te zijn. Niets te kopiëren en uniek te zijn.


Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura
12 weergaven0 opmerkingen