top of page

EP 45 : 8 tips voor studio opnames

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022

#1 Voorbereiding is alles!

Print je lyrics/teksten uit, neem je Ipad mee, zorg dat je al je materiaal ter beschikking hebt en je huiswerk goed hebt gemaakt. Studio tijd is redelijk duur en je moet op het moment zelf presteren dus de druk is hoog! Daarom neem ik vaak een studio self care kit mee naar mijn opnames. Zo neem ik lekkere thee mee, een kussentje, een grote fles water van 2 liter, wat kleine snacks voor als mijn buik begint te grommen, wat etherische olie om me te kalmeren moest ik stress krijgen, croissants voor de hele crew en natuurlijk mijn teksten. Alles gaat in 1 grote zak en ik maak hem de avond voordien. Dan kan ik met een gerust hart gaan slapen. Want die slaap is ook niet onbelangrijk.


#2 Een goede mindset

Elke keer als je een studio binnenwandelt ben je onder de indruk. Ik heb de eer gehad om al eens te mogen zingen in opnamestudio’s waar Michael Jackson, Stromae, Bebe Rexa en vele anderen hun platen hebben opgenomen. En ik geef toe. Dat maakt wel indruk op me. Je wilt het super goed doen, want de techniekers die er werken hebben al heel wat getalenteerde en gedreven zangers ontmoet. Dus de lat ligt hoog. Daarom is het belangrijk om een goede mindset te hebben als je binnenwandelt.


#3 WATER!

Hydrateren is de boodschap. Ik neem 2,2L water mee, en zorg er voor dat ik mijn water inname goed bijhoud in een app. Dan weet ik zeker of ik mijn 2 liter elke dag wel heb binnengehaald. Want we willen zeker geen uitgedroogde stemplooitjes!


#4 Doe die Warm Up’s

Yes! Warm ups zijn mega belangrijk voordat je voor je opname microfoon gaat staan. Zorg er voor dat je stem gesmeerd is zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken. Daarom helpt het heel zeker om extra op te warmen. Heel ontspannen beginnen, en telkens opbouwen. Ik reken voor mijn warm up telkens minimum 30 minuten.

#5 Fouten maken mag hoor!

fouten maken mag! Tijdens opnames zing je jouw nummer verschillende keren na elkaar. Daarna wordt er een edit (ofwel een collage) van al jouw verschillende opnames gemaakt. Ze noemen dit ook wel eens een comp van compilatie. De producer of geluidstechnieker haalt de allerbeste stukjes zang uit elke opname en kleeft ze aan elkaar. Daarom is het belangrijk dat als je een klein foutje maakt tijdens je opname, je er toch voor blijft gaan. Want wie weet is jouw laatste refrein van die ene opname toch een pak beter dan die ene strofe waar je per ongeluk een foutje in zong. En kan die dus gebruikt worden in de compilatie van de finale opname.


#6 Probeer uit je comfort zone te stappen met meer expressie en creativiteit

Omdat er bijna altijd een compilatie gemaakt wordt, is het belangrijk dat je elke keer er op record wordt gedrukt je best wat dingen uitprobeert. Het is dan aan de producer en of geluidstechnieker om je te helpen en te vertellen wat hij of zij het beste vindt werken met jouw stem. Daarom is het belangrijk dat je eens je de song enkele keren ingezongen hebt, je ook enkele keren wat dingen gaat uitproberen door ze wat anders te zingen. Door bijvoorbeeld je meer te focussen op je gevoel of de song misschien heel gericht te zingen naar iemand in je hoofd.


#7 Speel eens met een ander ritme en timing

Naast meer met je gevoel te zingen kan je ook je ritmes, timings en fraseringen aanpassen. Dan kan je spelen met je zanglijn door bijvoorbeeld wat meer layed back te gaan zingen. Of eens wat langer te blijven hangen op een lange noot. Dit is geen must, maar het is wel heel fijn om hiermee je opnames te eindigen. Vaak vragen ze nog wat ad libs op het einde van je opname. Dat zijn versieringen die je kan zingen over je voornaamste zanglijn. Om de opname wat levendiger te maken.


#8 Geniet van het moment

Zingen in de studio is een van de fijnste dingen die er zijn. Voor mij betekent dit dat ik super creatief kan zijn! Ik kan dingen uittesten, hoor mijn stem heel goed door de hoofdtelefoon en ik kan er ook echt van genieten om met een extra vergrootglas doorheen de song te gaan. Zo kan je nieuwe dingen toevoegen en je grenzen verleggen. Geniet dus van het moment. En weet ook dat het iets is waar je ervaring in moet opbouwen. Ik doe het al sinds mijn 14e en heb dus al in heel wat opnames gezeten. Hierdoor ben ik niet meer zo zenuwachtig. Maar het is best normaal om je hart te horen bonken als je voor het eerst in de microfoon moet zingen in een studio. Maar dat wil zeggen dat je het belangrijk vindt en dat je uit je comfort zone aan het stappen bent. En dus aan het groeien bent in jouw zangverhaal!


Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura
27 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page