top of page

EP 53 : Waarom maar 1 zangles nemen eigenlijk wel goed voor je is.

Hey! En welkom bij een nieuwe sing en zang podcast aflevering! Deze week geef ik een antwoord op een vraag die me vaak gesteld wordt en dat is namelijk; Is 1 zangles nemen het wel waard? Daar kom je alles over te weten! Luister/lees dus zeker verder!!

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival. Daarnaast geef ik al 9 jaar zanglessen!


DE Vraag

Ja en dan natuurlijk die prangende vraag die ik krijg : “Is 1 zangles het wel waard?” En mijn antwoord hierop is natuurlijk JA! Een enkele zangles is het zeker waard! Al is het maar om je ademhaling beter onder controle te krijgen, of om te begrijpen hoe zingen precies werkt.


60 minuten / 30 minuten of 20 minuten les?

1 zangles is het dus zeker waard, maar ja niet als ze maar 20 minuten duurt natuurlijk! In het DKO duurt je les 20 minuten. En wist je dat je stem 30 minuten nodig heeft om op te warmen/in te zingen? Daarom ik heb als vocal coach bewust gekozen om zanglessen van 1 uur te geven en te stoppen met zanglessen van 30 minuten.

Daarnaast ben ik een online cursus aan het ontwikkelen die 1,5 uur duurt per week. Omdat ik dan nog dieper kan ingaan op de techniek die je nodig hebt als beginnende zanger.

Het is dus belangrijk om tot de core van je training te geraken en ik vind dat dat enkel mogelijk is tijdens een les van minimum 60 minuten. Je kan natuurlijk voor de les je stem opwarmen, dat is altijd mooi meegenomen! Maar niet iedereen kan dit of weet hoe dat precies moet. Het heeft altijd zin om zangles te volgen al is het maar een uur. Zelf ben ik afgestapt van halve uren les te geven omdat het te kort is. En dat vond ik frustrerend. Een nummer duurt ook 3 a 5 minuten. Zing een nummer 4 keer en je bent al uitgezongen!


1 les of 10 lessen of 100 lessen?

Tijdens een les warmen we samen de stem op en werken we aan oefeningen en een liedje. Op 30 minuten is dit onmogelijk, tenzij je op voorhand al goed opgewarmd bent. Maar dat is voor beginnende zangers niet evident om dat alleen correct te doen. De impact van een les hangt af van wat je er achteraf mee doet; of je regelmatig oefent en of je alles goed blijft onderhouden. Als je op korte tijd veel vooruitgang wil maken dan neem je best 10 lessen om mee te starten en kom je best om de week à twee weken langs. Mijn ervaring zegt dat 3 weken tussen elke les mensen niet blijft motiveren om zo goed als dagelijks te oefenen. Daarom raad ik een reeks van 10 lessen aan. Maar een enkele les als introductie om te kijken of het leuk is, je er veel van opsteekt en of we een goede match zijn is zeker niet verloren.


Hoe verloopt een eerste zangles?

Een eerste zangles leg ik altijd uit hoe je stem werkt. Hoe popzang precies in elkaar zit en geef ik enkele basisoefeningen mee op mp3 of via een youtube video. Zo kan je makkelijk thuis herhalen wat we in de les hebben gedaan. Vanaf de 3e à de 5e les beginnen we aan een nummer te zingen als stijlstudie. Dan wordt het iets concreter.


Dus 1 les is zeker ok?

Ja hoor! Een masterclass is ook maar 1 les. Soms kan die ene les jouw het inzicht geven dat je op dat moment nodig hebt. Dus aarzel niet en zet zeker die stap!


Wil je ook graag zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!

x Laura

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page