top of page

EP 52 : De 5 beste oefeningen om lage tonen te masteren

Bijgewerkt op: 10 nov. 2022

Hey En welkom bij een ‘vertraagde podcast’ van deze week. Hij moest vandaag nog online staan, maar ik had er 2 hele drukke weken op zitten! Zo heb ik de Estill voice training nog een keer gevolgd en ook een symposium van EVTA België, de European Voice Teachers Association afdeling België bijgewoond! Het was ontzettend boeiend. Een bad aan informatie! Maar dat wou ook zeggen dat ik ontzettend moe was en even moest bekomen. Dus sorry voor de vertraagde podcast maar dus wel een welgemeende WELKOOOOOOOM

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival. Daarnaast geef ik al 9 jaar zanglessen!


Sopraan met een lage stem

Hoe zing je nu lag tonen het beste? Dat leg ik je graag uit! Ik ga ook een podcast maken met de beste oefeningen om hoger te leren zingen. Maar eerst beginnen we LAAAAG natuurlijk! Waarom? Omdat ik een sopraan ben met een lage stem. Of ja nee dat is niet echt juist uitgelegd. Dat klinkt grappig toch? Nee wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik een sopraan zangeres ben. Dat wil zeggen dat ik de kortste stembanden heb van de 3 type vrouwenstemmen. Dat zijn trouwens Alt (heel laag), mezzo sopraan (middel) en sopraan. Maar wat ik wil zeggen is dat mijn lage register, mijn lage tonen het beste ontwikkeld zijn. Ik kan niet super hoog zingen. Niet zo hoog als ik technisch zou moeten kunnen. Hoe komt dat? Wel dit is al zeker mijn eerste tip!


#1 laag strottenhoofd

Wanneer je geeuwt breng je je strottenhoofd laag. Dit is handig wanneer je lage noten wilt zingen. Probeer dus eerst eens te geeuwen en dan enkele lage noten mee te zingen. We doen het even samen!


#2 tong uitsteken!

Ik weet niet waarom of hoe ik er op ben gekomen. Maar wanneer ik een lage noot niet kan halen zoals de ‘sound’ van Beyoncé bij halo. Dan steek ik eerst even mijn tong uit. Dan rek ik het achterste van mijn tong. En dan lukt het me beter om die lage nooit voller te halen! Probeer je het ook eens?!


#3 bububububub

Ik kan tot het aller aller uiterste van mijn stemplooien gaan. Ik heb dus een zeer ontwikkelde cricothyroid spier. Dat is de spier die er voor zorgt dat je stemplooien wat dikker kunnen worden. Hoe kan je dit oefenen? Door bubbubububububub te zingen op toonladders naar beneden. Ik doe het even voor!


#4 twang toevoegen

Twang is een hele specifieke sound. Ik heb er hier in de podcast al vaker over verteld. Het is dat typisch Amerikaanse geluid. Denk maar aan Hey Texas baby! Dat is wat twang is. Die sound toevoegen laat je stem voller klinken en dat kan handig zijn in de laagte omdat je stem soms veel minder luid klinkt.


#5 Meezingen met lagere stemmen

Heel mijn leven lang tot enkele jaren geleden had ik geen idee of ik een sopraan, mezzo of alt was. Ik dacht (zoals vele zangers) dat ik een alt was omdat ik van mezelf vond dat ik een lage stem had! Maar dat is niet waar. Hahahaha! Ik heb in mijn jeugd met veel mezzo sopranen meegezongen. Daarom heb ik mijn lage register goed ontwikkeld. Zo zong ik op mijn kamer eindeloos mee met Anouk, Amy Winehouse, Adele, Joss Stone, … Ze zingen allemaal wat lager dan ik. Daarom kan ik nu ontzettend laag zingen.


Wil je ook graag zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page