top of page

EP 8 : 10 redenen dat zingen je gelukkig én gezonder maakt!Je hoort het vaak; mensen zeggen dat je van zingen gelukkig wordt. Maar is dat effectief wel zo? Ik zocht het even voor je uit! Hier kan je enkele studies vinden die bewijzen dat je van zingen gelukkig wordt. Hoera!!


1. Zingen activeert gelukshormonen

Wanneer je zingt in een koor komen er endorphines, immunoglobuline A and oxytocine vrij in je hersenen. Dit heeft dan weer een positief effect op je imuunsysteem.

Dit wordt bewezen door een wetenschappelijk studie die zegt dat ouderen die in een koor zingen, hun gezondheid er op vooruit gaat .


2. Zingen vermindert stress

Er is ook een studie die aantoont dat je cortisol (stress hormoon) naar beneden gaat tijdens het zingen. Reden te meer om die keel te smeren!


3. Je leert correct ademen

Ademsteun is een belangrijk aspect tijdens je zang coaching. Ikzelf had ontzettend veel last van chronische hyperventilatie. Dankzij mijn ademoefeningen vanuit de zangles heb ik meer controle gekregen over mijn ademhaling. Waardoor ik ook correct heb leren ademen 'vanuit de buik' en met het middenrif.


4. Je leert je lichaam ontspannen

Zingen is leren ontspannen zijn. Zeker bij het halen van hoge noten. Die spanning op je keel, kaak en schouders willen we vermijden. Tijdens je coaching leer bewust te worden je wat er allemaal gespannen is om dan elk deel van je lichaam te leren ontspannen. Gewoon al weten dat je gespannen bent is alleen al zo belangrijk om de connectie met je lichaam te vinden!


5. Je leert je beter concentreren

Leren luisteren naar de muziek, je eigen stem en je lichaam vraagt veel concentratie. Dit is ook een hele andere concentratie dan die dat we gewoon zijn in onze dagelijkse job. Leren je hoofd te verbinden met je stem en lichaam is een unieke ervaring die aanleunt bij meditatie. Maar ik zeg liever concentratieoefening in plaats van een meditatie, omdat het echt om mindset gaat.


6. Je lichaam begint te werken

Je krijgt het warm van zingen want het is nu eenmaal een fysieke activiteit. Veel mensen beseffen dit niet. Ik vergelijk het vaak met sport. Van een optreden kan ik ongelofelijk moe zijn omdat het zo veel energie (concentratie en ook van mijn lichaam) vraagt. Je buikspieren, je middenrif, je zingt met je hele lichaam. Vroeger grapte ik dat ik zelfs met mijn kleine teen zong...


7. Je connecteert : als je samen zingt dan schep je een band

Jup, hier ben ik weer met wetenschappelijk bewijs dat zingen je sociale verbindingen stimuleert. Ze spreken hier over het 'ijsbreker' effect.


8. Zingen geeft je een gevoel van vrijheid

Oh ja! Mijn absolute lievelingsgevoel. Als ik aan het zingen ben, je bent volledig ontspannen en je hebt je zangstem onder controle. Genieten!


9. Zingen geeft je meer expressie

Je stem is jouw communicatiemiddel met de wereld. Je kan voor jezelf opkomen en je gevoelens uiten. Zingen is mijn uitlaatklep. Eens goed je stemplooien laten trillen kan deugd doen!


10. Je leert bij en krijgt daarom meer zelfvertrouwen

Als je je stem onder controle hebt, en je weet waar je goed in bent, dan ben je zelfzeker. Je goed voelen met je stem en ze leren accepteren geeft je zelfvertrouwen. Daarom raad ik iedereen aan om zangles te komen volgen.


Heb je zin om een gratis zangles te volgen? Dat kan! Boek hier je 15 minuten online gratis zangles!foto: Kristof Spaey

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page