top of page

EP 86 : Ben jij een alt, mezzo of sopraan?





Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcastaflevering van de Sing en Zang podcast!


Wat ben ik zo blij dat je weeral luistert. Deze aflevering gaat over het uitzoeken van je stemtype. Want meeste mensen denken dat ze een lage stem hebben en kiezen daarom vaak voor het verkeerde stemtype.





Maar voor we beginnen stel ik mezelf zoals altijd graag even voor :

ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings eurovision songcontewt nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio. Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching en sinds 3 jaar doe ik dat in mijn eigen zangatelier in Leuven en heb ik ook een online traject dat vocal vibes heet en dit is gemaakt om je te helpen om je stem te trainen zodat je zang spieren, dat zijn buikspieren, nekspieren , enzovoort en je stemplooien natuurlijk ook, sterker en flexibeler worden! Je kan dit zangpakket aankopen via www.singenzang.com/vocal-vibes


Maar goed, waar waren we gebleven? Oh ja de verschillende stemtypes.


Wat is een stemtype eigenlijk?

Een "stemtype" verwijst naar de classificatie van een zanger of zangeres op basis van kenmerken van hun stem, zoals bereik, timbre enzovoort…

Stemtypes worden vaak gebruikt in de klassieke muziek en opera om zangers in te delen in verschillende categorieën, waardoor het gemakkelijker wordt om geschikte muziekstukken en rollen te vinden die passen bij hun stemkenmerken. In de popmuziek is het helemaal niet belangrijk om te weten of je nu een sopraan of alt bent. Maar als je gaat zoeken naar gepaste nummers en gerichte oefeningen gaat doen, dan kan het wel handig zijn om te weten of je nu een sopraan of mezzo sopraan bent.


Waar komen de stemtypes vandaan?

De stemtypes zijn historisch ontstaan uit de noodzaak om zangers in opera's en andere vocale composities te categoriseren op basis van hun stemkenmerken, zodat componisten en dirigenten geschikte rollen en muziekstukken konden kiezen die het beste pasten bij de individuele stemmen. Oorspronkelijk waren er slechts twee hoofdcategorieën: sopraan (vrouwenstemmen) en tenor (mannenstemmen). Later werden er meer subcategorieën toegevoegd om een breder scala aan stemtypes te omvatten.

De indeling van stemtypes is voortdurend geëvolueerd en verfijnd door de eeuwen heen, en verschillende muzikale tradities hebben hun eigen systemen ontwikkeld. De meest voorkomende stemtypes in de klassieke muziek zijn sopraan, alt, tenor en bas, met verschillende subcategorieën binnen elk type, zoals mezzo-sopraan, countertenor, bariton, enzovoort.


Hoewel stemtypen vooral worden gebruikt in de klassieke muziek, worden zoals ik al zei ook informeel gebruikt in andere muziekgenres, zoals pop, jazz en musicaltheater, om zangers te beschrijven op basis van vergelijkbare stemkenmerken.


Wat zijn de verschillende stemtypes?

  1. Sopraan: Sopranen hebben over het algemeen het hoogste stemregister en zijn vaak in staat om hoge noten met helderheid en projectie te zingen. Binnen het sopraanbereik zijn er verschillende subcategorieën, waaronder:

  • Coloratuursopraan: Heeft een flexibele stem en is in staat om snel bewegende passages en versieringen uit te voeren.

  • bijvoorbeeld Mariah Carey

  • Lyrische sopraan: Heeft een warmere klank en is geschikt voor lyrisch repertoire met emotionele diepte.

  • bijvoorbeeld Ariana Grande, Mariah Carey,


  • Dramatische sopraan: Beschikt over een krachtige stem en is geschikt voor rollen die dramatische expressie vereisen.

  • een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Whitney Houston, Kelly Clarkson



  1. Mezzo-sopraan: Mezzo-sopranen hebben een stem die zich bevindt tussen sopraan en alt. Ze hebben over het algemeen een rijk en warm geluid. Mezzo-sopranen kunnen ook worden onderverdeeld in lyrische, coloratuur en dramatische subtypes.

  2. Adele is bijvoorbeeld een mezzo-sopraan. Ook Lady Gaga beschouw ik als een mezzo-sopraan.



  1. Alt: Alten hebben over het algemeen een lager stemregister dan sopranen en mezzo-sopranen. Ze hebben vaak een warme en rijke klank. Binnen het altbereik zijn er ook verschillende subcategorieën, zoals contralto's, die een nog dieper en donkerder geluid hebben.

  2. Tracey Chapman met haar nummer fast car is bijvoorbeeld het heel duidelijk een Alt. Iemand die alt is flirt een beetje met een mannelijke klank. Wanneer je niet 100% zeker bent of de zanger nu man of vrouw is en het blijkt een vrouw, dan kan je er bijna altijd van op aan dat het een alt is. Of annie lennox, Ook de zangeres van Kids With Buns of van Whispering Son’s zijn beiden alten, en naar mijn mening zelf contralto’s. Lana Del Rey is ook een alt.



  1. Tenor: Tenoren hebben over het algemeen het hoogste mannenstemregister en kunnen hoge noten met kracht en projectie zingen. Net als sopranen zijn er verschillende subcategorieën van tenoren, waaronder:

  • Lyrische tenor: Heeft een helder en warm geluid, geschikt voor lyrische rollen.

  • bijvoorbeeld George Michael



  • Dramatische tenor: Beschikt over een krachtige stem en is geschikt voor rollen die dramatische expressie vereisen.

  • Michael Jackson, Ed Sheeran, Sam Smith,… Het is op dit moment in de mode dat de mannenstemmen zo hoog mogelijk zijn. Ik persoonlijk graag van een lekkere warme sinatra stem, maar die vindt je niet zo veel meer in onze popmuziek.


  1. Bariton: Baritons hebben over het algemeen een gemiddeld stemregister tussen tenoren en bassen. Ze hebben een krachtige en expressieve klank die goed geschikt is voor een breed scala aan rollen, van heroïsche tot komische.

  2. Franks Sinatra, John Legend, Elvis Presley,...




  1. Bas: Bassisten hebben het laagste stemregister en hebben over het algemeen een diepe en sonore klank. Binnen het basbereik zijn er verschillende subcategorieën, zoals bas-baritons, die een meer flexibel stemgeluid hebben, en diepe bassen, die een dieper en donkerder geluid hebben.

  2. bijvoorbeeld Barry White of Leonard Cohen, Hozier, Rag n Bone man, George Ezra, Berre, …


Hoe kan je je stemtype nu te weten komen?

Het bepalen van je stemtype, zoals sopraan, alt of mezzo-sopraan, kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn een paar manieren om een idee te krijgen van je stemtype:

  1. Bereiktest: Een eenvoudige manier om te beginnen is door je bereik te testen. Probeer de hoogste en laagste noten te zingen die je comfortabel kunt bereiken. Over het algemeen hebben sopranen bijvoorbeeld een hoger bereik dan alten. Als je gemakkelijk hogere noten kunt zingen en je comfortabel voelt in dat bereik, zou je kunnen neigen naar een sopraan. Als je je comfortabeler voelt bij lagere noten, zou je meer naar een alt of mezzo-sopraan kunnen neigen.

  2. Timbre: Luister naar het timbre van je stem. Sopranen hebben over het algemeen een helderdere, lichtere klank, terwijl alten vaak een wat donkerder, voller geluid hebben. Mezzo-sopranen zitten ergens tussenin, met wat meer warmte dan sopranen maar niet zo donker als alten.

  3. Tessitura: Let op het meest comfortabele deel van je stem, dat wil zeggen het gebied waarin je het gemakkelijkst en het mooist zingt. Sopranen voelen zich vaak het meest op hun gemak in het hogere register, terwijl alten en mezzo-sopranen zich misschien comfortabeler voelen in het midden of zelfs lagere registers.

  4. Raadpleeg een vocal coach: Als je nog steeds twijfelt, is het een goed idee om een gekwalificeerde zangleraar of vocal coach te raadplegen. Zij kunnen je stem analyseren, je helpen bij het identificeren van je stemtype en je begeleiden bij het ontwikkelen van je stem.

Nog enkel side notes

Het is ook belangrijk om te weten dat 2 vocal coaches je totaal verschillende antwoorden kunnen geven omdat het bepalen van je stemtimbre subjectief gebeurd. Het is niet te meten.

Er zijn studenten die hun hele leven bijvoorbeeld als baritone bestempeld worden en dan naar een andere vocal coach gaan en dan te horen krijgen dat ze eigenlijk een tenor zijn. Dit kan soms echt carrieres kraken. Het is dus belangrijk om verschillende opinies te vragen als je een klassieke opleiding zou volgen. In popmuziek heeft dit niet zo veel belang gelukkig.

Het in in popmuziek gewoon een goede indicator om te weten welke richting je moet inslagen om songs te zingen die je op het lijf geschreven zijn. Zo moet iemand met een mezzo sopraan stem niet starten aan een nummer van Ariana Grande omdat ze duidelijk een lyrische sopraan is en een heel ander stemtimbre en bereik heeft van bijvoorbeeld Adele.

De stemtypes zijn niet alles. Je kan ook zingen zonder je stemtype te kennen en zoals ik al zei, het systeem verandert ook. Ikzelf heb 12 jaar gezongen zonder te weten dat ik een sopraan was. Ik dacht altijd dat ik een alt was omdat mensen mijn krachtige volle stem altijd waardeerde, maar ik ben dus zoals Whitney Houston een dramatische sopraan.


Zingen in een koor…

Zo is een altpartij in een koor niet enkel geschreven voor alten, maar kunnen mezzo’s of sopranen hem ook zingen. Het gaat dan eerder om de eerste of de tweede stem. Je kan als je sopraan bent nog steeds kiezen of je nu alt of sopraan zingt in een koor.


Lichaamsbouw vs strottenhoofd

Over het algemeen is er geen directe link tussen stemtype en lichaamsbouw. Stemtype wordt voornamelijk bepaald door de fysiologie van de stembanden, het strottenhoofd en de resonantieruimtes in de schedel, terwijl lichaamsbouw wordt beïnvloed door factoren zoals genetica, levensstijl en omgevingsfactoren.

Hoewel ikzelf soms de neiging heb om bepaalde stemtypes vaker te vinden in bepaalde lichaamstypes, is dit niet altijd het geval en zijn er veel uitzonderingen. Bijvoorbeeld, hoewel sopranen vaak slanke en kleinere lichaamsbouw hebben, zijn er ook sopranen met verschillende lichaamstypes. Evenzo kunnen tenoren, baritons en bassen variëren in lichaamsgrootte en -vorm.

Zo is Ariana Grande niet groter dan 1m50 en Sopraan en ook Bruno Mars is maar 1m60, dus ik zou minder snel denken dat hij een bas is. Maar het kan ook soms anders zijn.

Het is belangrijk om te weten dat lichaamsbouw geen directe invloed heeft op de kwaliteit of het bereik van een stem. Zangers van alle lichaamstypes kunnen succesvol zijn in het ontwikkelen van hun stem en het bereiken van hun vocale doelen met de juiste training, techniek en inzet. Het is de anatomie van de stembanden en de fysiologie van het stemapparaat die de basis vormen voor het stemtype, niet de lichaamsbouw.


Outro

Ziezo, dat was het voor deze week. Weet jij soms of je sopraan, tenor of alt bent? Leuk om het uit te vissen toch?

Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten. Je kan de notities altijd nalezen op mijn sing en zang website. Ik zal daar ook nog enkele inspirerende video’s delen van artiesten die praten over stijl.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Zuiver en puur zingen

Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & trasform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Zangles?

Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.

Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.


Tot de volgende keer!


ciao!





263 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page