top of page

EP 80 : Hoe ook jij 'performance magic' kan ervaren
Wat maakt een goede performer?

Volgens de Dikke Van Dale is een performer iemand die optreedt in het openbaar, vooral iemand die daar goed in is.


Nu ga ik je vertellen hoe je een goede performer kunt worden, want performance magic is echt een kunst op zich.

Een goede performer leeft zich volledig in bij het zingen van een nummer. Maar hoe doe je dat precies?


Maar eerst :

Voor degenen die voor het eerst meeluisteren, ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings eurovision songcontewt nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio.

"Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching en sinds 3 jaar doe ik dat in mijn eigen zangatelier in Leuven.


#1 Kies een nummer

Laten we bijvoorbeeld het nummer 'Someone Like You' van Adele nemen. Kies een nummer dat je redelijk goed kunt zingen, vermijd te complexe obstakels zodat je je kunt concentreren op je technische vaardigheden. Je moet het nummer voor 80 tot 90% beheersen.


#2 Analyse van het nummer

Print de tekst uit of neem deze erbij en lees en analyseer deze goed. Begrijp waar het nummer over gaat. Als je het niet meteen begrijpt, kun je het nummer googelen met het Engelse woord 'meaning' erachter om te ontdekken wat de songwriter of zanger precies bedoelde.

Soms gaat een nummer, zoals 'Chandelier' van Sia, bijvoorbeeld over haar drankmisbruik, of 'Back to Black' van Amy Winehouse over haar ex Blake. De diepere laag van een nummer is niet altijd meteen duidelijk, maar essentieel voor een overtuigende performance.

Zodra je de diepere laag hebt gevonden, zoek je naar een emotie binnenin jou die resoneert met de boodschap. Welke herinneringen en emoties roept dit bij je op? Verzamel deze en houd ze goed bij.


#3 Vertel het nummer. Letterlijk praten.

Daarna vertel je de tekst alsof je het aan een vriend of vriendin zou vertellen, niet zángen. Ontdoe je van het ritme en de melodie, praat echt alsof je in gesprek bent.

Dit is uitdagend, dus probeer het een paar keer en breng leven en emotie in de tekst door het te vertellen alsof je daadwerkelijk met iemand anders praat.

Dit is cruciaal.


#4 Van vertellen opnieuw naar zingen

Begin vervolgens opnieuw met vertellen, maar na twee zinnen begin je in het midden van je derde zin plotseling te zingen. Wat er nu gebeurt, is performance magic. Het zingen en vertellen gebeurt simultaan! Hierdoor komt het nummer echt tot leven, en het maakt zingen ook veel gemakkelijker.


Succes!

Probeer het maar! Dit is het geheime ingrediënt voor een geweldige show of performance. Het brengt je nummer tot leven en zorgt voor de beste connectie met je publiek omdat je hen het verhaal van het nummer vertelt.


Dus, dit was het weer voor vandaag! Ik ben zo blij dat je hebt geluisterd. Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook een mailtje sturen met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & transform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Ik kijk er enorm naar uit om je te begeleiden in de wereld van het zingen.

Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk nu al uit naar onze volgende aflevering.

Tot de volgende keer!


Ciao!


Laura


foto : Kristof Spaey

16 weergaven0 opmerkingen

Komentarze

Nie można załadować komentarzy
Wygląda na to, że wystąpił problem techniczny. Spróbuj ponownie połączyć lub odświeżyć stronę.
bottom of page