top of page

EP 78 : Hoe kan ik trainen om toonvast te zingen?
Hey!


Vandaag wil ik het met jullie hebben over een belangrijk onderwerp voor beginnende zangers: toonvastheid. Misschien heb je er al eens van gehoord, maar we gaan nu wat dieper in op waarom dit zo cruciaal is als je serieus met zingen bezig bent.


Wat is het nu precies?

Toonvastheid draait eigenlijk om het vermogen om de juiste toonhoogte te zingen en dit consistent vol te houden. Vooral voor beginners kan dit een uitdaging zijn, maar hey, het goede nieuws is dat je dit kunt verbeteren met oefening. Dus, als je denkt dat je niet toonvast bent, geen paniek! Het betekent niet dat je hopeloos bent, tenzij je toondoof bent, maar dat is een ander verhaal.


Repeteren, repeteren, ...

Nu, waarom is toonvastheid zo belangrijk? Wel, het heeft alles te maken met het opbouwen van een sterke basis van zangvaardigheden. Hoe meer je zingt, hoe beter je wordt. Het is net zoals iemand die graag tekent - hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in tekenen. Hetzelfde geldt voor zingen. Dus, als je denkt dat je niet juist zingt, kan het zijn dat je jezelf te veel inhoudt en niet genoeg oefent.


Geen must bij pop zangers...

Natuurlijk, het is leuker voor jezelf en je publiek als je toonvast zingt, maar er zijn ook uitzonderingen. Denk aan artiesten zoals Tom Waits of de zanger van de Red Hot Chili Peppers - zij zingen niet altijd 100% zuiver, maar ze komen ermee weg vanwege hun charisma. Dus onthoud, niet perfect zingen betekent niet automatisch geen succes.


De oorzaak

Nu, laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken van toonproblemen. Het kan te maken hebben met een gebrek aan ontwikkeling van je gehoor, verkeerde ademhalingstechnieken, een gebrek aan beheersing van je stemplooien, of simpelweg een gebrek aan concentratie. Het goede nieuws is dat je dit allemaal kunt leren en verbeteren.


De oplossing

Ten slotte, wat kun je doen om je toonvastheid te verbeteren? Een van de belangrijkste dingen is het oefenen van toonladders, net zoals gitaristen en pianisten hun vingerzettingen en toonladders oefenen. Het kost tijd en inspanning, maar het is het allemaal waard. Met de juiste oefeningen en toewijding kun je echt vooruitgang boeken in je toonvastheid.


Dus, als je bezig bent met zingen en je wilt je toonvastheid verbeteren, blijf oefenen en geef niet op. Het is een proces, maar met de juiste begeleiding en inzet kun je echt groeien als zanger. Blijf zingen en blijf groeien!


Binnenkort lanceer ik het traject 'Zuiver & Puur Zingen' dat je alle inzicht geeft ik je stem en het zuiverder zingen en je eigen stemgeluid leert ontdekken. Je kan je hiervoor op de Test & Transform Tribe wachtlijst zetten via deze link


Wil jij niet wachten? Dan is Vocal Vibes misschien iets voor jou! Het is een 5 weken trainingsprogramma met zangoefeningen dat van jou in 5 weken een betere, getrainde zanger maakt. Je kan meer info vinden op deze pagina : www.singenzang.com/vocal-vibes


Bedankt voor het luisteren en tot volgende week!


Succes!


x Laura
foto van laura groeseneken en haar podcast van sing en zang over toonvast zingen

foto : Kristof Spaey


78 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page