top of page

EP 43 : Wat is zo typisch aan pop zingen?

Heb je altijd zoals Beyoncé willen klinken? Of ben jij een fan van John Mayer?


Hey Als je nieuw bent op de podcast! Welkom! Mijn naam is Laura Groeseneken en elke week probeer ik wat meer informatie te geven over zangles en weetjes te delen over zingen, vooral pop zang dan. Sinds meer dan 15 jaar sta ik al op een podium en heb ik met heel wat Belgische artiesten samengewerkt. Daarnaast deed ik in 2018 ook mee aan het Eurovisiesongfestival onder de naam SENNEK en schrijf ik ook heel graag liedjes. Momenteel ben ik bezig aan een EP en een tournee in theaterzaal voor het najaar van 2023. De bedoeling van deze podcasts is om jou wat meer zelfvertrouwen te geven over zingen en de stap kleiner maken naar zangles! Want ikzelf vond het heel eng om een fijne vocal coach te vinden die ik begreep en die me ook kon uitdagen. Dus een welgemeende welkom! Dit is podcast nummer 43!


Laat ons eerst beginnen bij het begin…

Wat is popmuziek eigenlijk?

popmuziek staat voor popular music. Pop is dus de afkorting van populair. Maar dat is niets nieuws natuurlijk. Het is ontstaan mid jaren 50 in de US en VK. Het is een hele ruime term waar je nog eens allerlei substijlen in kan terugvinden. Zoals bijvoorbeeld rock 'n roll, indie rock, folk, … Populaire muziek is vaak minder complex dan klassieke muziek of jazzmuziek. Je kent het wel, de typische 4 akkoorden en een herkenbare melodie die snel in je oren blijft kleven. Dat is de bedoeling van popmuziek. Een fijne meezinger die gemakkelijker te begrijpen is voor een breed publiek. Een song die populair kan zijn. Het is dus belangrijk om eerst te begrijpen dat popmuziek heel anders is dan klassieke muziek, waar het akkoordenschema de hele tijd veranderd en er dus een totaal andere structuur. Hierdoor heb je een ander type zanger nodig. Een zanger die de song boeiend blijft maken wanneer de melodie redelijk simpel blijft (in vergelijking met klassieke muziek he, niet alle pop muziek is eenvoudig natuurlijk en vaak is popmuziek ook erg slim!)


Popzanger heeft veel klankkleuren

Wat is er zo typisch aan een popzanger of zangeres? Wel, ik zal je even een audio voorbeeld laten horen van wijlen Aretha Franklin die op de Grammy awards hals over kop moest invallen voor de klassieke zanger Luciano Pavarotti omdat hij met keelpijn niet kon zingen. Luister maar even :Je kan hier heel duidelijk horen dat Aretha niet de stem heeft om met een orkest te blenden. Maar ze laat wel heel veel verschillende soorten klanken horen. Ze wisselt graag af en maakt ook heel wat melismas (die extra gospel nootjes die het geheel wat opfleuren). Ze probeert de zanglijn die ze zingt veel interessanter te maken omdat ze een rasechte popzangeres is. Maar in klassieke muziek kan dit heel vreemd zijn (naar mijn mening).


Popzangers zijn uniek en er zijn trends!

Stijl en techniek zijn veel variabeler en veranderen constant. Zo klinkt de popmuziek van tien jaar geleden helemaal anders dan nu. Ook de zangstemmen.

Popmuziek verandert constant omwille van de stijl die in de mode is. Zo zijn Michael Jackson en Mariah Carey belangrijke popsterren die hun stempel op popmuziek hebben gedrukt. Hun stemmen waren op dat moment erg vernieuwend. Iemand die vandaag als Michael Jackson zingt, The Weekend of Justin Timberlake bijvoorbeeld, heeft wel succes, maar is geen revelatie meer zoals Michael Jackson dat was. Daarnaast was hij nog eens een steengoede performer en danser. Dat maakte hem natuurlijk zo iconisch.

Unieke stijl is zooooo belangrijk! Daarom is het van belang om als popzanger jouw eigen stijl te vinden, en dat kan door je stemkleuren uit te breiden en te zoeken wat je op een creatieve manier anders kan doen om een popnummer interessant en emotioneler te maken.


Wil je trouwens op de hoogte blijven van mijn online cursus die binnenkort zal droppen?

Schrijf je dan in via de link in de beschrijving van de podcast en ontvang binnenkort de testversie gratis in je mailbox! Dan kan je deze exclusieve online zanglessen gratis en voor niets testen! Met leuke mp3 oefeningen, een video, een presentatie en ook wat feedback op jouw opnames! Inschrijven is de boodschap!


De microfoon veranderde alles!

Microfoon is erg belangrijk in popmuziek. omdat je niet boven een orkest moet uitsteken.

Daarom is pop vaak in borststem (spreekstem) gezongen. En is hun hogere regionen zacht gezongen. Helemaal anders dan opera stemmen bijvoorbeeld.

Bij popzangers wisselen de registers (stemkleuren en het stembereik, de hoogte en de laagte) vaak abrupter dan in klassieke zang. We willen in popmuziek net die abrupte veranderingen van stemkleuren net in de verf zetten. Dit gebeurd amper in klassieke muziek. Waar men liever een solide stem heeft die stabiel boven het orkest kan uitkomen. Dat heeft te maken met de microfoon. Toen die werd geïntroduceerd, begonnen zangers veel intiemer en kleiner te zingen. Dat is nooit weggegaan. De microfoon kan elk detail mooi opnemen en daardoor is er veel meer nuance in popzang gekomen.


Het acrobatische strottenhoofd

Luister bijvoorbeeld naar Adele of Sam smith… Ze gaan hun strottenhoofd bijna acrobatisch gebruiken door heel veel te wisselen van klankkleur. Daardoor blijft het voor jou boeiend om te blijven luisteren naar hun popliedjes.

Er word veel en weinig lucht gebruikt, maar ook vocal fry wordt vaak gebruikt! Enrique Iglesias, Adele, Sam Smith , Billie Holiday en Britney Spears gebruiken deze heel veel. Denk maar aan de legendarische begin zin van Hit Me Baby One More Time, Whooh baby baby…

Euuuuuuuuuuh heel relax, dit is het allerlaagste register van je stemplooien. euhwha. Het is niet nodig elke keer maar het maakt het soms interessanter. Bekijk het als slagroom. Het is een verrassende extra op de taart, maar ga het niet te veel gebruiken of je smaakt de taart niet meer!

Ook wordt er vaak gegleden naar noten (zoals in blues) en overgegaan van dikke naar dunne stembanden. Zo wordt je klank expressiever.


Een vreemde uitspraak

Hun vreemde uitspraak en overvloed aan details zijn vaak hun handelsmerk. Bijvoorbeeld Björk is hier een heel extreem voorbeeld van. Dankzij haar IJslands accent en de manier waarop ze haar medeklinkers gebruikt is heel uniek.

Een ander voorbeeld is het populaire cursive singing! Misschien moet ik over cursive singing alleen al een podcast maken want dat is iets wat de laatste jaren heel fel is opgekomen. Vooral bij indie artiesten. Denk maar aan Sia, Halsey, Lorde, Macey Grey, Alt-j, Jessie Reyez, … Ze hebben een wat "inmondse" uitspraak en zingen met een hoog strottenhoofd waardoor ze heel indie klinken. Ik ga hier een podcast over maken! Dat gaat zo leuk zijn! HA!


Nu is het aan jou!

Experimenteer met verschillende stijlen! Probeer je eigen unieke stijl te vinden! Dat kan veranderen met de jaren, maar experimenteren zo leuk!

Kriebelt het in je keel, maar niet op die vervelende manier? Je kan altijd een afspraak boeken in mijn zang atelier in Leuven vlak aan het station. Dat kan via www.singenzang.com Hier kan je ook een gratis intake gesprek aanvragen van 15 minuten (dit is wel online via zoom) en dan kan je zien of zangles iets voor jou is en of ik de geschikte coach voor je ben!


Bedankt voor het luisteren! En tot volgende week!


Ciao!


x Laura
19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page