top of page

EP 84 : Hoe kan je nu zingen zonder je eigen stem te kennen?

Bijgewerkt op: 28 feb.

Een paar jaar terug, toen ik nog een 14-jarige puber was, zat ik met een dilemma hier in Leuven. Ik was helemaal into popmuziek, die liedjes van de radio en cd's, maar de academie hier bood alleen maar klassieke zang aan. Dat was echt niet mijn ding, en mijn droom om popmuziek te leren zingen kon ik dus maar niet waarmaken.

Maar voor we beginnen stel ik mezelf graag even voor voor de nieuwkomers :

Ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings eurovision songcontewt nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio.

"Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching in mijn zangatelier in Leuven.


Vastberaden!

Vastbesloten om mijn eigen ding te doen, wilde ik snappen hoe mijn stem in elkaar zat. Niet alleen om betere keuzes te maken voor mijn gezondheid, maar ook om mijn lijf beter te begrijpen. Het was een soort zoektocht naar zelfkennis en vocaal inzicht.

Toen ik in mijn tienerjaren in een bandje zong, schreeuwde ik letterlijk mijn stem naar de knoppen. Een duidelijk teken dat ik moest leren hoe ik mijn stem correct moest gebruiken. Maar het aanbod was schaars. Uiteindelijk belandde ik op een lokale rockschool, waar een klassieke zanger me wel openstond voor popmuziek. Het werkte wel, maar ik miste gewoon diepere theorie, snap je? Het begrip van mijn stem als een soort instrument.

Met maar 20 minuten zangles per week op de academie krijg je echt het minimum aangereikt. Zelfs met 30 minuten zangles kwam ik tijd en inzicht tekort, dus ik ging voor een uur privéles. Maar ik miste nog steeds die theoretische diepgang en een écht begrip van mijn stem.


Eindelijk bijscholing gevonden

Toen ik besloot mezelf bij te scholen, zonder officiële zangstudie, want ik ben in het zang doceren echt gerold, dook ik in de wereld van Estill Voice Training en blijf ik ook jaarlijks bijscholing volgen bij de beroepsvereniging van voice teachers in België. Dat heeft mijn inzicht in mijn stem echt vergroot en mijn respect ervoor verdiept. Het is echt bizar dat ik tien jaar heb gezongen zonder écht te snappen hoe mijn stem werkte. Dat inzicht gun ik anderen ook, en daarom wil ik mijn leerlingen aanmoedigen om vragen te stellen aan hun zangdocent en bewust te kiezen voor een opleiding die past bij hun doelen. Dat maakt écht een wereld van verschil. Je hebt volgens mij een goede docent wanneer die jou de anatomie van in het begin duidelijk maakt en je uitlegt hoe je stem precies werkt. Daarnaast heeft hij of zij ook nog eens geweldige oren nodig…


Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten. Je kan de notities altijd nalezen op mijn sing en zang website.


Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & trasform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.

Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.


Tot de volgende keer!


ciao!

x Laurafoto : Kristof Spaey

8 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page