top of page

EP 63 : Hoe geraak je van spanning af tijdens het zingen?

Bijgewerkt op: 28 feb. 2023

Ik klink niet vrij, ik kan niet hoog zingen, ik kan niet laag zingen, mijn kaak begint te trillen als ik een noot aanhou… Dit zijn allemaal gevolgen van vocale spanning! En laat ons het net deze week het hierover hebben in de podcast! Ik deel je mijn geheimen… Welkom!Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival.

Vorige week kwam ook de eerste song van mijn EP ‘eurovision Unplugged’ uit.


Daarnaast geef ik al 10 jaar zangles, waaronder binnenkort een online live cursus via zoom waar jij bij kan zijn! Schrijf je zeker in voor de wachtlijst van starten met zingen via de link in de spotify beschrijving of in de blogpost op de website. De cursus start op 8 maart, het zijn 5 avonden op woensdag van 19u30 tot 21u30 waarin ik alle geheimen van zangtechniek met je deel. Je krijgt ook een heleboel zangoefeningen die je stem veel beter zullen doen klinken in 5 weken. Beloofd! Als je je dus op die wachtlijst zet, dan kan je de cursus aan voordelig tarief aankopen en krijg je er nog een bonus bovenop!


Vandaag geef ik je enkele manieren mee hoe jij af kan geraken van die spanning tijdens het zingen… Het is een veeeeeel voorkomend probleem, het kan de toon, kwaliteit en bereik van je stem beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om goed en gemakkelijk te zingen. Ik heb zijn een paar tips die je kunnen helpen om vocale spanning tijdens het zingen te stoppen:

  1. Oefen een juiste houding: Een goede houding kan spanning in de nek, schouders en kaak helpen voorkomen. Ga rechtop staan en zorg ervoor dat je hoofd boven je ruggengraat in evenwicht is.

  2. Ontspan je kaak: De kaak is een gemeenschappelijk gebied waar spanning zich ophoopt, zorg ervoor dat je hem ontspannen houdt, dit kun je doen door je duim op de kaak te plaatsen en hem zachtjes naar beneden te drukken.

  3. Goed opwarmen: Voordat je gaat zingen, moet je een goede vocale warming-up doen om je stem voor te bereiden en je stembanden te ontspannen. Dit kunnen oefeningen zijn zoals neuriën, liptrills en vocale toonladders.

  4. Gebruik middenrifademhaling: een goede ademhaling is essentieel om met gemak te kunnen zingen. Gebruik je middenrif om je zang te ondersteunen en zorg ervoor dat je schouders en borst ontspannen blijven tijdens het ademen.

  5. Leer het strottenhoofd te ontspannen: Het strottenhoofd, of het strottenhoofd, is een ander gebied waar spanning kan ontstaan. Een techniek genaamd "sirene" helpt om het te ontspannen, het wordt gedaan door op een lage toon te beginnen, soepel omhoog door je bereik te glijden en weer terug naar beneden, met behulp van een sirene-achtig geluid.

  6. Houd uw stem in de gaten tijdens het optreden: let op uw stem tijdens het optreden en zorg ervoor dat u eventuele spanning loslaat die mogelijk is opgebouwd. Als u enige spanning in uw stem opmerkt, stop dan en haal diep adem om het los te laten.

  7. Vermijd luid of krachtig zingen: Te luid of krachtig zingen kan spanning in de stembanden veroorzaken, probeer op een comfortabel volume te zingen en vermijd dat uw stem over de grenzen gaat.

  8. Zoek professionele hulp: Een zangcoach kan je helpen

Ziezo dit zijn mijn tips om minder gespannen te zingen!


Wil jij die online cursus ‘starten met zingen’ volgen?

Op woensdag 8 maart starten we weer met de online cursus ‘starten met zingen’!

Je krijgt in een Live zoom meeting uitleg over zangtechnieken, zingt mee (met een muted microfoon, dus super safe) met oefeningen en krijgt een trainingsschema en MP3tjes mee naar huis.

We gaan door de must have basis technieken voor beginnende zangers! Met visuele beelden. Je kan vragen stellen live tijdens de sessies. Je krijgt elke week een nieuw trainingsschema! De online zanglessen starten op woensdag 8 maart gedurende 5 weken kan je deze zoom sessies telkens volgen van 19u30 tot 21u!

Schrijf je zeker in via deze link: https://www.singenzang.com/general-4

We kregen al heel wat lovende reacties van ex deelnemers die ontzettend blij waren.


Wil je ook graag zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com want daar kan je 1on1 zang coaching bij mij volgen, zowel online als offline!


Oh en dan zat ik 2 weken geleden nog even bij Radio 2 waar ik 2 songs mocht brengen met mijn top band. Je kan deze filmpjes bekijken : https://radio2.be/lees/video-sennek-zingt-gelukkig-zijn-en-ding-a-dong?view=web


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x LauraSchrijf je in op de 'starten met zingen' wachtlijst : https://unique-trader-9649.ck.page/e1c22a2fbb
6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page