top of page

EP 90 : Waarom ik je niet kan doen klinken als Mariah Carey (en andere zangers). Ontdek je unieke stem!

Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcastaflevering van de Sing en Zang Podcast!
Onlangs kwam er een vrouw binnen in mijn zangatelier en ze wou graag klinken zoals Sam Bettens van K’s Choice. Ik moest haar vertellen dat ik dat helaas niet kon omdat elke stem uniek is en ook omdat niet elke stem even resistent is om op een niet natuurlijke manier te zingen… Ze was ontzettend teleurgesteld en we besloten dat ik niet haar ideale vocal coach was en ik was hier helemaal okee mee.Ik wil jou niet laten klinken als iemand anders. Ik wil jou pure stem naar voor brengen. Dat is een van de essenties voor mij als vocal coach.

Ik leg je in deze aflevering uit hoe het komt dat elke stem uniek is, hoe ik geloof dat iedereen kan leren zingen, waarom zingen een skill is en dat de weg voor iedereen anders is tijdens zijn haar zangtraject. Welkom!


intermezzo

Maar voor ik verder in details ga, stel ik zoals altijd mezelf graag even voor aan de nieuwkomers :

Ik ben Laura Groeseneken, een professionele zangeres met meer dan 15 jaar ervaring. Gedurende mijn carrière heb ik opgetreden met bekende artiesten zoals Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog vele anderen. In 2018 kreeg ik zelfs de eer om België te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Tegenwoordig toer ik door de culturele centra van Vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged. Hier geef ik mijn favoriete Eurovisie Songfestival-nummers een nieuwe draai met een jazztrio.

Naast mijn optredens ben ik ook al meer dan 10 jaar actief als individuele zangcoach. Sinds 3 jaar geef ik zangcoaching vanuit mijn eigen zangatelier in Leuven. Sinds kort heb ik ook een online zangpakket boordevol zangoefeningen dat je kan aankopen en er komt ook een zangtraject zuiver en puur zingen aan waar de focus zal liggen op het leren juist op toon te zingen en jouw echte stem vinden.

Met deze podcast wil ik mijn passie voor zingen delen. Mijn doel is om zanglessen toegankelijker te maken voor beginnende zangers en luisteraars meer inzicht te geven in de stem en het leven als zangeres. Ik wil mensen inspireren en informeren over alles wat met zingen te maken heeft, van technieken en tips tot persoonlijke ervaringen uit mijn eigen carrière.


Op maandag 15 april om 20u30 geef ik een gratis webinar over hoe jouw instrument werkt! Er zit heel wat inzichten in de webinar en je krijgt ook enkele zangoefeningen uitgelegd.Ontdek jouw unieke stem (en dat is prachtig)

Het heerlijke aan zang is dat je je instrument altijd bij hebt. Het is letterlijk een ‘gratis’ instrument. Heerlijk toch? Je moet geen dure aankoop doen, snaren vervangen, iemand je piano laten stemmen, … Maar we moeten wel goed zorg dragen voor ons instrument omdat we er maar eentje hebben en daar moeten we het mee doen.

Het andere voordeel is dat iedereen zijn stem uniek is. Je zal geen twee exact dezelfde strottenhoofden vinden met exact dezelfde stemplooien en exact dezelfde keel, mond en neusholte. En dat maakt jou uniek!

Je stemtype kan anders zijn dan mariah carey, dus dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld hoger of lager zingt.

Ook de technische aspecten zoals kracht en flexibiliteit verschillen van persoon tot persoon. Ik ben bijvoorbeeld niet de meest flexibele zangeres, maar ik heb ontzettend veel kracht. Laat me dus geen mariah carey zingen want dat is voor mijn stem veeeeeel te flexibel, dat kan ik niet goed volgen en daar moet ik echt hard voor werken.


Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over je eigen stem en de vooruitgang die je kunt boeken. Het kost tijd, toewijding en consistentie om je stem te verbeteren.


Daarom streef ik er altijd naar om met mijn coachies hier in mijn zangatelier naar de zuivere en pure eigen klank van hun stem te gaan voordat we er effecten op laten komen. En eens je dan weet hoe je natuurlijk en puur klinkt, dat kan zo verslavend leuk werken! Ik beloof het je! Uniek en authentiek zijn is zo fijn!


In mijn traject Zuiver & Puur Zingen besteed ik een volledige module aan je pure klank. Omdat ik het belangrijk vind dat je weet hoe jouw echte pure stem klinkt. Vanaf daar kan je verder je klank uitbouwen. En als je tot die essentie komt, dat is zo enorm dankbaar. Dit is de echte klank van jouw instrument. Hoe je dit kan doen kom je dus te weten als je meedoet met het Zuiver & Puur Zingen traject. Dit traject lanceer ik op 16 april, World Voice Day en kan je enkel aankopen wanneer je op de wachtlijst zal staan. In dit traject leer ik jou zuiver op toon zingen, je stem leren kennen en krijg je meer inzicht in wat je precies kan en waar er nog mogelijkheden voor je zijn.


En dan wil ik nog zeggen dat authenticiteit altijd loont. Je moet eerlijk zijn voor jezelf en voor anderen. Mensen voelend dat. Wanneer je een zanger of zangeres imiteert, dan klopt er iets niet. Je kan dit volgens mij ook nooit jaren volhouden.


Iedereen kan leren zingen (tenzij je toondoof bent)

Iedereen kan leren zingen want zingen is een skill en dat wil zeggen dat je het kan aanleren. Niemand wordt als prof wielrenner geboren. Je moet het aanleren, je moet er mee bezig zijn. Ok, je hebt mensen met aanleg en mensen die erdoor gebeten zijn waardoor fietsen voor hen pure ontspanning is en niet een inspanning. Al betwijfel ik dat de pro wielrenners het niet enkel zien als een ontspanning natuurlijk. Haha! Dit is hetzelfde met zingen. Je kan het leren, al begin je natuurlijk zoals elke skill best vroeg. Het is mogelijk om te leren zingen op latere leeftijd, het gaat gewoon ietsjes trager dan bij jonge mensen, maar dat is met alles zo.

Mensen met toondoofheid kunnen helaas niet leren zingen, maar vinden dat volgens mij niet zo erg. Toondoofheid of amusia heb je wanneer je een verbinding in de hersenen mist. 1 op 20 mensen heeft deze aandoening en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als je aan amusia lijdt, dan kan je muziek niet begrijpen en hoor je ook het verschil niet tussen 2 verschillende noten. Ze klinken dan voor die persoon hetzelfde. Daardoor wordt het dan erg moeilijk om op toon te leren zingen.


Zingen in een skill (en moet je dus trainen)

Zoals ik al zei is zingen en skill en dus moet je trainen. Trainen zoals een topatleet. Want we willen toch graag top zangers worden, niet? Daarom doen we net zoals een atleet eerst een warm up van de stem en het lichaam, dan gaan we intens trainen en achteraf doen we nog een cool down. In mijn pakket Vocal Vibes geef ik jou een 5 weken training. Net zoals bijvoorbeeld de start to run van Evy Gruyaert geef ik jou elke week een nieuw schema om jouw stem te trainen met een trainingsschema dat een warm up bevat, een intense work out voor je stem en dan nog een cool down.

Je kan dit pakket nog even aanschaffen, maar wees snel, want ik haal hem binnenkort even uit de shop om het pakket verder uit te breiden.


Iedereen heeft zijn eigen weg om te leren zingen en dat is oké

Als je zanglessen neemt of je gaat op jezelf trainen dan zal je merken dat je met momenten grote sprongen maakt, maar ook met momenten en dat kan soms maanden duren echt blijft hangen op hetzelfde niveau. Dat is heel normaal. Als vocal coach voel ik vaak de druk om van elke zangcoaching een geweldige sessie te maken om elke les opnieuw een mega groot inzicht mee te geven en mijn coachie een hele grote sprong te laten maken. Dit gebeurt soms en dan is dat ontzettend leuk. Maar vaak is het inzicht en het voelen wat je verkeerd doet zo veel belangrijker in het proces omdat je enkel wanneer je dat voelt en opmerkt, je het kan afleren en de juiste techniek kan aanleren.


Leer van de rit te houden en niet van de eindbestemming

Daarom is het belangrijk dat wanneer je wilt starten met zingen, dat je graag zingt, ongeacht de eindbestemming. Want eerlijk gezegd is er geen eindbestemming binnen zang. Om je topniveau te behouden moet je blijven werken en moet je het letterlijk onderhouden. Er bestaat geen moment bij zang dat je kan zeggen ok en nu ken ik alles en kan ik stoppen met oefenen en zingen en kan ik alles zingen wat ik maar wil.

De rit is zo boeiend en leerrijk en je stem veranderd ook doorheen de jaren. Beyoncé is hier een perfect voorbeeld van, ze zingt nu voor voller en lager dan in het begin van haar carrière, maar ze klinkt nog altijd als Beyoncé. Ze zoekt gewoon nieuwe dingen op en ook je stem veranderd. Je wordt ouder, je krijgt nieuwe inzichten in het leven en dat hoor je echt in haar stem.


Je mindset is zoooo belangrijk

Je mindset is alles. Een negatieve mindset is voor iedere zangcoach een vloek. Ik ben een eeuwige optimist en ik geloof in heel veel mensen en zie overal ontzettend veel potentieel. Maar als de persoon die ik moet begeleiden er zelf niet in geloofd, dan kan ik je niet coachen. En dat zeg ik ook.

Soms moet ik mensen vertellen dat ik hen gewoon niet kan helpen omdat het niet goed zit in hun koppeke. Dan moeten ze zich herpakken. Je kan echt je eigen grootste vijand zijn. Dat zei ik al in de podcast van vorige week.

Mindset kan je zelf bepalen. Echt. Ikzelf ben fan van manifestatie kaartjes, ik heb er altijd eentje op mijn bureau staan en elke week zet ik een nieuwe. Ook ben ik fan van de 5 minute journal, waar ik 's morgens en 's avonds incheck hoe mijn dag was en wat er allemaal goed is gegaan en welke lessen ik heb geleerd. En dan heb ik ook nog de 5-year-journal waar ik elke dag probeer op te schrijven wat ik die dag heb gedaan, en dan kan ik het jaar daarna terugkijken hoe mijn leven was exact een jaar geleden. Nu ik doe dit niet perfect elke dag, maar als ik voel dat ik in een funk begin te geraken of ik voel dat bijvoorbeeld de winter me moe en negatief maakt, dan grijp ik terug naar deze dingen omdat ze gewoon echt werken. Het is wetenschappelijk bewezen dat een dagboek bijhouden super gezond is voor je mindset. Daarom heb ik een logboek voor je gemaakt waar jij je zangmomenten in kan bijhouden. Zo kan je inchecken bij jezelf met enkele prompts om te kijken hoe je je voelt, hoe het zit met je mindset en wat je hebt bijgeleerd. Ik heb hem gemaakt op basis van de input van professor Bert De Cuyper, een sportpsycholoog hier aan de KULeuven universiteit en die net het boek schreef, musiceren is topsport. Je mindset bepaalt je zelfvertrouwen, motivatie, veerkracht, expressie en Focus. En je kan dit zelf in handen nemen. Vergeet dat niet!

.


Samenvatting :

Dit zijn de belangrijkste punten uit de podcast:

  1. Unieke stem: Iedereen heeft een unieke stem met zijn eigen klankkleur en karakteristieken. Het doel van zanglessen is niet om een kopie van een andere artiest te worden, maar om je eigen stem te ontwikkelen en te verbeteren.

  2. Stemtypes verschillen: Stemtypes variëren sterk tussen individuen. Je stemtype kan anders zijn dan dat van Mariah Carey, en het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over je eigen stem en de vooruitgang die je kunt boeken.

  3. Iedereen kan leren zingen: Zingen is een vaardigheid die kan worden aangeleerd. Hoewel mensen met toondoofheid niet kunnen leren zingen, is het mogelijk om op latere leeftijd te leren zingen, zij het misschien met enige moeite.

  4. Zingen vereist training: Net zoals een atleet traint, moet een zanger ook zijn stem trainen. Regelmatige training en toewijding zijn nodig om je stem te verbeteren.

  5. Authenticiteit en mindset: Het nastreven van authenticiteit en het ontwikkelen van je eigen stijl als zanger is van groot belang. Je mindset is cruciaal voor succes in zingen, en het bijhouden van een dagboek kan helpen bij het bevorderen van een gezonde mindset.

Omarm je eigen unieke stem, heb realistische verwachtingen en onderschat een positieve mindset niet tijdens je zangtrainingen.


OUTRO

Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast

Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.


Vocal Vibes nog even beschikbaar!

Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Zuiver & Puur Zingen op 16 april te koop!

Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren Zuiver & Puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp.

Op World Voice day komt hij er aan! Dus zet je zeker op de wachtlijst want enkel dan krijg je de korting en de mogelijkheid om als eerste het pakket aan te kopen aan een early bird prijs!Op maandag 15 april om 20u30 geef ik een gratis webinar over hoe jouw instrument werkt! Er zit heel wat inzichten in de webinar en je krijgt ook enkele zangoefeningen uitgelegd. Ben jij er ook bij? Schrijf je dan in via de link in de beschrijving! Privé Zanglessen

Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.

Tot de volgende keer!


ciao!


Laura37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page