top of page

EP 4 : Wat is stemopwarming? En waarom is het nodig?Tijdens deze aflevering vertelt Laura je meer over haar ervaring met stemopwarming. Welke oefeningen je hiervoor kan doen, en waarom het nuttig is voor je stem.


Vroeger warmde ik nooit mijn stem op. Maar ik had het ook niet nodig. Dacht ik.

Maar de nummers die ik nu zing zijn een stuk moeilijker en groter van bereik. Daarom warm ik nu wel mijn stem op.


  1. Vergelijk zingen met dansen. Zingen is ook een hele fysieke activiteit. Dus in je opwarming ga je niet direct de grootste pirouette maken of direct voor een split gaan. Opwarming zorgt er voor dat je een goed beeld hebt van je stem die dag en op dat moment. En dan kan je de punten waar het wat minder goed klinkt, met techniek bijwerken.

  2. Als je niet zo'n moeilijke nummers moet zingen en je zingt in de namiddag en je hebt een job waar je veel moet praten. Dan valt het opwarmen op zich wel goed mee. Daarom deed ik het niet. Dan is het niet nodig.

  3. Begin altijd zachtjes met geneurie. de mmmmm toonladders zijn mijn favoriet. Het is een massage voor je stembanden.

  4. Daarna check je of je kaken en lippen goed ontspannen zijn. dan kan je overgaan naar de klinkers.

  5. De sirene is echt een topper. Het klinkt heel gek, maar je gaat heel je bereik af. Doe die brandweerwagen maar een keer goed na hahahaha

  6. Lip trills!! JEUJJJJ ik ben de groooooootste fan van lip trills. Ze maken mijn klank veel helderder en ze traint ook mijn ademhaling.

  7. Vergeet niet. Opwarmen is het rustig aan doen. Dus: chiiiiiiiill! Zoek niet direct de allerhoogste en meest indrukwekkende noten op. Dat is voor de oefeningen 😉

  8. Tussendoor is het handig om altijd wat water te drinken, of zelfs een warme thee. Dat houdt je stembanden goed warm. Sommige zangers stomen hun stem, maar ik heb daar niet het geduld voor. Geef mij maar een half warme thee (opgepast dat je ze niet te heet drinkt!)

  9. Geniet van de sensaties tijdens het opwarmen en wees heel bewust hoe je stem vandaag aanvoelt. Niet elke dag is hetzelfde. Sommige dagen kan je een marathon lopen, en andere dagen voelt die eerste 5 kilometer al als de hel aan. Je stem blijft een deel van je lichaam en je hebt er maar 1tje.

  10. Wees lief voor jezelf! Het moet vooral super leuk zijn. En geniet van weeral een dag vol zingen!


Heb je een vraag voor deze podcast? Of wil je iets specifiek weten? Dan kan je een mailtje sturen naar laura@singenzang.com
foto : Kristof Spaey

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page