top of page

EP 49 : 5 feiten over toondoofheid (+ een test!)

Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcast! Deze week gaat het over toondoofheid. Iets wat ikzelf ontzettend interessant vind. Ben jij toondoof? En hoe kom je het te weten? Dat leg ik je allemaal uit in deze 49ste aflevering en ja…. we zitten bijna aan de 50ste aflevering! Dus dat wil zeggen dat ik volgende week een give awat doe om de 50ste podcast te vieren! Dus zeker zeker zeker luisteren!!!!

Ik ben Laura en zingen is mijn leven. Ik ben professionele zangeres, vocal coach en voice over. Als zangeres stond ik voor België op het grootste podium ter wereld, dat van het Eurovisiesongfestival in 2018, deelde ik de bühne met Ozark Henry en werkte ik al samen met Willy Sommers, Daan, Mauro Pawlowski en vele anderen. Als vocal coach geef ik 1-on-1 coaching in mijn zang atelier thuis in Leuven, maar doe ik sinds kort ook team buildings en lanceer ik binnenkort mijn online cursus. En als voice over spreek ik reclame in voor de radio en het internet.


Vals zingen

Je zingt vals. Dan heb je twee opties. Zing je af en toe eens vals? Of zing je continu vals? Als je af en toe vals zingt, dan moet je niet bezorgd zijn dat je toon doof bent. De beste zanger van de wereld kan wel eens vals zingen. Iemand die continu haarjuist zingt is zelfs een beetje creepy ;-) Maar vals zingen kan je trainen. Enkel als je nooit 1 nooit juist krijgt dan kan je beter even kijken wat er precies fout loopt met een testje.


De test / Diagnose

De toondoofheid test bestaat uit enkele geluidsfragmenten. Je moet telkens een A of B antwoord geven. Zo moet je het verschil tussen twee tonen kunnen aangeven. Maar ook tussen 2 verschillende klanken. Ook moet je aanduiden of een reeks noten stijgt of daalt. Het zijn heel wat vragen, om zeker te weten of je niet gewoon gokt.

Voor een officiele diagnose doe je best een test aan de hand van de ‘Montreal Protocol for Identification of Amusia.’ (https://link.springer.com/article/10.3758/s13428-017-0941-3) Het zijn verschillende testen die de perceptie en je geheugen meten van verschillende muzikale karakters. Die muzikale karakters dat zijn onder andere de intervallen, dat zijn de afstanden tussen verschillende noten, ritme, muzikaal geheugen, de toonladders.

Je kan ook een online test doen! Ik deel hier even de link. Ik heb zelf de test niet gemaakt maar hij is heel goed! Ik heb hem natuurlijk ook zelf gedaan ;)Wat is amusia?

Wat is amusia nu eigenlijk? Aangeboren amusia is een stoornis waarbij de persoon ernstige tekortkomingen heeft in het verwerken van toonhoogtes. De persoon heeft dus een stoornis op vlak van muzikaal geheugen, de herkenning van muziek en het meezingen of nazingen van muziek. Ook kan de persoon die de aandoening heeft niet in de maat van muziek meetikken. Interessant is dat de aandoening specifiek lijkt voor het muzikale domein.

Het komt bij ongeveer 4% van de bevolking voor, volgens een studie die ik in de blogpost zal delen en ook vrouwen hebben er lichtjes meer last van dan mannen.

Daarnaast heb je nog acquired amusia. Dat is verkregen amusia. Is amusia of toondoofheid die veroorzaakt is door hersenschade.


Is toondoofheid te behandelen?

Helaas is er geen specifieke behandeling voor toondoofheid… Je kan wel psychologische hulp zoeken.


De ongetrainde zanger

Ja dat is de niet toondove persoon! En die kunnen natuurlijk wel leren zingen! Het is moeilijk om van 0 naar iets te kunnen gaan. Maar van 1 kan je al 2 maken. Daarom dat zangles effectief kan zijn. De aanhouder wint zuiver zingen kan je trainen! Niet iedereen begint met hetzelfde niveau. En ik geloof ook dat mensen die in hun jeugd muziekschool hebben gevolgd of in een koor hebben gezongen, die hebben natuurlijk een grotere voorsprong. Maar de harde werker wordt altijd beloond!


Heb je zin gekregen om te zingen?

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Volgende week de 50ste aflevering!

We zitten bijna aan de 50ste aflevering! Kleine reminder daarom! Volgende week doe ik een give away om de 50ste podcast te vieren! Dus zeker zeker zeker luisteren!!!!

Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!

Ciao!

x Laura


bronnen :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1950825/#:~:text=Congenital amusia (commonly%20known%20as,affects%204%25%20of%20the%20population.
foto : Kristof Spaey

22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page