top of page

EP 64 : Zo leer je om jouw eigen zangstem te aanvaarden!

Bijgewerkt op: 28 feb. 2023

OMG klink ik zo?! In mijn hoofd klonk het toch helemaal anders? Of krijg jij soms ook een gevoel van schaamte als je jezelf hoort zingen op een opname? Dit is allemaal heel normaal en in deze podcast leg ik jou uit, hoe je van dit ongemakkelijke gevoel afkomt en je jouw eigen stem leert aanvaarden.

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival.


Daarnaast geef ik al 10 jaar zangles, waaronder binnenkort een online live cursus via zoom waar jij bij kan zijn! Schrijf je zeker in voor de wachtlijst van starten met zingen via de link in de spotify beschrijving of in de blogpost op de website. De cursus start op 8 maart, het zijn 5 avonden op woensdag van 19u30 tot 21u30 waarin ik alle geheimen van zangtechniek met je deel. Je krijgt ook een heleboel zangoefeningen die je stem veel beter zullen doen klinken in 5 weken. Beloofd! Als je je dus op die wachtlijst zet, dan kan je de cursus aan voordelig tarief aankopen en krijg je er nog een bonus bovenop!

hoe stop ik met ineenkrimpen als ik mijn eigen stem hoor?

Het horen van je eigen opgenomen stem kan voor veel mensen een vreemde ervaring zijn, en het is niet abnormaal dat je je zelfbewust voelt of zelfs ineenkrimpt als je ze hoort.


Ik geef je een paar tips die je kunnen helpen om hier overheen te komen:

  1. Wen eraan: hoe meer je je eigen opgenomen stem hoort, hoe comfortabeler je ermee zult worden. Probeer jezelf op te nemen terwijl je zingt of spreekt en luister regelmatig naar de opname. Na verloop van tijd raak je gewend aan het geluid van je eigen stem en zul je minder snel ineenkrimpen als je het hoort.

  2. Analyseer het: luister naar je opnames met een kritisch oor en probeer specifieke elementen van je stem te identificeren die je niet bevallen. Is het de toon? De toonhoogte? Het volume? Zodra je het probleem hebt geïdentificeerd, kun je eraan werken om het op te lossen.

  3. Neem zangles: Een zangcoach kan je helpen je techniek te ontwikkelen en je stem effectiever te leren gebruiken. Ze kunnen je ook helpen bij het identificeren en oplossen van technische problemen die ervoor kunnen zorgen dat je ineenkrimpt als je je eigen stem hoort.

  4. Concentreer je op de muziek: probeer je tijdens het zingen te concentreren op de muziek en de emoties die je uitdrukt in plaats van op het geluid van je stem. Dit zal je helpen om te ontspannen en je beste prestaties te leveren.

  5. Oefen zelfcompassie: Onthoud dat iedereen momenten van zelftwijfel heeft en dat het volkomen normaal is om je zo te voelen. Probeer aardig en medelevend voor jezelf te zijn en herinner jezelf eraan dat je je best doet.

  6. Houd er rekening mee dat het niet altijd een weergave is van de werkelijkheid: soms zijn we kritischer op onszelf dan op anderen en klinkt de stem op de opname misschien anders dan wat we in ons hoofd horen. Houd er rekening mee dat dit meestal niet de exacte weergave is van je stem.

Het is belangrijk om te onthouden dat de stem die je hoort op een opname niet altijd dezelfde is als de stem die je in je hoofd hoort. Het is ook vermeldenswaard dat de stem op een opname meestal meer wordt versterkt dan wat we horen als we persoonlijk spreken en geen rekening houdt met de natuurlijke nagalm van spreken in een kamer of ruimte. Naarmate je meer oefent, speelt en opneemt, zul je de verbetering kunnen zien en meer zelfvertrouwen krijgen.


Online cursus ‘starten met zingen’ - nieuwe reeks start op 8 maart

Je wil starten met zingen maar weet niet waar te beginnen? Je zingt al en wil starten met zangtechniek of je zangtechniek verbeteren?


Dan is deze live online cursus ideaal voor jou!


Tijdens 5 wekelijkse zoom sessies leggen we de basis voor je zangtechniek.

We exploreren de stem en zorgen voor handige tools en fijne oefeningen. In elke sessie gaan we dieper in op een aspect van de stem en het zingen. Met mooie visuals en schema’s geven we de achtergrondinformatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe je stem werkt en welke zangtechnieken je nodig hebt om vrij, zuiver en flexibel te kunnen zingen.

Tijdens de sessies introduceren we leuke leerrijke oefeningen om deze technieken in te oefenen. No worries, je zal niet met de microfoon aan moeten zingen.

Na elke sessie krijg je een opname van de module, het trainingsschema en de audiofiles van de zangoefeningen. Hiermee kan je op eigen tempo je zangtechnieken moeiteloos inoefenen.

Ook na de cursus kan je met het kwalitatieve trainingsmateriaal blijven oefenen. Door op je eigen tempo te blijven trainen zal je, stap voor stap, je zangtechniek verbeteren en leer je steeds beter je stem (je zang instrument) kennen en beheersen waardoor je steeds zorgelozer zal zingen.

We kregen al heel wat lovende reacties van ex deelnemers die ontzettend blij waren.

Aarzel dus niet en schrijf je nu in! : https://www.singenzang.com/general-4Bedankt voor het luisteren!

En tot volgende week!


Ciao!


x Laura

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page