top of page

EP 91 : Het is vandaag World Voice Day! De feestdag voor zangers!

Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcastaflevering van de Sing en Zang Podcast!Vandaag is het 16 april en dat wil zeggen dat het vandaag -hoera- WORLD VOICE DAY is! De feestdag voor alle zangers

Ik leg je in deze aflevering uit wat world voice day precies is, waarom het nodig is, waarom je je stem goed moet verzorgen en hoe je aan voldoende kennis komt over gezond stemgebruik zowel voor zangers als sprekers deze keer want als voice over ben ik ook bezig met correct en gezond spreken.

De deuren om je in te schrijven voor het Zuiver & Puur Zingen traject zijn nu open! Maar dat kan enkel via de wachtlijst. Je krijgt het traject dan aan een speciale prijs aangeboden!

Zuiver en Puur Zingen Traject kan je aankopen alleen vandaag en als je je vandaag nog op de wachtlijst zet. Zo krijg je onmiddellijk de mogelijkheid om het traject aan te kopen aan een speciale lage lanceerprijs!
intermezzo

Maar voor ik verder in details ga, stel ik zoals altijd mezelf graag even voor aan de nieuwkomers :

Ik ben Laura Groeseneken, een professionele zangeres met meer dan 15 jaar ervaring. Gedurende mijn carrière heb ik opgetreden met bekende artiesten zoals Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog vele anderen. In 2018 kreeg ik zelfs de eer om België te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Tegenwoordig toer ik door de culturele centra van Vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged. Hier geef ik mijn favoriete Eurovisie Songfestival-nummers een nieuwe draai met een jazztrio.

Naast mijn optredens ben ik ook al meer dan 10 jaar actief als individuele zangcoach. Sinds 3 jaar geef ik zangcoaching vanuit mijn eigen zangatelier in Leuven. Sinds kort heb ik ook een online zangpakket boordevol zangoefeningen dat je kan aankopen en er komt ook een zangtraject zuiver en puur zingen aan waar de focus zal liggen op het leren juist op toon te zingen en jouw echte stem vinden.

Met deze podcast wil ik mijn passie voor zingen delen. Mijn doel is om zanglessen toegankelijker te maken voor beginnende zangers en luisteraars meer inzicht te geven in de stem en het leven als zangeres. Ik wil mensen inspireren en informeren over alles wat met zingen te maken heeft, van technieken en tips tot persoonlijke ervaringen uit mijn eigen carrière.


Wat is World Voice Day?

World Voice Day (WVD) is een jaarlijks wereldwijd evenement dat plaatsvindt op 16 april en viert het fenomeen ‘de stem’. Het doel van deze dag is om het belang van de stem in het dagelijks leven van alle mensen te benadrukken. Want onze stem is een cruciaal aspect van effectieve en gezonde communicatie. World Voice Day wild het bewustzijn rond stemproblemen bekendmaken over heel de wereld en over de noodzaak om stemproblemen te voorkomen, afwijkende of zieke stemmen te rehabiliteren, de artistieke stem te trainen en onderzoek te doen naar de functie en toepassing van de stem. Een belangrijk doel van World Voice Day is om iedereen aan te moedigen die zijn stem gebruikt, zowel voor werk als voor plezier, om goed voor hun stem te zorgen, te weten hoe ze hulp en training kunnen zoeken, en om onderzoek naar de stem te ondersteunen.


Dit jaar luidt de slogan van World Voice Day als volgt : RESONATE. EDUCATE. CELEBRATE!


De Stem als Een Instrument

Je stem is je instrument. Of je nu een zanger bent, een leerkracht of een acteur… Je stem is je tool die je dagdagelijks gebruikt om te kunnen werken. Het is daarom oh zo belangrijk dat je dit op een juiste en gezonde manier doet. Want je hebt maar 1 stem en je moet er dus goed zorg voor dragen. Enkel wanneer je geen stem hebt, besef je pas hoe vaak je ze gebruikt en hoe vanzelfsprekend we het vinden dat we ze gebruiken en zo veel communiceren.


Het Belang van Stemgezondheid

 1. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je stembanden gehydrateerd te houden. Droge stembanden kunnen leiden tot irritatie en stemproblemen.

 2. Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen schadelijk zijn voor de stembanden en de gezondheid van de stem negatief beïnvloeden.

 3. Gebruik stemrust: Als je merkt dat je stem vermoeid of schor wordt, geef jezelf dan stemrust. Vermijd schreeuwen, fluisteren of langdurig praten om je stembanden de kans te geven te herstellen.

 4. Vermijd keel schrapen en kuchen: Het schrapen van de keel en kuchen kunnen de stembanden beschadigen. Probeer in plaats daarvan te slikken om de keel te klaren.

 5. Gebruik een goede stemtechniek: Leer de juiste ademhalingstechnieken en stemprojectie om overmatige spanning op de stembanden te voorkomen.

 6. Stemopwarming: Voer voor het zingen of spreken een korte stemopwarmingsroutine uit om de stembanden voor te bereiden en het risico op letsel te verminderen.

 7. Zorg voor goede algemene gezondheid: Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan een gezonde stem.

 8. Raadpleeg een professional: Als je regelmatig stemproblemen ervaart, zoals heesheid, vermoeidheid of pijn bij het spreken of zingen, raadpleeg dan een KNO-arts of een logopedist voor advies en behandeling. Meestal zoeken mensen hulp wanneer het te laat is. Laat het nooit te ver komen.


Stemactiviteiten en -initiatieven

 • Een overzicht van verschillende activiteiten kan je vinden op hun website : https://worldvoiceday.org/

 • Als je graag andere stemactiviteiten wilt vinden dan kan je altijd terecht op de website van koor en stem

 • of op de website van evta belgium.


OUTRO

Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast

Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.

Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!

De deuren om je in te schrijven voor het Zuiver & Puur Zingen traject zijn nu open! Maar dat kan enkel via de wachtlijst. Je krijgt het traject dan aan een speciale prijs aangeboden!


Zuiver en Puur Zingen Traject kan je aankopen alleen vandaag en als je je vandaag nog op de wachtlijst zet. Zo krijg je enkel vandaag nog de mogelijkheid om het traject aan te kopen aan een speciale lage lanceerprijs!


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.

Tot de volgende keer!

ciao!

7 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page