top of page

EP 85 : de verschillen tussen zangers en zangeressen (womans day aflevering)

Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcast aflevering!
Vandaag valt de podcast op een andere dag dan normaal. Omdat het vandaag woman’s day is dacht ik, het zou leuk zijn om hieromtrent iets te doen. Want sinds enkele jaren ben ik echt bezig met mijn ‘vrouwelijke energie’ en wat voor mij natuurlijk aanvoelt en ook de verschillen tussen man en vrouw in de maatschappij en de percepties zijn zo anders. Het gaat geen politieke podcast worden en ook geen feministische aflevering ofzo, maar ik wil je graag meer duidelijkheid geven over het vrouw zijn als muzikant en als zangeres. Want het vrouwenlichaam is helemaal anders dan het mannenlichaam. Daar kunnen we het er wel mee eens zijn, toch?


Maar voor we beginnen stel ik mezelf graag even voor voor de nieuwkomers :

Ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van Vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings Eurovision songcontest nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio.

"Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching in mijn zangatelier in Leuven.”


Zingen is een hele fysieke activiteit. Dat heb ik je al verschillende keren uitgelegd in de podcast. Het vraagt ook veel controle en beheersing van je spieren. En ik wil in deze podcast duidelijk maken dat het voor ons vrouwen toch ietsjes moeilijker is om een langdurige zangcarriere te hebben dan mannen… En ik leg je hier uit waarom :


1. De fysiologische verschillen

Het verschil tussen mannen en vrouwen bij het zingen heeft voornamelijk te maken met fysiologische verschillen, zoals de grootte en vorm van de stembanden, de lengte van de luchtwegen en de resonantieruimtes in het lichaam. Over het algemeen hebben mannen vaak een lagere stem dan vrouwen vanwege de grotere lengte en dikte van hun stembanden. Vrouwen hebben daarentegen vaak een breder bereik in de hogere frequenties.


2. Hormonale veranderingen in het vrouwenlichaam

De menopauze kan invloed hebben op het zingen, maar het is niet zozeer de menopauze zelf die een directe invloed heeft op de stem, maar eerder de hormonale veranderingen die ermee gepaard gaan. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de elasticiteit en hydratatie van de stembanden, wat de stemkwaliteit en het bereik kan beïnvloeden.

Er is zelfs een studie over vrouwen die opera zingen en die tijdens hun menstruatie niet zo zuiver en alle tonen kunnen halen omwille van de hormonale verandering en de invloed hiervan op hun bekkenbodemspieren bijvoorbeeld. Allemaal dingen waar mannen geen last van hebben.

Daarom zie je vaker oudere zangers die op hun 70 of 80 nog echt goed zingen en op dezelfde toonhoogte kunnen blijven zingen. Helaas is dit voor vrouwen veel minder mogelijk omdat ons lichaam meer last heeft van die homonale schommelingen die onze stemplooien beïnvloedt.


3. De bekkenbodemspier na de bevalling

Wat betreft de bekkenbodemspier na een bevalling, dit kan indirect van invloed zijn op de zangstem. De bekkenbodemspier speelt een rol bij de ondersteuning van de ademhaling, die op zijn beurt van invloed is op de stemproductie. Als de bekkenbodemspier verzwakt is na de bevalling, kan dit de ademsteun beïnvloeden, wat op zijn beurt de controle over de zangstem kan beïnvloeden. Het is wel belangrijk om te weten dat dit niet voor alle vrouwen geldt en dat het van vrouw tot vrouw anders kan zijn natuurlijk.

Heb je last van slappe bekkebodemspieren na de bevalling en zing je niet zo zuiver meer? Ben je niet goed in die trampoline test? Dan kan je een perifit aanschaffen. Dit is geen gesponsorde aflevering. Maar ik zou graag aan kindjes beginnen, alleen vind ik het eng om te weten dat het mijn zangstem en buikspieren en bekkenbodemspieren kan beïnvloeden. Daarom heb ik me verdiept in het trainen van je bekkenbodemspier omdat die zo belangrijk is bij het zingen. Je kan je dus zo een perifit aanschaffen. Dat is een machientje waarbij je je bekkenbodemspieren traint met een spelletje op je telefoon hahaha! Super leuk! Ik zal de link hier delen in de beschrijving.

4. Niet dezelfde carrière mogelijkheden

Daarom alleen al vind ik het verkeerd om te zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Fysiek zijn we helemaal anders… en daarom is de carrière van een mannelijke zanger mogelijks net iets langer dan die van een vrouw… oneerlijk toch? ;)


Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten. Je kan de notities altijd nalezen op mijn sing en zang website.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.

Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & trasform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk nu al uit naar onze volgende aflevering.


Tot de volgende keer!


ciao!

x Laura


foto : Kristof Spaey3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page