top of page

EP 89 : Wat moet je doen wanneer je ‘tijdens het zingen te veel nadenkt of je het nu wel goed doet’?

Bijgewerkt op: 10 apr.


Hey en welkom bij alweer een nieuwe podcastaflevering van de Sing en Zang Podcast!


Deze week ga ik in op de vraag van luisteraar Laure die met een vervelend probleem zit. Ze liet me via Instagram weten dat ze “tijdens het zingen te veel nadenkt of ze het nu wel juist doet”. Dit is een typisch beginners probleem en het kan erg vervelend zijn in het begin van je zangtraject.



Ik leg je in deze aflevering uit hoe je hier het beste mee omgaat door je heel wat inzichten te geven in je eigen denken, door handige hands on tips te geven en ik geef je ook een tool waar je mee kan werken zodat je veel sneller van je zelfbewustzijn naar een flow-state-of-mind kan gaan!


Mijn persoonlijke ervaring

Te zelfbewustzijn tijdens het zingen zie ik hier in mijn zangatelier in Leuven heel vaak voorkomen. Vooral bij beginnende zangers komt het het vaakste voor. Ik hoor dan echt dat ze meer in hun hoofd zitten dan dat de focus om hun eigen lichaam en stem ligt. De focus ligt dan op het beoordelen of het nu wel goed of niet goed was tijdens het zingen. Ik begijp deze mindset volkomen. Maar het werkt echt niet… Omdat vaak ook deze leerlingen die te zelfbewust zijn tijdens het zingen : 1. te kritisch voor zichzelf zin en 2. de kritiek tijdens het zingen ervoor zorgt dat de rest dat nog moet gezongen worden slecht begint te gaan wanneer ze een mini foutje maken. Dat is zo jammer! Heel veel coachies doen dit en het breekt echt mijn hart, omdat ze oprecht zo hard hun best doen, dat ze eigenlijk te hard hun best doen. Ze zitten in hun hoofd in niet in hun lijf te zingen.

Deze mindset is dus heel begrijpelijk maar het helpt totaal niet, in tegendeel. Het kan je soms zelfs echt beginnen tegenwerken en het studieproces veel langer maken dan nodig…


Wat is zelfbewustzijn tijdens het zingen?

Zelfbewustzijn tijdens het zingen is goed. Je moet je focussen op je stem, je lichaamshouding, je ademhaling en andere fysieke aspecten van het zingen, en ook je emotionele toestand en mentale focus. Dat is logisch. Vooral tijdens het studeren is zelfbewustzijn handig. Tijdens een concert willen we vooral niet zelfbewust zijn.

Te zelfbewustzijn tijdens het zingen is volgens mij een vorm van angst. Je wilt de totale controle. Het kan soms ook problematisch zijn, omdat het kan leiden tot spanning, nervositeit en prestatieangst. Dit willen we vermijden natuurlijk!


Hoofd vs. Lichaam - Meditatie

Wanneer we te zelfbewust zijn, zitten we niet meer in ons lichaam maar net in ons hoofd. En je hoofd is altijd trager dan je intuïtie. Daarom is het belangrijk om je hoofd niet al het werk te laten doen.

Ik heb voor jou een meditatie gemaakt speciaal gericht op zangers die te veel in hun hoofd zitten en niet in hun lichaam. Je kan deze downloaden via de link in de beschrijving of via de blogpost op mijn website. Hij is supereffectief en ik heb er al heel wat reacties op gekregen. Tijdens deze meditatie leer je om je focus te balanceren en te verdelen over je hoofd, stem en je buikgevoel. Na de meditatie zal je begrijpen en voelen waar jouw focus letterlijk ‘doordraait’. Probeer het maar en laat me weten welk deeltje uit balans is! Super benieuwd!




Twijfel = gebrek aan zelfkennis, zelfvertrouwen.

Om terug te komen op Laure haar probleem, ze stelt zichzelf de vraag of ze het wel goed doet… Dit is twijfelen aan jezelf.

Twijfelen is voor mij een gebrek aan zelfkennis, inzicht en zelfvertrouwen. Wanneer we zingen willen we in een soort van flow state zijn. Deze bekom je pas wanneer je echt zelfzeker bent en goed weet wat je moet doen, het is een soort autopilot waar je extra emoties aan gaat toevoegen. Maar het duurt even om daar te geraken omdat zelfbewustzijn hand in hand gaat met je zelfvertrouwen. Zelfkennis moet je dus opbouwen en het is dus doodnormaal dat een beginnende zanger nog onzeker is over zijn of haar prestaties tijdens het studeren of in een zangles omwille van prestatiedrang.


Wat is de impact van te twijfelen tijdens het zingen?

Ik geef enkele typische voorbeelden van twijfelende zangers. Zo kan je bepalen hoe het zit met jouw zelfvertrouwen tijdens het studeren.

  • je stopt vaak in het midden van een oefening omdat je het niet goed vindt klinken.

  • je hebt het gevoel dat je niet weet wat je aan het doen bent en of het wel juist is

  • je probeert feedback te lezen op het gezicht van je vocal coach

  • wanneer je zangcoach vraagt wat je er van vond antwoord je ‘ik weet het niet’

  • Je frult aan je mouwen of papier tijdens het zingen

  • je lichaamshouding is is gesloten, je schouders plooien naar voren en je kijkt liever naar de grond dan naar omhoog.

Al deze puntjes hebben een grote impact op je studeer sessie. Je staat niet in de juiste houding, dus je hebt niet de ideale positie om gemakkelijk te zingen. Je laat jezelf niet toe om in een veilige omgeving fouten te maken, je voelt je onzeker en je lichaam is in staat van paniek en angst.


Inzicht : Je MOET fouten maken om te leren

zonder fouten kan je niet leren. Willen we dat afspreken? Je moet leren je goed te voelen met fouten maken. Perfectionisme is jouw grootste vijand! Liever vooruitgang dan perfectie. Dat is mijn motto. Alsjeblieft, maak fouten, ga op je bek, durf lelijke klanken te maken, experimenteer, maak ruimte en leer je vrij voelen. Pas dan kan je heel snel bijleren. Neem plek in, lach, voel je ongemakkelijk maar neem daarna het heft terug in handen en ga er voor. go go go!


Hoe bouw je zelfkennis en zelfvertrouwen op?

Zelfkennis moet je opbouwen. Het kan er dus niet plots zijn. Ik leg je uit hoe je hier best aan kan beginnen.

  1. stel jezelf de vraag ‘ waar sta ik als zanger?’ Het is belangrijk om te weten wat je al kan en waar je nog aan kan werken. Hierdoor weet je precies wat jou te doen staat. Momenteel ben ik bezig aan een zangscan! Een tool voor beginnende zangers om te kijken waar ze staan, wat ze al kunnen en hoe ze evolueren. Binnenkort is dit beschikbaar voor iedereen! Ik kijk er naar uit om deze met jou te delen.

  2. In plaats van in het moment te judgen, neem jezelf op met video of audio en beluister daarna met een kritisch oor en bekijk het met een kritisch en opbouwend oog als of je feedback zou geven aan je beste vriend of vriendin.

  3. Hou een logboek bij van je trainingen. Ik heb voor jou een logboek gemaakt zodat je dagelijks kan inchecken wanneer je jouw zangoefeningen maakt.




Expertenadvies en bronnen

Ik raad elke beginnende zanger aan om het boek musiceren is topsport te lezen van Professor Bert De Cuyper. Hij is sportpsycholoog en ziet zo veel overlappende onderwerpen bij muzikanten.


Samenvatting

  • Te veel zelfbewustzijn tijdens het zingen kan een probleem zijn, vooral bij beginnende zangers. Het kan leiden tot overmatige zelfkritiek en prestatieangst, wat de zangprestaties negatief kan beïnvloeden.

  • Zelfbewustzijn tijdens het zingen is noodzakelijk voor het beheersen van technische aspecten, maar het kan ook een vorm van angst worden die de prestaties belemmert. Een goede balans is essentieel.

  • Te veel zelfbewustzijn kan leiden tot twijfel, gebrek aan zelfvertrouwen en problemen zoals het stoppen van de oefening, onzekerheid over de uitvoering en gesloten lichaamshouding.

  • Fouten maken is essentieel voor leren en groeien als zanger. Perfectionisme moet worden vermeden, en het is belangrijk om vooruitgang te boeken in plaats van perfectie na te streven.

  • Zelfkennis en zelfvertrouwen worden opgebouwd door zelfreflectie, het maken van opnames, het bijhouden van een logboek en het stellen van doelen.

Motivatie

Te zelfbewust zingen gaat niet zomaar weg. En dat is doodnormaal. Zelfvertrouwen kan je niet op 1 dag krijgen. Maar geniet van de reis. Elke dag beter worden en consistent zijn is zo ontzettend leuk en geeft je echt een zelfvertrouwen boost. De lijn naar je doel is niet lineair maar met ups en downs. Geniet van de ups en zoek hulp of wees extra lief bij de downs. Probeer de meditatie, de ZangScan het LogBoek zeker eens uit! Enkel zo kom je heel veel te weten over jezelf en je mindset. Deel je ervaring op instagram of facebook met mij! Ik kijk er naar uit om jou te zien groeien en bloeien als zanger.



Ziezo, dat was het voor deze week. Ik hoop dat jij ook van deze aflevering hebt genoten.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of suggesties, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen of feedback achter te laten op een van de podcast platforms. Je kan mijn show notes ook lezen op mijn website www.singenzang.com/podcast


Als je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuwe afleveringen, vergeet je dan zeker niet te abonneren en je mag ook mailtje sturen via mail, instagram of facebook met zangproblemen waar jij tegen aanloopt. Ik zou graag een fijne connectie met je maken, zodat ik je nog beter kan helpen.


Momenteel kan je mijn 5 weken trainingspakket boordevol zangoefeningen kopen via mijn website voor een belachelijk lage prijs! Het heet Vocal Vibes en is bedoelt om van jou een getrainde en gedisciplineerde zanger te maken!


Momenteel ben ik ook bezig aan een zangtraject dat je zal leren zuiver en puur zingen. We gaan hier echt naar de basis, zodat je beter je toon kan houden en op een natuurlijke manier tot bij je echte ware stem kan komen zonder al die spanning en dat geknijp. Je kan je hiervoor op de wachtlijst zetten via de website. Dan ben je lid van de test & trasform tribe, en dat betekent dat je dan elk nieuw zangpakket als eerste kan aankopen aan een exclusieve prijs en ook alle testfases kan doen! Op World Voice day komt hij er aan! Dus zet je zeker op de wachtlijst want enkel dan krijg je de korting en de mogelijkheid om als eerste het pakket aan te kopen!


Heb je zin gekregen om gewoon zanglessen te volgen? Begint het al te kriebelen? Dan kan je een sessie boeken op www.singenzang.com. Ik ben gespecialiseerd in beginnende zangers. Dit kan trouwens zowel online als offline.


Dank je wel voor het luisteren, en ik kijk weeral uit naar onze volgende aflevering.


Tot de volgende keer!

ciao!




54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page