top of page

EP 5 : Ben je een front zanger(es) of een backing vocal?

Bijgewerkt op: 12 okt. 2021Een goede backing vocal draagt echt de solist. Bijvoorbeeld tijdens het songfestival stonden er 3 backing vocals (Nina Babet, Monique Harqum en Steph Caers) achter de coulissen te zingen om me te ondersteunen. Niemand had dit door, maar moesten ze er niet zijn. Dan pas zou je het merken!


Ik heb die fout gemaakt tijdens mijn live on tape optreden in Israel. Het was de allereerste keer dat ik alleen op tape zong. Ik had enkel ervaring met live bands (I know mega verwend dat ik was hahaha). En de song op tape was aangeleverd zonder de backings. Want als ze naar een instrumental vragen, dan nam ik dat heel letterlijk... Mensen vonden het optreden slecht en mijn vocals klonken in hun oren erg dun. Maar wat ze niet wisten was dat we een fout hadden gemaakt met de backings weg te halen op de track! Ik wil nu geen smoesjes of excuses verzinnen. Maar je voelt dat als front solist wanneer je steunpilaren weg vallen. Dus NEVER EVER UNDERESTIMATE het effect van een goede backing vocal. Ze liften de solist naar een volgend niveau.


BV's moeten heel goed kunnen harmoniseren, dat wil zeggen andere noten kunnen zingen die passen in het akkoord van de muziek. Ze moeten de front ook echt voelen. Een van de bekendste backing vocals in België is Nina Babet, ze is vaste BV van milow. Hij neemt haar altijd mee. Hun stemmen samen klinken magisch. Check het hier!


Een backing moet goed zijn stem rond een zanger kunnen "wrappen". En het moet goed klikken met de front. En de front moet goed klikken met de BV...


Er is trouwens een heel leuke documentaire over backing vocals! Ze heet 20 feet away from stardom en gaat over fantastische zangers en zangeressen die op heel gekende nummers mee gezongen hebben, maar die niemand kent. Ze stonden telkens achter de lead vocalist. Hieronder kan je de trailer bekijken.


Een frontzanger daarentegen moet stalen zenuwen hebben. Alle kritiek komt op hem, en hij/zij draagt met zijn stem de hele groep. Als je als front moet cancelen zit iedereen zonder werk. CAN YOU IMAGINE?


Besluit :

Een Backing vocalist(e) moet liefst een niet te unieke sound hebben maar zingt technisch heel juist en altijd dezelfde zanglijn, zonder afwijkingen aan de melodie bij elk concert. Zij/hij staat in functie van de frontzanger.

De solist of frontzanger moet een uniek en herkenbaar stemgeluid hebben dat niet per sé technisch is. Hij/zij mag altijd improviseren en zingt met volle emotie en overtuiging om het publiek te pakken. Hij mag daarbij afwijken van het ritme en vastgelegde melodiën.


Je kan een backing vocalist dus vergelijken met een Ritmegitarist en een front zanger(es) met een solo spelende gitarist. Beiden zijn erg belangrijk in de band. Maar de solo gitarist moet een unieke sound hebben en moet niet te strak op de muziek spelen.


Dus wat is het verschil? Een BG kan heel goed een stem up wrappen, en altijd dezelfde melodie heel stabiel zingen. Een front zoekt de randjes van de vrijheid op en moet een karakter stem hebben.


Wat ben ik?

Ik ben een slechte backing vocal. Ik hou nu eenmaal van improviseren. Ik kan ook moeilijk iets exact twee keer hetzelfde zingen. Bij Ozark Henry was ik bij enkele nummers backing vocal maar ik kreeg van hem erg veel vrijheid als ik niet synchroon met hem moest zingen.


Wat ben jij? Een backing vocal of een Front zanger(es)?


Heb je een vraag voor deze podcast? Of wil je iets specifiek weten? Dan kan je een mailtje sturen naar laura@singenzang.com


Bedankt!


Laurafoto : kristof spaey

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page