top of page

EP 87 : Hoe zing je die hoge noten?Hey en welkom bij alweer een nieuwe sing en zang podcastaflevering!


Vandaag ga ik in op de vraag van Sarah die heel graag hoge noten wilt halen maar daar echt ‘angst voor heeft en dichtklapt wanneer ze die hoge noten wilt halen… Herken jij je in deze vraag? Ikzelf had dit vroeger ook! En ik ga je helpen in deze podcast om die hoge noten te halen! Joepie!Maar voor we beginnen stel ik mezelf zoals altijd graag even voor :

ik ben Laura Groeseneken. Ik zing al meer dan 15 jaar professioneel en heb opgetreden met artiesten als Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog veel meer. In 2018 mocht ik zelfs België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Ondertussen tour ik door de culturele centra van vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged, waar ik mijn lievelings eurovision songcontewt nummer in een nieuw jasje steek met een jazz trio.

"Daarnaast geef ik al ruim 10 jaar individuele vocal coaching en sinds 3 jaar doe ik dat in mijn eigen zangatelier in Leuven.”


Hoge noten halen is iets wat bijna elke zanger aspireert wanneer hij of zij op zangles komt. Vaak willen ze hun bereik vergroten en bepaalde nummers zingen die ze nog niet kunnen en die vaak hoge noten bevatten.


Ik was vroeger niet anders. Ik hou van hoge noten halen en hoe hoger hoe meer uitdaging! Ik hield er van om moeilijke hoge nummers te proberen. Maaaaar je moet wel weten hoe je er aan begint! Want anders kan het namelijk misgaan en dan krijg je zoals 16 jarige kleine Laura een blessure… Ik had namelijk stemknobbels omdat ik niet met de juiste techniek aan het zingen was en mijn stem daardoor vaak forceerde. Dus in deze podcast wil ik je al zo veel mogelijk tips meegeven.


Ademhaling

We beginnen met de ademhaling want daar start zingen mee. Dankzij onze uitademhaling gaan onze stemplooien beginnen trillen en om goed en vooral hoog zonder spanning te zingen hebben we voldoende uit-ademhalingsstroom nodig. Jawel uit-ademhalingsstroom. Lang woord he? Maar hoe doe je dat nu?

Hiervoor heb je een correcte ademsteun techniek voor nodig. Deze techniek leer ik in mijn zangatelier en in de zuiver en puur zingen cursus uit. Je leert je ademhalingsspieren en vooral je middenrif trainen om een extreme ademhaling uit te voeren. Een hele korte en diepe in-ademhaling heb je nodig en daarna heb je een krachtige, gecontroleerde en vooral gelijkmatige uit-ademhalingsstroom nodig die je stemplooien letterlijk gaan ondersteunen.

Hoe ondersteunt de ademstroom dan? Wel je stemplooien hebben om hoog te zingen nood aan een hele snelle trilling ofwel frequentie genoemd. Hoe sneller de lucht langs de stemplooien passeert, hoe sneller en gemakkelijker dat ze naar elkaar toe gezogen worden en hoe minder je op de keel gaat zingen waardoor je strottenhoofd niet kan toeklappen want dat doet anders pijn of er komt helemaal niets meer uit.

Daarom is het essentieel dat je een goede ademsteun techniek hebt wanneer je hoge noten wilt halen. Zonder deze techniek is het heel erg moeilijk om je stembereik uit te breiden. Dus dit is voor mij echt de allergrootste basis van zingen. De ademsteun techniek moet elke zanger perfect beheersen voordat we naar de moeilijke hoge noten kunnen gaan.


Spreken naar zingen

Lukt het je al goed om met ademsteun te zingen maar blijf je toch nog knijpen op dat strottenhoofd? Dan heb ik een hele leuke tip voor jou. Het helpt altijd om een hoge zin eens uit te spreken in plaats van te zingen. Je doet dit op een super enthousiaste manier. Daardoor heb je al een beeld waar precies die hoge noot zich bevindt in jou stembereik. Zo kan je daarna de hoge noot proberen te zingen zonder knijpen :) Probeer het maar eens uit!


Ontspanning

Het allermoeilijkste is om te ontspannen wanneer je die hoge noot wilt halen en dat is heel normaal. Zingen is een onnatuurlijke daad zegt Jo Estill en ik kan ze helemaal geen ongelijk geven. Zingen is echt het uiterste van je lichaam vragen. Je gaat een extreme ademhaling gebruiken en je gaat ook je stemplooien extreem gaan gebruiken en je uitspraak op een extreme manier uitvoeren. Je brein vindt dit allemaal maar heel gek. Daarom schiet bijna elke zanger bij een extreme hoge noot vaak in de oerreflex. Je gaat je lichaam in fight or flight modus gaan en je net tegenwerken. Dit moet je afleren en dat vergt tijd. Je moet leren aanvoelen wanneer je wilt knijpen, dat is de eerste stap. Vanaf dan kan je leren om de spanning tegen te gaan tijden het zingen.


Vocale oefeningen + warm ups

Hoe meer je zingt hoe hoger je kan zingen. Zingen is echt een skill en je moet het ook onderhouden. Ik moet mijn hoge noten elke dag blijven zingen want als ik ze enkele maanden niet zing, dan gaan ze gewoon veel stroever of ben ik ze soms zelfs even kwijt. Dat komt omdat onze stem echt een spier is. Daarom is het belangrijk wanneer je hoge noten wilt leren halen dat je elke dag vocale oefeningen doet en goed opwarmt.

Omdat heel veel studenten van mij graag hoog willen leren zingen heb ik een zangpakket gemaakt met heel wat warm ups en met vocale oefeningen. Het heet vocal vibes en het helpt beginnende en gevorderde zangers op een hele fijne manier in 5 weken naar een getraindere stem. Want een stem die hoge noten kan zingen, is nu eenmaal een getrainde stem.


Vocal Vibes is ontstaan omdat ik zelf op zoek was naar toffe zangoefeningen die duidelijk en plezierig waren. Soms vond ik wel eens saaie piano oefeningen, maar dan snapte ik niet helemaal wat ik nu eigenlijk aan het trainen was met mijn stem. En zo is dus dit 5 weken durende zangtrainingsprogramma tot stand gekomen.

Het is niet zomaar een hoop oefeningen; het is echt bedoeld om je stem te trainen, sterker te maken en beter te leren kennen. Want, eerlijk gezegd, geloof ik dat je pas écht beter wordt in zingen door gewoon veel te zingen. Met Vocal Vibes wil ik je de tools en het plezier geven om op 5 weken tijd meer uit je stem te halen. Want laten we eerlijk zijn, zingen is niet alleen een skill, het is ook gewoon super tof om te doen.

Je kan het pakket dus aankopen op www.singenzang.com/vocal-vibesGeduld

En dan komen we bij de laatste pijler om hoge noten te halen en dat is GEDULD. Je kan niet zomaar op 1 dag plots een hele hoge noot halen en die dan voor de rest van je leven kunnen. Ik vergelijk zingen vaak met dansen en om een grote split te kunnen als danser moet je geduld hebben, veel oefenen, goed opwarmen en niet verwachten dat je na 1 dansles al een grote split kan.

Je stemplooien zijn spieren en je moet ze elke dag stretchen en trainen. En dit kost tijd. Bij de ene persoon gaat dit heel snel, bij de andere wat trager. Elk lichaam is uniek. Maar het is oh zo leuk om naar een doel toe te werken en een hoge noot halen na weken van training is gewoon een ongelofelijke kick. Ik verzeker het je!


Zangcoach

Dan wil ik je nog even wat goede raad meegeven en zeggen dat het veiliger is om een zangleraar te raadplegen wanneer je hoge noten wilt halen. Zij kunnen je persoonlijke begeleiding en feedback geven die specifiek is afgestemd op jouw stem want zoals je vorige podcast aflevering kon horen kan niet elke stem even hoog zingen. Ben je een alt, mezzo of sopraan, dan kan niet elke stem dezelfde noot even krachtig halen. Als je samenwerkt met een zangcoach ben je zeker dat je jezelf geen verkeerde techniek aan het aanleren bent die je stemproblemen kan geven.


Outro

Ziezo! Dat was het weer voor vandaag. Ik hoop Sarah, dat ik je heel want antwoorden heb kunnen geven op je vraag. En heb jij een vraag voor mijn podcast? Aarzel dan niet en stuur me een berichtje op facebook, instagram of via laura@singenzang.com

Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten. Je kan de notities altijd nalezen op mijn sing en zang website. Ik zal daar ook nog enkele inspirerende video’s delen van artiesten die praten over stijl.


Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast

Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren op de podcast én op de nieuwsbrief die er elke week bijhoort vol met extra info.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Ook ben ik bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & transform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.


Tot de volgende keer!


Ciao!
6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page