EP 51 : De beste Halloween songs om op mee te zingen + bekendmaking winnaar!

Bijgewerkt op: 1 nov.

Hey En welkom bij de 51ste Sing en Zang podcastaflevering! Het is een Halloween special deze week, ik ga door enkele bekende griezelige nummers en analyseer de stemmen van de zangers. En ik maak ook de winnaar van de wedstrijd van vorige week bekend!!!! Dus zeker luisteren!!! WELKOM!

Het was gisteren Halloween, en daarom ga ik met jouw vandaag door enkele griezelige halloween nummers en geef ik wat meer uitleg bij de zanger of zangeres van de song. Ik laat je telkens een stukje van het nummer horen, maar op mijn website kan je de blogpost lezen. En daar zet ik de youtube filmpjes er bij. Dus daar kan je de volledige song telkens beluisteren. Goed?

Laat ons beginnen!


#1 Zombie - The CranberriesDe zangeres van deze band is van Ierse afkomst en heet Dolores O’Riodan. Ze is nog niet zo heel lang geleden overleden, maar ze heeft in haar carriere wel een grote impact gehad op stemgebruik in popmuziek. Haar unieke gebruik van haar stem werd na deze hit door veel zangers geïmiteerd over de hele wereld. Maar wat doet ze precies? Ze wisselt op een hele natuurlijke manier haar stemplooien van dikte. Je kan met dikke stembanden zingen, dan zing je dus in borststem. Maar je kan ook met dunne stembanden zingen en in een getilte stand. Dan krijg je dat wisselend geluid, een stemeffect. Vooral in de ‘zomb E-eh E-eh E-eh is dit heel duidelijk te horen.

Daarnaast gebruikt ook haar valse stembanden, die voor het grollende geluid zorgen. De distorsie op de zrrrrhom alsof ze het schreeuwt.

Dolores heeft een echte pure natuurstem, ze is niet echt een opgeleide zangeres maar ze heeft uit zichzelf gewoon een hele prachtige typische manier van zingen. Zo heeft ze ontzettend veel controle over haar stem, maar zingt met spanning en heeft dus geen vibrato. Wat vaak een gemis is. Zangers zonder vibrato kunnen vaak vervelen omdat de klank precies niet los komt. Dolores lost dit op door af te wisselen op het einde van een zin van dikke stembanden naar dunne stembanden waardoor ze die snik krijgt… Daarnaast gebruikt ze ontzettend veel expressie door effecten te gebruiken, door meer druk op haar strottenhoofd te zetten. Nu dit is iets wat veel zangers kan vermoeien. Je moet dus een ijzersterke stem hebben en veel controle op de hoeveelheid druk die je toevoegt op je larynx of strottenhoofd. Dus het is iets wat veel ervaring vraagt. Zombie is echt een klassieker en dus een heel leerijk nummer voor zangers die hun effecten willen verbeteren en willen oefenen op het afwisselen van stemplooi dikte.


#2 She Wolf - ShakiraShakira is het schoolvoorbeeld van een getilte stem. Wat wil dit zeggen? Ze gebruikt spieren rond haar strottenhoofd om haar thyroid, het botje waar de stembanden aan vast zitten naar voren te tilten en de stembanden ook langer worden. Daardoor krijg je een typische sound die ik tilting noem. Doordat dat shakira een typisch stemgeluid heeft dat heel herkenbaar is!#3 Toxic - Britney SpearsDit is een van mijn meest favoriete popnummers! Maar britney zingt zoals britney! Er zijn er geen twee. Ze is voor mij de uitvinder van de vocal fry. Ze zingt hem bijna in elke zing. Dat is dat krakje dat je telkens hoort. Een plopje luchtbel tussen de stemplooien. Je kan het zo oefenen -vocal fry voorbeeld- Britney is geen powerful zangeres, maar ze is ontzettend expressief. Ze is een rasechte performer. Gewoon het zingen en dansen tegelijk is echt straf bij haar. Verder vind ik ze niet zo een geniale zangeres. Ze doet niets buitengewoon. Ze heeft gewoon haar eigen stijl, die heel zwoel is. Ze hijgt, gebruikt die fry als verleidingstrucje, … Ze is een ontzettend goede performer.#4 Bury a friend - Billie EilishBillie Eilish heeft een hele zachte fluwelen stem. Ze zingt ontzettend klein en articuleert amper. Zingt heeeeel dicht bij de microfoon. Ze gebruikt haar lippen ontzettend ontspannen, zingt in deze song vooral met spreekstem en gebruikt ook veel vocal fry, net zoals Britney!#5 Disturbia - RihannaRihanna heeft ontzettend veel ‘twang’ in haar stem, dat is een metalige klank die vaak bij de amerikaanse taal gebruikt wordt. Denk maar aan het Texaanse accent. Daar zit twang in. En ook in country en gospel wordt het veel gebruikt. Ook heeft ze een ontzettend mooie kopstem. Haar falsetto (=hoge stemregister) is mooi uitgebalanceerd ten opzichte van haar borststem. Met momenten kan ze wel heel nasaal uit de hoek komen, maar ze komt er goed mee weg. Normaal gezien wil je zo weinig mogelijk nasaal klinken want dat kan soms lelijke bijklanken maken. Maar bij Rihanna klinkt die nasale klank heel goed en is het wat haar handelsmerk. Er zit in deze track veel autotune op haar stem als stemeffect om robot achtig te klinken. Rihanna heeft een hele unieke sound, ik denk dat het ook te maken heeft met haar uitspraak omdat ze roots heeft in Barbados. Dat geeft haar een vleugje exotiek.De winnaar van de wedstrijd!

Tromgeroffel…. Dat is Elisa M! Proficiat!!! Jij wint een zangles! De mail is al verstuurd. Iedereen bedankt om mee te doen met de wedstrijd! Het was de eerste keer dat ik zo iets deed en ik denk er aan om het nog eens te doen. Heb je niet gewonnen of je was te laat om mee te doen met de wedstrijd? No worries, op Black Friday doe ik een actie! Dus hou zeker de podcast, mijn instagram @sing.en.zang en mijn website www.singenzang.com in de gaten!


Vond je dit leuk?

Ik wou graag iets nieuwe proberen voor deze podcast en eens een nummer/zanger doornemen en bespreken zo dat je eens kan horen hoe een bepaalde techniek klinkt. Vind je dit leuk? Laat het me zeker weten op instagram! Dat is @sing.en.zang Dan maak ik af en toe nog eens zo een analyse/commentaar podcast!


Wil je ook graag zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!

Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura8 weergaven0 opmerkingen