top of page

EP 71 : Waarom zingen zo goed is voor je mental health...

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2023

Welkom bij de Sing en Zang podcast, vandaag gaan we het hebben over hoe zingen kan bijdragen aan onze mentale gezondheid en welzijn. In deze 71ste podcast aflevering bespreken we wat wetenschap ons verteld over zingen en ons brein, en hoe je zingen kan gebruiken als een vorm van self care!





Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival.


Ik geef daarnaast al meer dan 10 jaar vocal coaching, en samen met mijn partner Kristine organiseren we online zangcursussen en momenten die je vocal technieken bijbrengen en maken we ook gewoon super leuke zangoefeningen die je helpen om je stem in topvorm te krijgen op een fijne manier! Je kan alles over onze missie terugvinden op www.singenzang.com


Hoe zingen het brein beïnvloedt

Studies hebben aangetoond dat zingen een super positieve invloed kan hebben op je brein en jouw mentale gezondheid. Want wanneer we zingen, geeft ons brein endorfines vrij, en dat zijn chemische stoffen die ons een goed gevoel geven en gevoelens van stress en angst doen verminderen. Tijdens het zingen geeft je lichaam ook oxytocine af, een hormoon dat geassocieerd wordt met gevoelens van sociale verbondenheid en contact. Daarom is zingen in een koor zo fijn. Dat kan je in dit artikel van oxford nalezen : https://www.ox.ac.uk/research/choir-singing-improves-health-happiness-–-and-perfect-icebreaker

Wil je nog meer leren over zingen en het brein? Dan raadt ik je dit boek aan; “Singing in the brain” van de Nederlandse professor Erik Scherder. Ik heb het met veel plezier gelezen en ben er sinds dien nog meer van overtuigd dat musiceren en zingen op jonge leeftijd een ontzettend belangrijk onderdeel is voor zowel de ontwikkeling van een kind als op latere leeftijd om je brein flexibel en getraind te houden.


Daarnaast kan zingen ook helpen bij het reguleren van de ademhaling en hartslag, wat kan bijdragen aan ontspanning en vermindering van spanning. Want adembeheersing is een groot onderdeel van zangtechniek. Ook leer je je lichaam van binnenuit veel beter aanvoelen. De mind body connection is bij zang helemaal aanwezig! Het helpt dus om stress en angst te verminderen…

Zingen is gewoon een geweldige tool!


Zingen als middel voor zelfzorg

Zingen kan een krachtig middel voor zelfzorg zijn en gebruikt worden om symptomen van mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie te behandelen. Zingen kan een uitlaatklep bieden voor emoties, gevoelens van isolatie verminderen, en een gevoel van doel en prestatie bieden. Samen zingen kan ook een gevoel van gemeenschap en sociale ondersteuning bieden, wat met name gunstig kan zijn voor mensen die worstelen met eenzaamheid of sociale angst. Zingen verbindt.


Tips voor het opnemen van zingen in jouw self care routine

Als je geïnteresseerd bent om zingen te gebruiken als me-time momentje zijn hier enkele tips om mee te beginnen:

  1. Ga zingen bij een koor: Zoek naar lokale zanggroepen of koren waar je in contact kunt komen met andere zangers en een gevoel van gemeenschap kunt opbouwen.

  2. Zing thuis: Zelfs als je je niet op je gemak voelt om voor anderen te zingen, kan thuis zingen nog steeds een krachtig middel voor zelfzorg zijn. Probeer mee te zingen met je favoriete nummers of vind een zang-app of karaoke-machine om je te helpen.

  3. Experimenteer met verschillende stijlen: Wees niet bang om verschillende muziekstijlen uit te proberen om te zien welke het beste bij je past. Of het nu gaat om pop, klassiek, jazz of iets anders, iedereen blinkt uit in een andere stijl. Zo ben ikzelf een betere popzangeres en ligt mijn talent helaas niet bij klassieke zang…

  4. Ik heb voor jou een happiness song list gemaakt! Zo kan je meezingen met de leukste songs die je een smile op je gezicht geven. Toen ik in een moeilijke periode zat, waren deze songs de eerste songs die ik opzette tijdens mijn morning routine. En het hielp me om mijn dag op een positieve manier te starten. Ook gewoon het meezingen in de badkamer (mer perfecte galm die je nog beter doet klinken) gaf me gewoon een opkikker. Daarom deel ik hem vandaag met jou! Download hem in de link in de beschrijving of op de blog pagina.

  5. probeer eens een zangtherapie sessie: Als je worstelt met mentale gezondheidsproblemen, kan het de moeite waard zijn om een zangtherapie sessie te overwegen. Ikzelf heb dit een aantal sessies gedaan en WAUW. Het is ongelofelijk interessant en boeiend. Ik kan het echt iedereen aanraden. Dit kan een veilige en ondersteunende omgeving bieden om emoties en gevoelens te uiten door middel van zang. Het kan heel intens zijn. Ikzelf heb er veel uitgehaald; Zo zong de therapeute in mijn rug en voelde ik de kracht van haar vibraties doorheen heel mijn lijf. Of moest ik luid zingen op de grond en proberen mijn lichaam via deze energie te laten rechtkomen.

  6. Maak er een gewoonte van: Door zingen op regelmatige basis op te nemen in je dagelijkse routine, kun je de positieve effecten op je mentale gezondheid versterken. Probeer elke dag een paar minuten te zingen, of plan regelmatig zangsessies in met een zanggroep of vrienden. Momenteel ben ik het boek atomic habits aan het lezen van James Clear. En in het hoofdstuk waar ik momenteel zit, zegt hij dat je gewoontes best kan aanleren als je een motivatie hebt die rond identiteit draait. Zo ben ik pas echt beter en meer beginnen oefenen sinds ik mezelf zag als een professionele zangeres. Daarvoor worstelde ik wat met deze identiteit. En daarom was ik ook niet zo regelmatig met mijn oefenschema. Hij geeft zo ook het voorbeeld aan van stoppen met roken; als je jezelf nog ziet als een roker, dan zeg ik dat je probeert te stoppen met roken. Maar als je jezelf niet meer beschouwd als een roker, dan zeg je dat je niet meer rookt. Het is echt een mind shift! Dus probeer jezelf te zien als een zanger! Iedereen die zingt is een zanger. PUNT.

Dan zijn we aangekomen aan het einde van deze podcast. Bedankt om te luisteren naar deze aflevering over zingen en self care. Ik Hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om te experimenteren met zingen als je naar een me-time momentje zoekt en ook de voordelen van zingen voor je mentale gezondheid zal ontdekken. Vergeet je niet te abonneren op de podcast voor meer afleveringen over zingen, ademen en veel meer. En ik zou zeggen, zing met plezier mee met de happiness song list die ik voor je heb gemaakt!

Ciao! En tot volgende week!

x Laura







13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page