top of page

EP 48 : De grootste fout die je kan maken wanneer je zingt

Hey! En welkom bij alweer een nieuwe Sing en Zang Podcast! Ik ben jouw host Laura Groeseneken en deze week praten we over ‘de allergrootste fout die je kan maken wanneer je zingt’. Heb je al een idee wat deze kan zijn? Luister dan zeker verder! Welkom bij podcast nummer 48

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival. Daarnaast geef ik al 9 jaar zanglessen!


Geen gevoel van vrijheid, pijn na het zingen, het gevoel dat je jezelf forceert… Klinkt dit je allemaal bekend in de oren? Dit zijn klachten die ik heel vaak te horen krijg. Maar waar komt het precies vandaan?


Met spanning op je keel zingen.

Elke zanger heeft er wel eens last van. In het engels wordt het wel eens a strained voice genoemd. Of straining. Ik geef je daarom enkele oefeningen in deze podcast mee om af te komen van die spanning. Rondom je strottenhoofd zitten veel spieren en deze kunnen allemaal zorgen voor spanning. Ook wanneer je psychologisch denkt je strottenhoofd hoger te willen brengen kan het zijn dat je druk gaat zetten op je larynx. Denk maar wanneer je op het toilet zit en je de grote boodschap moet doen :-) dan kan het zijn dat je zo hard duwt dat je zelfs je valse stembanden kan horen. Je hoort een vorm van distorsie.


Waar komt het vandaan?

Vaak wil je te bewust zingen vanuit je strottenhoofd en verkramp je daarom de spieren rondom. Dat is net het omgekeerde van wat een vrije zanger doet. Maar het is iets psychologisch. Omdat je zo je best wilt doen, ga je net druk uitoefenen op dat strottenhoofd en dat willen we zo veel mogelijk vermijden. Daarom dat je vaak deze quote te horen krijgt : “zingen vanuit de buik” Dat wil eigenlijk zeggen dat je zo ontspannen mogelijk rond je strottenhoofd wilt zijn.


Wat kan je er tegen doen?

Als ik last heb van spanning in de keel, want veel zangers hebben er wel vaker last van. Dan probeer ik te bubbelen met een rietje in water of met een lax vox (dat heet dan ook letterlijk relaxe stem) maar ook gewoon zoemen op de mmmmm kan wonderen doen. Het kalibreert namelijk je stem naar een neutrale klank. Bij yoga doen ze dit trouwens ook! Wanneer je er een sessie op hebt zitten, dan eindigen ze vaak met een ohmmmm. Dit is niet voor niets. Het is de meest ontspannen klank die je kan maken zonder enige druk of spanning rondom je strottenhoofd. Vanuit deze klank probeer je dan op te bouwen en te zingen op een laag effort nummer. Dat is de inspanning graad die je gebruikt tijdens het zingen. Ook kan zingen door een rietje je stem ontzettend flexibel en minder gespannen doen klinken.

Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura
35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page