top of page

EP 83 : Mijn persoonlijk verhaal over mijn stemproblemen

Bijgewerkt op: 1 mrt.

Stemproblemen, elke zanger krijgt er wel eens mee te maken. En in deze aflevering vertel ik je over mijn persoonlijke ervaring met stemproblemen...

 


Maar voor we beginnen stel ik mezelf graag even voor voor de nieuwkomers :

Ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings eurovision songcontewt nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio.

"Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching in mijn zangatelier in Leuven.

 

 

Dus, ik was zestien en had deze mega-droom om rockzangeres te worden, à la Anouk, met een ruige stem, een toffe band, en rockfestivals. Ik voelde gewoon dat dit mijn ding was, iets waar ik goed in was. School kon me gestolen worden, behalve dan voor muziek, zingen, en bandjes spelen. Al het andere was zo saaaaaai en moest-moet. Zingen was mijn levenszin en gaf me een bak energie. Schoolcijfers? Boeide me niet.

Als vijfjarige zong ik al de pannen van het dak. Zelfs op vakantie naar Frankrijk zette ik de hele autorit een privéconcert op. Mijn ouders smeekten me soms zelfs om even te zwijgen, zodat ze de radio konden aanzetten. Hahaha!


Maar hier komt het... Na 40 minuten zingen als tiener was mijn stem telkens naar de knoppen. Het klonk hees, ik kreeg er complimenten over, maar ik durfde mijn zangstijl niet te veranderen uit angst dat mensen mijn stem niet meer mooi zouden vinden. Absurd eigenlijk, want het was vooral de angst om niet aanvaard te worden. Later ontdekte ik dat mijn stembanden niet goed sloten, een familietrekje. Mijn vader doet hetzelfde. Het was mooi, maar ontzettend vermoeiend voor mijn stem.


Dan die neus keel en oorarts afspraak. Eén knobbeltje (?) op een van mijn stemplooien en het verdict dat ik niet de 'juiste' stemplooien had om groots te zingen. De vergelijking met een dokter die geen fotomodel werd vanwege haar lengte en benen maakte me als tiener razend. Wie zegt zoiets tegen een 16-jarige? Mijn droom om zangeres te worden werd door haar helemaal in duizend kleine scherven gegooid.


Maar hier komt het. Ik volgde logopedie in Leuven bij een toptherapeut (Annelies Labaere) en ze deed wonderen. We werkten zelfs aan de 'r' op de tongpunt omdat de rest zo vlot ging. De focus? Mijn stemplooien sluiten. Het was een hobbelig pad vol teleurstellingen, maar mijn stem werd sterker, in combinatie met zangles en ik kon uiteindelijk terug zingen, en zelfs een stuk beter!


Dus ja, correct en duurzaam zingen is echt een kunst. Mijn verhaal bewijst dat zelfs als popsterren lijken te zweven op natuurtalent, zangtechniek de sleutel is. Het vergt moeite en tijd, maar het resultaat is een stem die juist, zuiver, en gewoonweg geweldig klinkt. Belangrijk voor mezelf en mijn lichaam. Mijn stem is nu mijn superpower, en ik ben blij dat ik niet opgaf. Het is nooit te laat om te leren en te groeien, zelfs als het even tegenzit. En nu? Nu sta ik hier, met een stem die niet alleen gehoord, maar ook begrepen wordt.


Ziezo, dat was het voor deze week. Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.

Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat knijpen. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & transform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk nu al uit naar onze volgende aflevering.


Tot de volgende keer!


ciao!
 

15 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page