top of page

EP 72 : Is je stem opwarmen echt nodig? Luister hier waarom wel!


Welkom bij de sing en zang podcast van deze week. In deze aflevering bespreken we waarom het belangrijk is om je stem op te warmen voordat je gaat zingen of spreken en ik deel ook enkele nuttige tips om je stem gezond te houden.

Voor wie dit de eerste podcast aflevering is, stel ik mezelf graag even voor; Ik ben Laura Groeseneken en ik ben professionele zangeres, voice over en vocal coach. Ik sta al meer dan 15 jaar op de planken. Zo toerde ik onder meer met Belgische artiest Ozark Henry en stond ik samen met Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en vele anderen op het podium. In 2018 mocht ik België vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival.

Ik geef daarnaast al meer dan 10 jaar vocal coaching, en samen met mijn partner Kristine organiseren we online zangcursussen en momenten die je vocal technieken bijbrengen en maken we ook gewoon super leuke zangoefeningen die je helpen om je stem in topvorm te krijgen op een fijne manier! Je kan alles over onze missie terugvinden op www.singenzang.com


Waarom is stemopwarming belangrijk?

Voordat we bespreken hoe je je stem opwarmt, is het belangrijk om te begrijpen waarom stemopwarming zo belangrijk is. Het opwarmen van je stem vermindert het risico op letsel en vermoeidheid van de stembanden, wat kan leiden tot problemen zoals heesheid, schorre stem en zelfs stemplooi breuken. Door je stem op te warmen, bereid je je stembanden voor op de fysieke inspanning van het zingen of spreken, wat je stem gezond houdt en je prestaties verbetert.


Hoe kun je je stem opwarmen?

Er zijn verschillende manieren om je stem op te warmen. Hier zijn enkele nuttige tips:

 1. Begin met lichte vocalises: Zing of spreek lichtjes om de spieren in je stembanden op te warmen. Begin met eenvoudige toonladders of arpeggio's en werk geleidelijk naar complexere oefeningen.

 2. Ademhalingsoefeningen: Het verbeteren van je ademhalingstechniek kan je helpen om je stem beter te ondersteunen en te projecteren. Doe ademhalingsoefeningen, zoals diepe ademhalingen en ademhalingsoefeningen voor je buikspieren.

 3. Trillen: Het trillen van je lippen of tong is een geweldige manier om je stembanden op te warmen. Probeer te zoemen als een bij of maak een prrr-geluid.

 4. Massage: Geef je nek, kaak en schouders een massage om spanning en stress te verminderen, wat kan helpen om je stembanden te ontspannen.

Ik heb voor jou een stemopwarming ebook gemaakt met 3 vocal warm ups die je kan gebruiken!
Enkele do's en don'ts voor stemopwarming

Hier zijn enkele do's en don'ts om te onthouden wanneer je je stem opwarmt:

Do's:

 1. Begin met lichte oefeningen en bouw geleidelijk op.

 2. Luister naar je lichaam en stop als je pijn of ongemak ervaart.

 3. Neem de tijd om je stem op te warmen voordat je begint met zingen of spreken.

Don'ts:

 1. Forceer je stem niet als je pijn of ongemak ervaart.

 2. Begin niet met zware oefeningen voordat je stem is opgewarmd.

 3. Vermijd koude dranken of ijs tijdens het opwarmen van je stem.

4 redenen waarom je opwarmen zeker niet mag skippen

Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Vermijdt blessures: Het opwarmen van je stem voorkomt blessures aan de stembanden en de bijbehorende spieren.

 2. Verhoogt de flexibiliteit: Het opwarmen van de stem verhoogt de flexibiliteit van de stembanden en maakt het gemakkelijker om zangtechnieken toe te passen.

 3. Verbeter de klankkwaliteit: Het opwarmen van de stem verbetert de klankkwaliteit van je stem, waardoor je betere prestaties kunt leveren.

 4. Voorbereiding op het zingen: Het opwarmen van de stem is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op het zingen en helpt je bij het bereiken van je volle potentieel.

Het is belangrijk om te onthouden dat het opwarmen van de stem niet alleen noodzakelijk is, maar ook een aangename manier is om de zangprestaties te verbeteren en het zingen aangenamer te maken.


Dan zijn we aangekomen aan het einde van deze podcast. Bedankt om te luisteren naar deze aflevering over vocal warm ups. Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om te beginnen experimenteren met vocal warm ups voor je met nummers begint mee te zingen.. Vergeet je niet te abonneren op de podcast voor meer afleveringen over zingen, ademen en veel meer. En ik zou zeggen, zing met plezier mee met de vocal warm ups die je kan vinden in het e-book over stemopwarming die ik voor je heb gemaakt! Ik hoop dat je deze tips nuttig vond en dat je je stem gezond houdt. Bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer!


ciao!

x Laura
41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page