top of page

EP 88 : Zo start je een zangcarrière...



Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcastaflevering!




Deze week deel ik graag mijn visie hoe je best jouw zangcarrière op rails zet. Want mijn droom was al van kinds af aan om een zangeres te worden. Met de verleng draad van het grasmachine als microfoon stond ik al als 3 jarige kleuter te zingen op mijn podium, het terras in onze tuin…


Ik vertel je hoe ik aan mijn zangcarrière begon en welke juiste keuzes en foute keuzes is heb gemaakt!




Maar voor ik verder in details ga, stel ik zoals altijd mezelf graag even voor aan de nieuwkomers :


Ik ben Laura Groeseneken, een professionele zangeres met meer dan 15 jaar ervaring. Gedurende mijn carrière heb ik opgetreden met bekende artiesten zoals Ozark Henry, Mauro Pawlowski, Daan, Willy Sommers, Tom Helsen en nog vele anderen. In 2018 kreeg ik zelfs de eer om België te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.


Tegenwoordig toer ik door de culturele centra van Vlaanderen met Sennek: Eurovision Unplugged. Hier geef ik mijn favoriete Eurovisie Songfestival-nummers een nieuwe draai met een jazztrio.


Naast mijn optredens ben ik ook al meer dan 10 jaar actief als individuele zangcoach. Sinds 3 jaar geef ik zangcoaching vanuit mijn eigen zangatelier in Leuven.


Met deze podcast wil ik mijn passie voor zingen delen. Mijn doel is om zanglessen toegankelijker te maken voor beginnende zangers en luisteraars meer inzicht te geven in de stem en het leven als zangeres. Ik wil mensen inspireren en informeren over alles wat met zingen te maken heeft, van technieken en tips tot persoonlijke ervaringen uit mijn eigen carrière.



Ziezo, dan gaan we nu starten met die zangcarrière!


Start jong, maar niet te jong

Wanneer kan je starten met zingen? Die vraag krijg ik regelmatig van ouders die hun kinderen veel horen zingen thuis. Met zingen begin je best zo vroeg mogelijk. Daarom raad ik aan wanneer je een kind hebt dat graag zingt om het naar een koor te sturen of naar een musical kampje. Zo komen kinderen heel speels in contact met muziek op jonge leeftijd. Kinderen hun brein zijn bijna letterlijk sponsen. Ze zuigen alle informatie zo snel op, daarom is het eigenlijk bijna cruciaal om je kind zo veel mogelijk in contact te laten komen met zingen, maar ook met muziek.

Ikzelf ben dankzij mijn vader en moeder als kind heel veel in contact gekomen met klassieke muziek. Mijn vader had een CDI in de tijd met allemaal animatie video’s op bekende opera stukken. Ik was zot van al die filmpjes. Ik heb ze wel miljoenen keren bekeken. Ook stond er thuis altijd bach op of kreeg ik als kind heel wat muziekcd’s die ik dan eindeloos op repeat speelde en meezong. Mijn liefde voor muziek zat er al heel vroeg in. Ik zong ook zo graag in de klas en kleuterjuffen lieten dit altijd aan mijn ouders weten. Daarom werd ik door mijn ouders echt goed gestimuleerd in mijn liefde voor muziek en zingen en ging ik soms op kamp waar veel werd gezongen.



Leer een instrument en volg notenleer

Als zanger heb je echt een tweede instrument nodig. Het meest handige is piano omdat het het meeste rijke instrument is dat er bestaat. Een piano heeft een heel grote range, kan van heel laag naar heel hoog gaan waardoor het voor mij een van de meest complete instrumenten is. Ik raad ook aan om gitaar te leren spelen, al is het maar de basics. als je richting pop gaat is een notie van gitaar ook altijd handig. Daarnaast is de kennis van notenleer geen must, maar het maakt je leven echt wel gemakkelijker. Als het goed gegeven wordt kan het zelfs ontzettend boeiend zijn! Het handige is ook dat je met notenleer heel veel zingt en ik merk daarom dat mensen die ooit in hun kindertijd notenleer gevolgd hebben altijd een betere pitch hebben, juister zingen dan mensen die geen notenleer gevolgd hebben. Ik zeg het, je brein wordt gevormd en notenleer is echt zo een krachtige tool als je het kan.

Ikzelf ben begonnen met piano en notenleer te leren vanaf mijn 8 jaar en ik ben er nog elke dag dankbaar voor. Had ik geen piano geleerd dan had ik nooit professionele zangeres kunnen worden. Voor het lesgeven heb je het nodig, maar ook om te kunnen communiceren met andere muzikanten. Het maakt je gewoon meer een muzikant waardoor je dichter bij je medemuzikanten staat, want als zanger of zangeres ben je toch altijd een beetje een buitenbeentje binnen de muzikanten wereld.


Neem zang coaching

Zanglessen zijn cruciaal als je je zangcarrière serieus neemt. Een professionele jury hoort onmiddellijk wie er geschoold is, techniek heeft en wie niet, maar ook is het van cruciaal belang voor jezelf. Wanneer je elke dag gaat zingen en lang gaat zingen, dan moet je de juiste technieken kennen en ook een minimum aan stemhygiëne kennen. Anders krijg je op latere leeftijd sowieso problemen met je stem en soms kan schade blijvend zijn. Begin met zanglessen rond de leeftijd van 14-15 jaar. Ervoor kan, maar de stem van zowel jongens als meisjes verandert nog tijdens de puberteit waardoor je met een kikker in de keel gaat zitten. Er zijn vocal coaches die echt gespecialiseerd zijn in jonge kinderen. Ikzelf doe dit bijvoorbeeld niet, ik geef pas les aan kinderen rond de 15 jaar.

Ikzelf ben begonnen met zanglessen op mijn 15 en heb een hele zoektocht gedaan naar de ideale zangcoach. Als puber ben je zo gevoelig en je eigen identiteit aan het vormen en vele vocal coaches maakte me echt bang of onwennig. Tot ik bij mijn zangcoach Gunter kwam. Hij kon me echt motiveren en liet me mijn rock en pop nummer zingen. Kies dus zorgvuldig een coach uit die bij je past. Ik zeg ook altijd in een eerste les dat het helemaal geen probleem is als we elkaar niet voelen. En ik ben daar zelf ook helemaal oké mee. Jij moet je goed voelen bij een coach en dat is het allerbelangrijkste. Elke zangcoach is anders, gebruikt een andere benadering. Dat maakt onze job net zo leuk, want we kunnen echt onze eigen stempel drukken op onze coaching.




Zing in een band of start je eigen project

Je moet naar buiten komen en dat doe je best door te starten met ofwel je eigen project solo of door met een band te spelen. Ikzelf vind het echt een must om met een band te spelen omdat je zo leert samenwerken met muzikanten in groep. Je leert over de groepsdynamiek, hoe het is om samen iets te maken, hoe je repeteert,… Het is zo van cruciaal belang om hier zo veel mogelijk ervaring in op te doen.

Ik ben beginnen zingen in een bandje met medestudenten in de middelbare school. Op zondagnamiddag repeteerden we samen en zo konden we op de festivalletjes van de omliggende scholen spelen. Hier heb ik echt geleerd hoe belangrijk het is dat elke andere muzikant goed moet studeren, dat je je teksten vanbuiten moet kennen, dat je je moet engageren. Een band is als een voetbal ploeg. Je moet je huiswerk doen of de anderen hebben er last van. Je bent een team. Daarna ben ik telkens in andere bands beginnen spelen waar telkens het niveau hoger lag. Zo leerde ik ook instrumenten mee opstellen, de kabels oprollen, hoe geluidstechniek werkt. Hoe je een tour organiseert. Eigenlijk heb ik in al deze bands zo ontzettend veel meer geleerd dan enkel goed zingen, ik heb er heel de werking van een productie achter de schermen geleerd. En dat gaf me zo veel inzicht en ervaring dat ik daarna de vruchten er van heb kunnen plukken.


Probeer je eigen nummers te schrijven, alleen of met anderen

Als zanger of zangeres is het een kracht om je eigen nummers te schrijven. Anders ben je afhankelijk van een schrijver en dat is geen fijn gevoel. Je eigen nummers schrijven geeft je zo veel meer mogelijkheden dan als je enkel kan uitvoeren. Er is niets mis met enkel uitvoeren, alleen zijn je kansen beperkter.

Ikzelf schreef als kind al nummers, maar pas bij de band Addicted Kru Sound ben ik echt beginnen schrijven. Ik maakte de teksten en zocht de zang melodiëen. Dat gaf me zo een fijn gevoel om mijn eigen verhaal te kunnen brengen op een podium. Ik heb spijt dat ik niet verder in productie en opname ben gedoken want dat had me als zangeres nog meer mogelijkheden gegeven.

Daarna ben ben ik ook beginnen songs te schrijven met anderen en heb ik ook songwriting camps gedaan. Ik heb zo ontzettend veel geleerd van andere professionele songschrijvers en dat gaf me ook meer kennis om een goed nummer te herkennen.

Een super getalenteerde zanger of zangeres is niemand zonder een goed nummer. Kijk maar naar de zangeressen van Hooverphonic, zonder het oeuvre van Alex Callier is het voor hen altijd moeilijk geweest om daarnaast een zangcarrière uit te bouwen. De song staat altijd boven de zanger of zangeres. Niet omgekeerd.


Neem deel aan een muziekwedstrijd, geen talentenwedstrijd.

Het is zooooo belangrijk om je te laten zien. Wat je kan en hoe je evolueert. Neem deel aan elke rockrally, elke talentenwedstrijd (buiten de tv programma’s) en leer ook je collega’s kennen. Door wedstrijden te doen krijg je ook feedback van professionele juryleden, krijg je speelkansen en kom je misschien in contact met een boekingskantoor, lokaal label of een manager. Kom naar buiten en laat zien wie je bent.

Ik heb deelgenomen aan elke talentenwedstrijd in België. Elke rockrally, I was there. En samen met mijn band hebben we ook heel wat titels gewonnen. Om eerlijk te zijn was dit zelfs de allerleukste tijd in mijn zangcarrière als ik er op terug kijk. Dromen van een plek op grotere podia, feedback krijgen en er hard aan werken, de kans krijgen om met een producer in een studio te spelen, Artist in Residence zijn in een concertzaal. Het waren allemaal prachtige en boeiende tijden. Ik koester ze zelfs meer dan die grote shows op Werchter op Pukkelpop omdat het eigenlijk fijner is om groots te dromen en te genieten van de rit dan de eindbestemming zelf. Dankzij deze wedstrijden heb ik zo veel kansen gekregen, zo veel feedback en kon ik ook laten zien uit welk hout ik was gesneden. Ik hield ook enorm van je te moeten bewijzen op het moment. Het gaf me zo een adrenaline kick. Nu met ouder te zijn geniet ik meer van mooie rustige momenten en ben ik niet meer zo groeigericht als toen.


Repeteer wekelijks, studeer dagelijks

Consistentie is key. Laat het niet hangen want anders steken anderen je voorbij. De concurrentie is groot en de aanhouder wint. Zoek mensen die je accountable maken.

Ik repeteerde 2 wekelijks met mijn band, en daarnaast nam ik ook zanglessen. Ik was continu aan het zingen en bezig met mijn zangcarrière op rails te krijgen.


Leer alles over marketing

Dit is zo ontzettend belangrijk en heb ik zelf veel te weinig gedaan. Ik ben nooit bezig geweest met socials of een fan base en dat is mijn grootste fout geweest in mijn carrière. Ik ben er nooit mee bezig geweest.

Leer alles over hoe je een fanbase maakt, hoe je concerten kan promoten, hoe je Spotify statistieken werken, … Het is zooooo belangrijk om een langdurige carrière te verzekeren.


Experimenteer met genres en werk samen met anderen

Ga cross over en zoek collega’s en doe featurings of werk samen. Kruisbestuiving is belangrijk. Zo leer je een nieuw publiek kennen, andere werkmethodes en ga je een keer uit je comfort zone.


Vraag advies

Er zijn heel wat labels, managers, publishers die een stukje van jouw succes willen. Het is belangrijk om te leren hoe auteursrecht en naburig recht in elkaar zitten. Je moet je contracten die je tekent altijd laten nalezen door een advocaat die gespecialiseerd is in muziekrecht. Wil je professionele zanger of zangeres worden? Adviseer je dan bij bijvoorbeeld vi.be dit is de HUB van de vlaamse regering die jong talent ondersteunt. Ze kunnen je helpen met al je vragen. Wees niet verlegen, ze helpen je met de glimlach en het is een topteam!


Geef niet op

een zangcarrière is met ups en downs en elke keer begin je terug van nul. Je moet telkens opnieuw solliciteren en je ervaring telt vaak niet mee. Enkel skills maken je sterker. Zet daarom naast zingen ook in op die extra skills zoals marketing, productie, songwriting en het bespelen van andere instrumenten. Dat maakt je als zanger flexibeler en krachtiger.


The right moment, the right time

Soms krijg je kansen omdat je op het juiste moment ergens bent bij de juiste mensen. En sommige geweldige zangers krijgen deze kansen niet. Grijp daarom elke opportuniteit en wees er ook dankbaar voor. Soms is jou stijl net de tijdsgeest, of zoekt een label net iets anders. Er gaat ook gewoon een portie geluk mee gepaard, maar talent zal altijd bovendrijven.


OUTRO

Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & trasform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen.




Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.

Tot de volgende keer!

ciao!

22 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page