top of page

EP 65 : Hoe overleef ik als zanger het seizoen van de verkoudheden?

Bijgewerkt op: 28 feb. 2023

Het is weer die tijd van het jaar: overal snuffende mensen, overal verkoudheden.

Daarom het onderwerp van vandaag: wat je doe je als zanger als je verkouden bent?

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival.


Daarnaast geef ik al 10 jaar zangles, waaronder binnenkort een online live cursus via zoom waar jij bij kan zijn! Schrijf je zeker in voor de online cursus van starten met zingen via de link in de Spotify beschrijving of in de blogpost op de website. De cursus start op 8 maart, het zijn 5 avonden op woensdag van 19u30 tot 21u30 waarin ik alle geheimen van zangtechniek met je deel. Je krijgt ook een heleboel zangoefeningen die je stem veel beter zullen doen klinken in 5 weken. Beloofd! Als je je dus op die wachtlijst zet, dan kan je de cursus aan voordelig tarief aankopen en krijg je er nog een bonus bovenop!


Zwijgen is goud

Als je verkouden bent is het beste wat je voor je stem kan doen is… zwijgen en rusten.

Een verkoudheid heeft impact op de belangrijkste pijlers van je stem: je ademhaling, klanktrechter en stemplooien. Je keel doet pijn, je moet hoesten, je neus loopt…

Wanneer je ziek bent en je stem moe is, vertelt je lichaam dat je het rustiger aan moet doen zodat het kan herstellen. Je lichaam geeft aan dat het tijd en energie nodig heeft om je verkoudheid te lijf gaan.


Verzorg jezelf door te luisteren naar je lichaam en rust!

Door te rusten zorg je ervoor dat je lichaam kan focussen op het tackelen van de verkoudheid. Als je de signalen van je lichaam negeert kan dit leiden tot stem schade.

Zingen als je verkouden bent is echt goed idee hierdoor kan je je stem forceren. Het beste advies is dus stem rust. Rusten en slapen is het beste medicijn.

Soms is zwijgen goud...


Help, ik moet toch zingen?!

Ja ja, dat wist ik al, hoor ik je denken, maar als ik voor elke snuf of verkoudheid mijn mond moet houden en zwijgen dan kom ik nooit meer aan zingen toe.

En soms moet je echt die presentatie geven op je werk, of heb je als zanger een optreden gepland en kan je niet zomaar cancelen of….

Wat doe je dan?


1. Hydrateer je stemplooien


Drinken

Gehydrateerde stemplooien zijn super belangrijk voor een zanger, vandaar dat je als zanger best veel water drinkt. Zo blijven je stemplooien gehydrateerd en soepel.

Droge stemplooien irriteren, waardoor het moeilijker wordt om te zingen. Het is dus cruciaal om veel water te drinken, vooral ook als je verkouden bent.

Drinken is ook beter dan je keel schrapen of hoesten als het kriebelt in de keel.

Je keel schrapen en hoesten zorgt namelijk voor irritatie van je stemplooien.


Stomen

Soms is drinken alleen niet voldoende bij een verkoudheid, het kan dan deugd doen om te stomen en zo je stemplooien te hydrateren en de irritatie in je keel te verlichten.

Stomen kan je doen door kokend water met zout in een kom te doen.

Hang er boven met open mond en een handdoek over je hoofd. Zo hydrateer je je stemplooien.

Opgelet: Gebruik enkel water en vermijd additieven als Eucalyptus. Deze kunnen je stem beschadigen in hoge concentraties.

Stomen is een vorm van hydratatie en kan je, naast veel drinken, altijd doen om je stemplooien in top conditie te houden. Als je vaak stoomt bestaan ook handige inhalers, deze hebben als voordeel dat ze compact zijn en je dus altijd een stomer op zak hebt. Zo kan je in moeilijke omstandigheden toch met een gehydrateerde keelholte je presentatie geven of je concert zingen.


Ik bijvoorbeeld stoom met een klassieke inhaler uit de apotheek (kost maar 7 euro). Met wat zeezout en heet water stomen helpt me tegen kriebels in de keel want ik wil het hoesten zo veel mogelijk vermijden om mijn stemplooien te sparen.


Drinken en stomen bij kriebels/irritatie

Hydratatie van je stemplooien door te drinken en stomen zijn dus een goede tip bij een verkoudheid.

Het verlicht/vermijd irritatie van je stemplooien.


2. Warm je stem op

Doe een opwarmingsoefening voor je gaat spreken of zingen.

Een opwarmingsoefening waarmee je je stemplooien stretcht of masseert zijn hier de juiste EHBO keuze.

Bijvoorbeeld :

 • mmmmm (ohm) = massage for your vocal folds

 • Neuriën

 • Lip trills

Don't

Gebruik geen keeltabletten, deze zijn echt niet goed voor je stemplooien want deze bevatten soms verdovende middeltjes zoals lidocaïne. Dan heb je misschien even geen keelpijn meer, maar als je dan begint te zingen, dan voel je niet wanneer je je stem misschien pijn doet. Het is zoals voetballen met een verlamde voet. Heel gevaarlijk! Dus ik gebruik ze niet en ik probeer de pijn te verdragen. En wanneer ik ze dan toch gebruik dan zwijg ik.


Ga op tijd naar de dokter

Wanneer je meer dan 2 weken hees bent of keelpijn hebt, zoek dan medische hulp.


Samengevat: verzorg je stem!

We gebruiken onze stem elke dag, we hebben er maar 1 en kunnen ze niet missen.

Dus samengevat:

 • Verzorg je zelf en je stem

  • zeker bij een verkoudheid is het belangrijk dat je goed zorg draagt voor jezelf en je stem.

  • Het beste wat je kan doen is zoveel mogelijk rust en stem rust nemen (zwijgen dus).

 • Verzorg je stemplooien en vermijd irritatie

  • Hou ze gehydrateerd door veel te drinken en te stomen

   • Dit verlicht de irritatie van de stemplooien ontstaan door hoesten en het schrapen van je keel.

  • Doe stemoefeningen om je stemplooien te stretchen

   • Je stemplooien blijven soepel waardoor de irritatie verminderd.

 • Zoek medische hulp als je verkoudheid blijft aanslepen.

Love your voice and take good care of it!


Online cursus ‘starten met zingen’ - nieuwe reeks start op 8 maart

Je wil starten met zingen maar weet niet waar te beginnen? Je zingt al en wil starten met zangtechniek of je zangtechniek verbeteren?


Dan is deze live online cursus ideaal voor jou!


Tijdens 5 wekelijkse zoom sessies leggen we de basis voor je zangtechniek.

We exploreren de stem en zorgen voor handige tools en fijne oefeningen. In elke sessie gaan we dieper in op een aspect van de stem en het zingen. Met mooie visuals en schema’s geven we de achtergrondinformatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe je stem werkt en welke zangtechnieken je nodig hebt om vrij, zuiver en flexibel te kunnen zingen.

Tijdens de sessies introduceren we leuke leerrijke oefeningen om deze technieken in te oefenen. No worries, je zal niet met de microfoon aan moeten zingen.

Na elke sessie krijg je een opname van de module, het trainingsschema en de audiofiles van de zangoefeningen. Hiermee kan je op eigen tempo je zangtechnieken moeiteloos inoefenen.

Ook na de cursus kan je met het kwalitatieve trainingsmateriaal blijven oefenen. Door op je eigen tempo te blijven trainen zal je, stap voor stap, je zangtechniek verbeteren en leer je steeds beter je stem (je zang instrument) kennen en beheersen waardoor je steeds zorgelozer zal zingen.

We kregen al heel wat lovende reacties van ex deelnemers die ontzettend blij waren.

Aarzel dus niet en schrijf je nu in! : https://www.singenzang.com/general-4Bedankt! En tot volgende week!


x Laura en Kristine


23 weergaven0 opmerkingen
bottom of page