top of page

EP 82 : Hoe vind je jouw eigen stijl? + Wijze raadHey en welkom bij een nieuwe podcastaflevering!


Onlangs vroeg er iemand in mijn zang atelier of ik haar kon helpen om haar eigen stijl te vinden. En toen vroeg ik haar; wat bedoel je met stijl? Want we kunnen hier bijna filosofisch over gaan doen! En dan heb ik er een podcast over gemaakt, en wow die was weer langer dan gedacht!

Maar voor we beginnen stel ik mezelf graag even voor voor de nieuwkomers :

Ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings eurovision songcontewt nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio.

"Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching in mijn zangatelier in Leuven.


Hoe vind je dus je eigen stijl? Laat ons eerst eens kijken wat de dikke van dale ons over stijl kan zeggen. Want I love de dikke van dale :)


Betekenis 'stijl' Dikke van Dale

Zoals altijd, zoek ik dan dat woord op in de dikke van daele… Want van daaruit kunnen we verder!

Je hebt gezocht op het woord: stijl.

stijl (de; m; meervoud: stijlen) 1 manier van schrijven 2 de gezamenlijke kenmerken van een richting of periode in de kunst, van een kunstenaar 3 wijze van handelen, (goede) manier; dat is geen stijl geen manier van doen

Ik ga uit van het 2e, gezamenlijke kenmerken van een richting of kunstperdiode van een kunstenaar.

Eigenlijk kan je stijl pas na een tijdje aanwijzen. Want het is moeilijk om op het moment zelf al te spreken van gezamelijke kenmerken van een periode of een richting…


Popmuziek is als fast fashion

De wereld gaat heel snel vandaag. En dat zal in de toekomst misschien alleen nog maar sneller gaan? Het is wel zo dat het vandaag de dag heel snel gaat met muziekstijlen. Ikzelf heb bijvoorbeeld een dubstep verleden. Ik zong als zangeres bij het dubstep collectief Addicted Kru Sound toen ik 20 jaar was, en binnen 3-4 jaar was het genre van muziek ook plots niet cool meer. Het was echt overhyped geweest en daarna was het gewoon not done… Het was misschien ook wel het eerste muziekgenre dat plots super hot werd en daarna ook weer helemaal not werd… Alhoewel het blijkbaar aan een comeback zou bezig zijn, haha!


Pioniers Vs copycats

Elke 5 jaar heb je wel een stem die de hele popmuziek op zijn kop zet en dat zijn vaak zangers die een heel eigen manier hebben van zingen. Denk aan zangers zoals Michael Jackson, Mariah Carey, Whitney Houston, Christina Aguilera, Adele of Billie Eilish. Allemaal heel unieke stemmen. En daarna volgen er vaak artiesten die met hun stem min of meer lijken op één van deze artiesten. De hiervoor vermeldde namen zijn de pioniers van die ene bepaalde zangstijl die dan op dat moment ontzettend hot wordt. Denk maar bv aan The Weekend of aan Just Timberlake, ze zijn heel duidelijk beïnvloed geweest door Michael Jackson. Dat is heel duidelijk te horen, alleen hebben ze er hun eigentijdse versie van gemaakt.


Zeg niet stijl maar invloeden

Dus ik zou eerder zeggen, wat zijn je invloeden ipv je stijl. Op zoek gaan naar je persoonlijke invloeden die een impact maken op jou manier van zingen. Mensen verwarren het woord stijl volgens mij met invloeden. Laat je beïnvloeden door muziek, zangers en kunst dat jij mooi vindt. En je hoeft je daar absoluut niet voor te verantwoorden.


Nu is het aan jou : Mash it up!

Hoe vind je nu dus je eigen stijl. Kijk gewoon naar je spotify playlist. Alles wat je daar hebt en waar je naar luistert. Dat zijn jouw invloeden en deze neem je gewoon mee wanneer je zingt of wanneer je nummers schrijft. Het is echt okee om heel eclectisch te werken en soms heel bizarre combinaties te maken. Dan wordt het net spannend en interessant! Dus wees echt niet verlegen omdat je bijvoorbeeld naar Mozart luistert en naar hiphop en hardrock en naar Disney soundtracks. Nee mix het gewoon allemaal samen en dan krijg je net iets super boeiend!


Maak niet dezelfde fout als ik…

In je tienerjaren en zelfs in je twintiger jaren ben je vaak op zoek naar wie je bent en wat je stijl is. En ik heb in die tijd de fout gemaakt om mezelf te beginnen vernauwen. Ik wou een coole rockchick zijn en ben enkel nog maar naar vrouwen rockmuziek beginnen luisteren voor een hele periode. Met als gevolg dat ik niet veel had om te mixen. Waardoor je een soort van exacte copy gaat worden van iets, en dat is gewoon niet boeiend voor een luisteraar want die ene anouk of zangeres van de yeah yeah yeahs, die bestaan al… Waarom zouden mensen willen komen luisteren naar iets wat ze al gehoord hebben? Je wilt ze net verassen met een eigen twist die komt van een andere invloed die jou net speciaal maakt.


Don’t copy

Ga dus niet zoals ik vlekkeloos beginnen kopiëren. Maar zoek naar je eigen pure stem. En daar kom je pas bij als je een juiste techniek hebt en wanneer je kan afstappen van alle effecten die je toevoegt om je foute techniek te verdoezelen. Een je een zuivere techniek hebt, dan zit je bij je pure stem, en van daar uit kan je naar mijn mening gaan bouwen met hier en daar een effect om met je stem meer expressie te laten zien.


Vergeet de 4 doelgroepen van de muziekindustrie

Je hebt 4 grote doelgroepen in de muziekindustrie en daaraan toetst een commerciële platenmaatschappij aan of je muziek zal aanslaan of niet. Dit heeft nooit met talent te maken of met genialiteit. Laat ons daar heel duidelijk in zijn. Het is ook onmogelijk om jezelf in een stijl te duwen om commercieel succes te ervaren als je helemaal niets hebt met dat genre. Elke keer als ik iemand tegenkwam die een genre speelde waar ik mezelf echt helemaal niet in kon vinden was ik verbaasd hoe echt en oprecht en gemeend dat deze persoon zich met volle passie in dat genre gaf. Die persoon was echt zo. Die deed dat helemaal niet voor het commerciële succes. Want vanaf dat je te berekend gaat worden, dan loopt het mis. Trust me. Mensen voelen nog steeds of iets authentiek is of niet. Daarnaast zijn de 4 belangrijkste doelgroepen in de muziekindustrie de kids, de teenagers, de gays en huisvrouwen. Daarnaast heb je nog een kleine subgroep van mannen zoals bijvoorbeeld dad rock of single man electro, maar dat zijn eerder festivalgangers en die groep is niet zo heel groot. Als je muziek bij een van deze 4 of nog beter bij 3 van deze 4 aanslaat. Dan spreek je van een commercieel succes.


Laat je niet in een hokje duwen.

Maar zoals ik al zei, laat je eigen invloeden niet afhangen van externe factoren maar zoek vooral in jezelf wat je graag hoort en het hoeft vooral geen steek te houden. Dat maakt het net zo leuk. Wees eerlijk met jezelf en voel je vooral niet slecht als je iets graag hoort dat anderen rondom jou niet graag horen. Elke muziek heeft zijn eigen doelpubliek en dat is ok. Kijk maar naar nummers die geschreven zijn voor het songfestival. Daar wint altijd een nummer dat goed scoort bij én de gays, én de kids én de huisvrouwen. En elke keer als er een nummer geselecteerd wordt en ik bekijk de commentaar, dan zijn het altijd de oudere mannen die hier vooral commentaar op hebben, de mensen die helemaal niet in de doelgroep zitten van het songfestival. En dat is super grappig!


Stijl kan je niet leren, stijl moet je zoeken in jezelf

En dat is het moeilijkste wat er is. Maar ook het leukste! Dus wees je er van bewust dat popmuziek ontzettend dynamisch is, en dat er veel trends zijn die komen en gaan net zoals in de fast fashion. Daarnaast heb je altijd pioneers dus probeer zeker geen copycat te zijn van een bekende artiest. Dat werkt nooit. Je kan je eigen stijl vinden door naar je eigen persoonlijke invloeden te kijken en te luisteren natuurlijk. Beperkt jezelf dus zeker niet tot één enkel genre zoals ik dat bijvoorbeeld hebt gedaan en waar ik nu echt spijt van heb. Een zuivere zangtechniek is de way to go om je eigen pure stem te vinden. En daarom raad ik natuurlijk zanglessen aan -wink-wink-. En laat je nooit meeslepen voor commercieel succes door tegen je eigen stijl in te gaan en je te gaan richten op de 4 grote doelgroepen van de muziekindustrie. Want dan is er geen ruimte meer voor creativiteit of originaliteit of zelfs erger nog authenticiteit. Laat je dus niet in een hokje duwen door mensen en omarm je eigen invloeden. Het is okee en zelfs boeiend om muziek mooi te vinden die anderen niet mooi vinden.


Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten. Je kan de notities altijd nalezen op mijn sing en zang website. Ik zal daar ook nog enkele inspirerende video’s delen van artiesten die praten over stijl.


Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & trasform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.

Tot de volgende keer!


ciao!


Laura

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page